Śniadanie wielkanocne - 5 smacznych, nowych przepisów!

2020-03-04 10:30

Śniadanie wielkanocne w Wielką Niedzielę powinno być obfite i pełne smacznych potraw po postnym Wielkim Piątku i Wielkiej Sobocie. Jakie potrawy warto z tej okazji przygotować? Poznaj 5 przepisów na smaczne śniadanie wielkanocne!

Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole?

i

Autor: Getty images

Śniadanie wielkanocne to posiłek, na który czeka się przez cały okres Wielkiego Postu. Dlatego na polskich stołach można znaleźć w tym dniu cały wybór potraw, mających uświetnić tę wyjątkową okazję. Przedstawiamy 5 przepisów, które z pewnością urozmaicą świąteczne menu na Wielkanoc 2020 roku.

Spis treści:

  1. Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
  2. Pasta jajeczna do kanapek
  3. Nadziewane ruloniki z szynki
  4. Sos chrzanowy do wędlin
  5. Baranek wielkanocny z ciasta

Czytaj: Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych

Sałatki wielkanocne: 5 pysznych przepisów

Śniadanie wielkanocne - smaczne przepisy

Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami

Składniki:

  • 6 jaj
  • 3 łyżeczki drobno zmielonych orzechów laskowych lub 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 2 czubate łyżeczki majonezu
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Obrane ze skorupek przekrój na połowę. Orzechy laskowe zmiksuj w blenderze do miałkości, dodaj ser żółty, żółtka z 4 jajek, majonez, sok z cytryny, 3/4 puszki tuńczyka i 1/3 pęczka koperku.

Zmiksuj wszystko ponownie, dodaj resztę tuńczyka rozdrobnionego wcześniej widelcem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuńczyk i ser są z natury słone, więc powstała pasta potrzebuje minimalnej ilości soli. Przygotowanym farszem wypełnij dołki po żółtkach i udekoruj wierzch każdego jaja gałązką koperku.

Pasta jajeczna do kanapek

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • 3 ogórki konserwowe Urbanek
  • 1 mała cebulka
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania: Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ozdabiamy listkiem pietruszki.

Czytaj: Wielkanoc: zwyczaje i obrzędy, które powinno znać twoje dziecko

Zapraszamy do pobrania specjalnych wielkanocnych kolorowanek dla dzieci!

Nadziewane ruloniki z szynki

  • szynka w plasterkach
  • 2 jajka
  • twarożek
  • sałata
  • rzodkiewka
  • rzeżucha
  • szczypiorek

Sposób przygotowania: Jajka ugotuj, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Przygotuj niewielkie porcje twarożku z każdym z warzyw oddzielnie. W każdy z plasterków zawiń albo ćwiartkę jajka, albo po łyżce twarożku. Zwiń w rulonik, przewiąż liściem szczypiorku i ułóż na liściach sałaty.

Sos chrzanowy do wędlin

Składniki:

  • słoiczek chrzanu łowickiego firmy Bracia Urbaniak
  • 8 jajek na twardo
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania: Jajka kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy majonez, śmietanę oraz chrzan i delikatnie mieszamy. Solimy wedle uznania. Podajemy w białych miseczkach, ozdabiamy liśćmi koperku.

Czytaj: Czego sobie życzyć z okazji świąt wielkanocnych? Życzenia na Wielkanoc. Tradycyjne i oryginalne życzenia wielkanocne

Dekoracje wielkanocne: jakie ozdoby świąteczne umieścić w mieszkaniu? [INSPIRACJE]

Baranek wielkanocny z ciasta

Składniki:

  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki rumu
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • miód
  • ewentualnie wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania: Utrzyj jajka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, solą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj rum i dokładnie wymieszaj. Rozłożoną formę do baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp (najlepiej przez sitko) mąką. Formę złóż, odwróć do góry dnem, wlej ciasto (potrząśnij formą, aby ciasto równo ją wypełniło).

Wstaw w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 40 min. Ostrożnie rozłóż foremkę. Ostrym nożem zetnij ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie wyjmij baranka. Ciepłego baranka można posmarować miodem i posypać wiórkami kokosowymi.

Czytaj: Wielkanocne ciasta: poznaj 5 słodkich przepisów!

Przepisy na mazurki - 4 pomysły na wielkanocne ciasta