Wielkanoc to dla alergików okres ciągłego odmawiania sobie tradycyjnych wielkanocnych potraw. Kiedy wszyscy zajadają się jajkami, sałatkami i ciastami, oni muszą obejść się smakiem.
Nie musi jednak tak być - można przyrządzić świąteczne dania tak, że zjedzą je również osoby, cierpiące na uczulenie na jajka. Zobaczcie nasze 3 przepisy wielkanocne dla alergików!
Spis treści:
- Wielkanocna sałatka warzywna (bezjajeczna)
- Drożdżowe babeczki orkiszowe (bezmleczne, bezjajeczne)
- Tartaletki orkiszowe z kremem i borówkami (bezmleczne, bezjajeczne)
Wielkanocna sałatka warzywna (bezjajeczna)
Sałatki to podstawa świątecznego stołu. Jeśli macie w rodzinie alergika, który do tej pory ze względu na zawartość majonezu nie mógł jadać sałatek, proponujemy wam przygotowanie wersji warzywnej i bezjajecznej.
Majonez znakomicie zastępuje tutaj awokado lub jogurt naturalny. Oto przepis wielkanocny na sałatkę warzywną bezjajeczną.
składniki:
- duża włoszczyzna
- 2 ziemniaki
- jabłko
- mały ogórek zielony
- grzybki marynowane
- 1 duży ogórek konserwowy
przygotowanie:
Warzywa ugotuj, ostudź i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj również jabłko, ogórki i grzybki. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Jako spoiwo do sałatki możesz użyć zblendowanego awokado (1 szt.) z łyżką oliwy z oliwek albo jogurtu naturalnego.
Drożdżowe babeczki orkiszowe (bezmleczne, bezjajeczne)
W myśl zasady "dla każdego coś słodkiego", nie możemy w święta zapominać o alergikach. Drożdżowe babeczki orkiszowe wywołają uśmiech na twarzy każdego alergika. Są pysznym dodatkiem do świątecznej kawy czy herbaty i wspaniale się prezentują na świątecznym stole. Oto przepis wielkanocny na drożdżowe babeczki orkiszowe.
składniki:
- 2 szkl. mąki orkiszowej
- 1/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka sojowego
- 4 dag suchych drożdży
- bakalie
przygotowanie:
Podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże oraz cukier. Gdy zaczną się pienić dodaj do nich mąkę i inne składniki. Wymieszaj wszystko dokładnie i długo - wtedy ciasto lepiej urośnie. Na koniec dodaj bakalie i odstaw wszystko do rośnięcia (przykryj ciasto ściereczką).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (może to trwać nawet 2 godziny), podziel ciasto na małe cześć i wkładaj je do foremek. Powinny wypełnić połowę objętości foremek. odczekaj chwilę, aż ciasto urośnie i wypełni całe foremki, a następnie wstaw je do piekarnika. piecz babeczki w temp. 180 st przez 20-30 minut.
Tartaletki orkiszowe z kremem i borówkami (bezmleczne, bezjajeczne)
Tartaletki orkiszowe to propozycja dla gospodyń, które przygotowaniom do świąt mogą poświęcić trochę więcej czasu. Jeśli go mamy, to warto zrobić, bowiem tartaletki wyglądają niezwykle efektownie na wielkanocnym stole.
Są smaczne i zdrowe - nie zawierają bowiem cholesterolu i tłuszczu. Przepis wielkanocny na tartaletki orkiszowe znajdziecie poniżej.