Spis treści
Zając wielkanocny to symbol, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jeśli zapraszasz gości na śniadanie albo rodzinny obiad i chcesz zrobić wrażenie ciekawymi ozdobami, spróbuj wykonać wielkanocne zające z serwetek. Ich wykonanie nie jest czasochłonne i nie wymaga wielu materiałów, a takich ozdób nie dostaniesz w sklepie!
Zając wielkanocny DIY
W przygotowaniu tej ozdoby pomogą wskazówki Manueli Waliczek-Rączki, współzałożycielki Handimanii. Handimania najpierw funkcjonowała jako fanpage, później strona internetowa, aż w końcu powstał kanał z filmami w serwisie YouTube. Manuela Waliczek-Rączka i jej mąż Szymon podbili serca nie tylko polskich internautów. Wszystko dzięki ciekawym i nie zawsze skomplikowanym pomysłom.
Zając wielkanocny według jej instrukcji należy do kategorii ozdób najłatwiejszych do wykonania, a jednocześnie pięknie się prezentujących na świątecznym stole. Zobacz, jak, według pomysłu Handimanii, wykonać zająca wielkanocnego - prezentujemy opis kolejnych czynności.
Możesz również wykonać specjalny świąteczny ocieplacz w kształcie zajączka - zobacz, jak to zrobić!
Jak wykonać zająca wielkanocnego krok po kroku?
Przede wszystkim, musisz się zaopatrzyć w niezbędne do wykonania ozdoby świątecznej materiały. W przypadku tego zająca wielkanocnego wystarczą serwetki, które kupisz w każdym markecie. Najczęściej są pakowane po co najmniej kilka sztuk, więc będziesz mogła ustroić serwetkowymi zajączkami cały stół wielkanocny.
Dobrze, by serwetki były duże i cienkie. Jeśli są kilkuwarstwowe, oderwij jedną warstwę.
Wykonanie:
- Do wykonania zająca wielkanocnego potrzebne będą serwetki w kształcie prostokąta. Oryginalnie serwetki są jednak kwadratowe, więc pierwsze, co robimy - rozkładamy serwetkę, ale tylko raz (wciąż pozostaje ona złożona fabrycznie na pół). Dzięki temu uzyskujemy kształt prostokąta.
- Następnie składamy uzyskany kształt na jeszcze jeden - węższy - prostokąt.
- Środek prostokąta mamy już oznaczony - serwetki były złożone w kwadrat i jedna z linii go wyznaczających pozostała na środku naszego prostokąta. Teraz składamy serwetkę do środka, jak papierkowy samolot: zaginamy oba końce serwetki - prawy i lewy - do środka.
- Kolejny etap to znowu zagięcie do środka - tym razem dolnych, zewnętrznych rogów serwetki. Gdy wykonamy tę czynność, ponownie uzyskamy kwadratowy kształt serwetki.
- Następnie trzeba wykonać kształt latawca - dwa dolne, nowo powstałe boki zaginamy do środka.
- Całość obracamy na drugą stronę. Górny róg zginamy do dołu. Dwa ostre rogi na dole są uszami zająca. Należy więc obrócić serwetkę o 180 stopni, aby uszy były na górze.
- Dolne rogi podwijamy pod spód (jakbyśmy chcieli owinąć je wokół czegoś) i wkładamy jeden róg w zakładkę drugiego. Gotowe!