Spis treści
W Polsce Wielkanoc obchodzi się bardzo tradycyjnie. Raczej spędzamy ją w domu rodzinnym, staramy się w tym czasie nie wybierać w dalekie podróże. Mimo że i te zwyczaje ulegają zmianie i niektórzy decydują się na wyjazd w tym czasie, większość woli pozostać wśród najbliższych. Dla Polaków to czas na odetchnięcie od codziennej bieganiny, rozmowy z dawno nie widzianymi krewnymi oraz - oczywiście - na kosztowanie ulubionych potraw wielkanocnych.
Włosi również kojarzą się z bardzo rodzinnym i religijnym narodem, a jednak okazuje się, że u nich jest trochę inaczej.
- Włosi do świąt wielkanocnych podchodzą bardziej liberalnie niż do Bożego Narodzenia. Dla wielu z nich jest to czas wyjazdów, zamiast rodzinnego biesiadowania przy stole preferują aktywności na świeżym powietrzu - zauważa Agnieszka Landa, właścicielka restauracji Włoska Knajpa. Jakie potrawy wielkanocne Włosi wybierają, gdy już zdecydują się na spędzenie Wielkanocy w domu?
Sprawdź: 4 oryginalne przepisy na potrawy wielkanocne z jajka
Co Włosi jedzą na wielkanocny obiad?
Podobnie jak Polacy, Włosi rozpoczynają Wielką Niedzielę od zjedzenia obfitego śniadania. Tak samo jak w Polsce, we Włoszech na stołach dominują jajka, przygotowane w różnych postaciach. Jednak punktem kulminacyjnym kulinarnych obchodów Wielkiej Niedzieli jest świąteczny obiad. To wtedy, niezależnie od regionu Italii, na stołach pojawiają się najbardziej wyszukane potrawy wielkanocne.
Uczta składa się z kilku rodzajów dań. Najpierw antipasti, czyli przystawki. Najczęściej składają się na nie jajka ugotowane na twardo oraz plasterki salami. Następna w kolejności jest Minestra di Pasqua, czyli tradycyjna wielkanocna zupa na bazie kilku rodzajów mięs, z dodatkiem nuty białego wina. Serwowano ją już w XVIII wieku w Neapolu, z którego się wywodzi. Do dania często dodaje się tosty natarte oliwą.
Następnie na wielkanocny stół wkracza baranina, cielęcina lub kozie mięso. Można je doprawiać w ilości według uznania i w wyborze przypraw według własnego smaku.
- Włosi podają je zazwyczaj z rozmarynem i czosnkiem, w towarzystwie młodych ziemniaczków i smażonych karczochów - dodaje Agnieszka Landa.
Wśród obiadowych potraw wielkanocnych serwowanych we Włoszech wymienia się również 'U sciuscieddu. Ta groźnie brzmiąca sycylijska nazwa określa potrawę z pulpetów. Pulpety są obtaczane w parmezanie, podawane w rosole. Po przykryciu pianą ubitą z jajek umieszcza się je w piekarniku.
Kolejna z włoskich potraw wielkanocnych to tzw. wielkanocny tort. Nie ma w nim żadnych słodkości, po prostu swoją piętrową budową przypomina ten właśnie smakołyk. Danie wywodzi się ze średniowiecza i jest przekładańcem z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
Polecamy: Masz w domu alergika? Wypróbuj przepisy na dania bez jajek
Jakie świąteczne desery jada się w Italii?
Po śniadaniu, przystawkach i daniach obiadowych pora na desery. Nie może wśród nich zabraknąć przysmaku o nazwie La Colomba, który ma kształt gołębicy. To babka nadziewana najczęściej bakaliami i czekoladą. Kształt gołębicy nie jest przypadkowy - ma ona symbolizować pokój. Danie pochodzi z Pawii. Zgodnie z tradycją, do wnętrza babki wkłada się jedno ziarenko bobu. Ma to zapewnić spożywającym wszelką pomyślność.
- Tegoroczne święta mogą być okazją do skosztowania oryginalnych śródziemnomorskich potraw, które pozwolą nam poczuć się jak na urlopie w słonecznych Włoszech - kończy Agnieszka Landa.
Czy zaryzykujecie i na waszych świątecznych stołach pojawią się potrawy wielkanocne rodem z Italii? Jeśli tak, zapoznajcie się z przepisami na typowo włoskie potrawy:
Jagnięcina to potrawa wielkanocna charakterystyczna dla Włoch. Tam nie może zabraknąć tego dania podczas uroczystego obiadu. Sprawdź, jak wprowadzić do menu wielkanocnego trochę zagranicznych smaków.
Składniki:
- 4 karczochy
- 1⁄4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 starte ząbki czosnku
Sos:
- 2 żółtka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- sok z cytryny
Wykonanie:
W rondelku podsmaż na oliwie kawałki posolonej jagnięciny. Mięso zalej winem i gotuj na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje do mięsa dodaj przyprawy – czosnek i rozmaryn. Karczochy oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wyjmij środki i pokrój je na małe ćwiartki. Mięso wyjmij z rondelka, a do sosu włóż karczochy. Posól i gotuj przez ok. 3-4 minuty. Ponownie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
Gotowe mięso ułóż na półmisku. W małym naczyniu ubij żółtka z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Masę przelej do rondla i mieszaj tak długo, aż przygotowany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, polej nim mięso.
Czytaj także: Tych potraw nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Na włoskim stole nigdy nie brakuje antipasti! Papryczki z serem feta to proste i smaczne przekąski, choć o ich zrobieniu najlepiej pomyśleć kilka dni wcześniej.
Składniki:
- 15 - 20 słodkich lub pikantnych małych papryczek (w zależności od ich wielkości)
- kostka sera feta
- kostka sera białego
- sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
- ok. 400 ml oliwy lub oleju
Wykonanie:
Papryczki delikatnie oczyść z gniazd nasiennych (jeśli są to ostre papryczki chilli, koniecznie rób to w rękawiczkach) i wrzuć do gotującej się wody na ok. 3 minuty, by trochę zmiękły. Wyjmij je i przełóż do miski z zimną wodą (najlepiej wodą z lodem).
Wymieszaj oba rodzaje sera, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Papryczki wyjmij z wody, delikatnie osusz i napełnij farszem. Wypełnione papryczki ułóż w słoiku, a pomiędzy nie włóż ząbki czosnku i kilka liści laurowych. Całość zalej olejem lub oliwą. Zakręć szczelnie słoik i odstaw do lodówki na kilka dni.
Zobacz też: Wielkanocne zwyczaje i obrzędy, które powinno znać twoje dziecko