Imbir to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Azji, nie zachwyca urodą – z jej prostych pędów z rzadka wyrastają długie lancetowate liście, a niepozorne kwiaty pojawiają się tylko na roślinach dziko rosnących. Uprawa imbiru jest nastawiona na pozyskiwanie bulwiastych kłączy o świeżym, nieco cytrynowym zapachu.
Surowiec zielarski, czyli kłącza imbiru, pochodzi wyłącznie z importu. Jest sprzedawany w różnych postaciach – świeży, suszony i zmielony, a także kandyzowany i marynowany. Imbir można również uprawiać w domu, rozmnażając go z kłączy, ale tak uzyskany surowiec jest znacznie uboższy w substancje lecznicze.
Jakie są właściwości lecznicze imbiru i na co pomaga imbir? Dlaczego warto łączyć imbir z miodem, cytryną i kurkumą?
Spis treści
- Właściwości lecznicze imbiru
- Preparaty z imbirem z apteki
- Napar i odwar z kłącza imbiru
- Jak działa połączenie imbiru z miodem?
- Dlaczego warto łączyć imbir z kurkumą?
- Jak działa imbir z cytryną?
Właściwości lecznicze imbiru
Kłącze imbiru zawiera minerały (wapń, magnez, fosfor, potas), żywice, skrobię, cukry, kwasy organiczne, ale najcenniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny. Są w nim m.in. związki seskwiterpenowe (zingiberen i zingiberol) o charakterystycznym zapachu oraz aldehydy, a wśród nich gingerol o ostrym, piekącym smaku.
Taka kombinacja sprawia, że imbir pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego – jest bardzo skutecznym środkiem poprawiającym apetyt i usprawniającym trawienie, pomaga przy niestrawności, wzdęciach, kolce jelitowej i innych dolegliwościach trawiennych. Imbir łagodzi także mdłości i ma działanie przeciwwymiotne.
Jednak imbir działa nie tylko na przewód pokarmowy. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, dzięki czemu doskonale się sprawdza przy uśmierzaniu dolegliwości stawowych.
Imbir silnie rozgrzewa i pobudza krążenie krwi. Ta jego cecha jest wykorzystywana m.in. w kosmetyce, gdzie używa się imbiru do produkcji preparatów wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu. Ponadto dzięki tym właściwościom imbir był już w najstarszych kulturach azjatyckich stosowany również jako afrodyzjak – poprawiając ukrwienie, zwiększa bowiem intensywność doznań i wzmaga erekcję.
Czytaj również: Jak wzmocnić odporność w ciąży i uniknąć przeziębienia w ciąży
Skuteczne i bezpieczne zioła na lepsze trawienie w ciąży
Imbir w ciąży. Właściwości imbiru i przepisy na potrawy z imbirem
Preparaty z imbirem z apteki
Kłącze imbiru jest podstawowym składnikiem preparatów stosowanych w różnych dolegliwościach. Są wśród nich m.in. środki przeznaczone do zwalczania mdłości towarzyszących chorobie lokomocyjnej. Można je także stosować na pobudzenie apetytu.
Imbir jest składnikiem licznych ziołowych mieszanek pomocnych np. przy niestrawności (kłącze imbiru w saszetkach). Wyciągi z kłącza są też w popularnych preparatach – do łykania lub smarowania – łagodzących bóle stawów. Ponadto kłącze oraz olejek imbirowy są często stosowane do poprawienia smaku i zapachu różnych leków.
Informacje o właściwościach leczniczych imbiru można znaleźć w chińskich pismach z 2700 r. p.n.e. Stosowano go przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego. Imbir jest jedną z pierwszych przypraw korzennych przywiezionych do Europy. Opisywał go później m.in. Marco Polo i Paracelsus.
Napar i odwar z kłącza imbiru
Jak zrobić napar z imbiru? Łyżeczkę rozdrobnionego kłącza zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 10 minut. Przecedź. Pij 2 razy dziennie po pół szklanki naparu na pobudzenie wydzielania soków trawiennych. Taki napar z imbiru działa też przeciwwymiotnie, można go również używać do płukania gardła.
A jak zrobić odwar w imbiru? 1,5 łyżeczki pokrojonego kłącza zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, odstaw do przestudzenia. Pij jako środek pobudzający krążenie i rozgrzewający.
Jak działa połączenie imbiru z miodem?
Bardzo często specjaliści od medycyny naturalnej zalecają spożywanie mieszanki imbiru i miodu, która ma mnóstwo zalet. Zarówno miód, jak i imbir mają wiele korzyści zdrowotnych - są przeciwutleniaczami, działają antywirusowo i antybakteryjnie, poprawiają trawienie. Miód z imbirem działają też przeciwbólowo.
Imbir z miodem leczy infekcje układu oddechowego, takich jak przeziębienie i kaszel, ponieważ rozrzedzają śluz blokujący drogi oddechowe (imbir działa wykrztuśnie) i zmniejszają stan zapalny. Aby zrobić miksturę miodu i imbiru, zagotuj kłącze w 1 szklance wody, gdy trochę ostygnie, dodaj do wywaru miód.
Jeśli do tej mieszanki dodasz jeszcze cytrynę, uzyskasz napój wzmacniający odporność. Picie filiżanki herbaty imbirowo-cytrynowo-miodowej stymuluje organizm do samoobrony.
Dlaczego warto łączyć imbir z kurkumą?
Imbir i kurkuma to dwie bardzo przebadane rośliny. Obie od wieków stosuje się w leczeniu różnych dolegliwości, od migreny po chroniczne stany zapalne i zmęczenie, łagodzenia bólu, zmniejszenia nudności i wzmocnienie odporności. Kurkuma jest bogata w przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Wspomaga trawienie, poprawia krążenie i podobnie jak imbir pomaga stymulować naturalny proces detoksykacji.
Zarówno imbir, jaki i kurkuma mają właściwości rozgrzewające, dlatego doskonale nadają się jako naturalne preparaty na przeziębienie i infekcje jesienno-zimowe. Wystarczy dodać je do ciepłego napoju lub pożywienia, aby wypocić się i rozgrzać.
Jak działa imbir z cytryną?
To oczyszczający napój, który nie tylko wykorzystywany jest w trakcie domowego detoksu, ale i jest wspaniałą herbatą wzmacniającą odporność. Cytryny są bogate w witaminę C, flawonoidy, przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Łagodzi przekrwienie, poprawia krążenie krwi, wspomaga trawienie i stymuluje naturalny proces detoksykacji.
Jak przygotować napój oczyszczający z imbiru?
- Pokrój cytryny i imbir
- zagotuj wodę w garnku
- wyłącz ogień i dodaj cytrynę, imbir, kurkumę i pieprz
- odstaw na 30 minut
- odcedź i wypij w temperaturze pokojowej lub podgrzej
Czytaj również: Dania z imbirem: 5 propozycji dla całej rodziny
Imbir a karmienie piersią. Czy właściwości imbiru wpływają na jakość pokarmu?
Mięta w ciąży – właściwości. Czy można ją pić w ciąży i podawać małemu dziecku?