Śniadanie wielkanocne to posiłek, na który czeka się przez cały okres Wielkiego Postu. Dlatego na polskich stołach można znaleźć w tym dniu cały wybór potraw, mających uświetnić tę wyjątkową okazję. Przedstawiamy 5 przepisów, które z pewnością urozmaicą świąteczne menu na Wielkanoc 2020 roku.
Spis treści:
- Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
- Pasta jajeczna do kanapek
- Nadziewane ruloniki z szynki
- Sos chrzanowy do wędlin
- Baranek wielkanocny z ciasta
Czytaj: Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych
Sałatki wielkanocne: 5 pysznych przepisów
Śniadanie wielkanocne - smaczne przepisy
Jaja faszerowane tuńczykiem i orzechami
Składniki:
- 6 jaj
- 3 łyżeczki drobno zmielonych orzechów laskowych lub 3 łyżki masła orzechowego
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 10 dag twardego żółtego sera
- 2 czubate łyżeczki majonezu
- pęczek koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj w osolonej wodzie i wystudź. Obrane ze skorupek przekrój na połowę. Orzechy laskowe zmiksuj w blenderze do miałkości, dodaj ser żółty, żółtka z 4 jajek, majonez, sok z cytryny, 3/4 puszki tuńczyka i 1/3 pęczka koperku.
Zmiksuj wszystko ponownie, dodaj resztę tuńczyka rozdrobnionego wcześniej widelcem i dopraw solą i pieprzem do smaku. Tuńczyk i ser są z natury słone, więc powstała pasta potrzebuje minimalnej ilości soli. Przygotowanym farszem wypełnij dołki po żółtkach i udekoruj wierzch każdego jaja gałązką koperku.
Pasta jajeczna do kanapek
Składniki:
- 3 jajka na twardo
- 3 ogórki konserwowe Urbanek
- 1 mała cebulka
- 10 dag żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania: Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ozdabiamy listkiem pietruszki.
Czytaj: Wielkanoc: zwyczaje i obrzędy, które powinno znać twoje dziecko
Zapraszamy do pobrania specjalnych wielkanocnych kolorowanek dla dzieci!
Nadziewane ruloniki z szynki
- szynka w plasterkach
- 2 jajka
- twarożek
- sałata
- rzodkiewka
- rzeżucha
- szczypiorek
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Przygotuj niewielkie porcje twarożku z każdym z warzyw oddzielnie. W każdy z plasterków zawiń albo ćwiartkę jajka, albo po łyżce twarożku. Zwiń w rulonik, przewiąż liściem szczypiorku i ułóż na liściach sałaty.
Sos chrzanowy do wędlin
Składniki:
- słoiczek chrzanu łowickiego firmy Bracia Urbaniak
- 8 jajek na twardo
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania: Jajka kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy majonez, śmietanę oraz chrzan i delikatnie mieszamy. Solimy wedle uznania. Podajemy w białych miseczkach, ozdabiamy liśćmi koperku.
Dekoracje wielkanocne: jakie ozdoby świąteczne umieścić w mieszkaniu? [INSPIRACJE]
Baranek wielkanocny z ciasta
Składniki:
- 3 jajka
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki rumu
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- miód
- ewentualnie wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania: Utrzyj jajka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, solą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj rum i dokładnie wymieszaj. Rozłożoną formę do baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp (najlepiej przez sitko) mąką. Formę złóż, odwróć do góry dnem, wlej ciasto (potrząśnij formą, aby ciasto równo ją wypełniło).
Wstaw w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 40 min. Ostrożnie rozłóż foremkę. Ostrym nożem zetnij ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie wyjmij baranka. Ciepłego baranka można posmarować miodem i posypać wiórkami kokosowymi.