Ostatnio sok z brzozy zdobywa coraz większą popularność. Po modnym piciu zielonej herbaty, wody kokosowej czy matchy nadszedł czas na sok z brzozy. Nic dziwnego, bo znany jest od tysiącleci i od zawsze był ceniony za swoje lecznicze właściwości. Ma ich mnóstwo i korzystnie wpływa na poszczególne organy, a także sprzyja budowaniu odporności. Na co pomaga sok z brzozy?
Spis treści
- Czym jest sok z brzozy?
- Jakie właściwości ma sok z brzozy?
- Jak się pozyskuje sok z brzozy?
- Jak spożywać sok z brzozy?
- Jak przechowywać sok z brzozy?
- Przeciwwskazania do spożywania soku z brzozy
Czym jest sok z brzozy?
Sok z brzozy jest dosłownie... sokiem z brzozy. To woda, która znajduje się w pniu popularnego drzewa, wyróżniającego się biało-czarnym umaszczeniem, a także zielonymi oraz drobnymi liśćmi. Tak prezentuje się najpopularniejsza odmiana, ale warto wiedzieć, że nie każda brzoza tak wygląda i nie z każdej brzozy można pozyskać sok, bo wiele gatunków znajduje się pod ochroną.
Zaliczamy do nich brzozę karłowatą, czyli Betulę nanę L., brzozę niską - Betulę humilis Schrank, brzozę Szaferę - Betulę szaferi, a także brzozę ojcowską, czyli Betulę oycoviensis, czyli tę, która znajduje się na terenach wokół Ojcowa oraz na terenie Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej.
Co jednak istotne, z najczęściej występującej w Polsce brzozy, czyli brzozy brodawkowatej oraz brzozy omszonej można bez problemu i konsekwencji pobierać sok o niezwykłych właściwościach leczniczych.
Jakie właściwości ma sok z brzozy?
Skład soku z brzozy robi wrażenie. W tym przezroczystym płynie znajdują się naturalne przeciwutleniacze, aminokwasy, cukry, witaminy oraz minerały. Zaliczamy do nich:
- witaminy oraz minerały - wapń, potas, cynk, miedź, witamina C, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, kwas jabłkowy oraz cytrynowy,
- aminokwasy - walina, glutamina, izoleucyna, kwas asparaginowy,
- cukry - fruktoza oraz glukoza.
To właśnie te składniki odpowiadają za dobroczynne i lecznicze właściwości soku z brzozy, i to dzięki nim napój ten może poprawić zdrowie, a także wspomóc w leczeniu uciążliwych chorób. Przede wszystkim sok z brzozy wpływa na odporność organizmu, wspiera proces gojenia się ran, zmniejsza stan zapalny (w przypadku zapalenia stawów czy dny moczanowej). Wszystkie najważniejsze właściwości lecznicze soku z brzozy to:
- wzmocnienie odporności,
- działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe (takie działanie wykazuje przede wszystkim sok z dojrzewających pączków brzozy),
- działanie przeciwanemicznie - dzięki zawartości żelaza, potasu oraz wapnia doskonale sprawdza się w przypadku chorób związanych z niedokrwistością,
- działanie korzystne w przypadku funkcjonowania układu krwionośnego - działa przeciwzakrzepowo oraz pomaga przy chorobach niedokrwiennych serca,
- działanie moczopędne, więc doskonale sprawdza się przy chorobach nerek, w tym piasku i kamieniach,
- pomaganie na dolegliwości trawienne, zarówno na niestrawność, jak i pobudzenie apetytu,
- pomaganie w przypadku wrzodów żołądka, łagodzi dolegliwości związane z nadżerkami, a także pomaga przy leczeniu zespołu jelita drażliwego,
- oczyszczanie wątroby, a także wspomaganie jej funkcjonowania,
- pomaganie przy reumatyzmie i rwie kulszowej - w przypadku tych dolegliwości najczęściej zalecane są maści z soku brzozowego. Wcieranie jej w bolące miejsca łagodzi objawy,
- wykazywanie korzystne działanie na skórę oraz włosy. Można go stosować jako tonik do przemywania skóry twarzy. Leczy rany, drobne zmiany, działa przeciwzmarszczkowo, a także zapobiega przebarwieniom. Jest polecany także jako płukanka na słabe i wypadający włosy. Oprócz tego stosowanie soku na włosy ogranicza ich przetłuszczanie oraz likwiduje łupież.
Czytaj również: Syrop z cebuli – na co pomaga, jak go dawkować i jaki jest przepis na syrop z cebuli?
Dieta bogata w żelazo w ciąży – produkty bogate w żelazo dla ciężarnych
Syropy na przeziębienie dla dzieci - 5 przepisów na domowe syropy wzmacniające odporność
Jak się pozyskuje sok z brzozy?
Sok z brzozy można oczywiście kupić gotowy w sklepach ze zdrową żywnością lub w aptekach. Zawsze jednak należy zwracać uwagę na skład produktu, bo gotowe soki często są dosładzane innymi substancjami.
Można też samodzielnie pozyskać sok z brzozy, ale pod pewnymi warunkami. Przede wszystkim trzeba zwracać uwagę na czas zbierania soku. W naszym klimacie najkorzystniejszym momentem jest marzec i przełom marca oraz kwietnia. Najlepiej jest wybierać dojrzałe drzewo, rosnące daleko od miejskich zanieczyszczeń.
Gdy już wybierze się odpowiednie drzewo, należy wywiercić w pniu niewielki otwór o średnicy trzech-czterech centymetrów, włożyć w niego rurkę lub lejek w taki sposób, by sok mógł spływać do podstawionego lub zawieszonego naczynia. Najlepiej, gdyby była to plastikowa butelka po wodzie mineralnej.
Sok w brzozy skapuje wtedy do butelki, a cały proces jej zapełnienia może trwać nawet dwa dni. Warto mieć na uwadze jednak, by otwór butelki był zabezpieczony w odpowiedni sposób. W przeciwnym wypadku do butelki - prócz soku - może wpaść dużo nieproszonych lokatorów ściągniętych przez lepki sok.
Po zebraniu soku zawsze należy zabezpieczyć pień brzozy. Do otworu można włożyć drewniany klin lub nakleić na niego specjalną taśmę, którą kupuje się w sklepach ogrodniczych. Sok z brzozy można także pobierać z liści brzozy, ale jest to proces trudny i wymagający cierpliwości.
Jak spożywać sok z brzozy?
Sok z brzozy ma lekko słodki smak, ale jeśli ktoś nastawi się na spożywanie go jako słodkiego przysmaku, to może się rozczarować. Z tego względu często do gotowych produktów oferowanych przez sklepy czy apteki dodawany jest cukier lub inne słodziki.
Zdecydowanie lepiej jest kupić czysty sok brzozowy i w przypadku niechęci do jego smaku samodzielnie dodać do niego np. sok z cytryny lub z wyciśniętych jabłek. Dobrym pomysłem jest także połączenie soku brzozowego z domowej roboty sokiem z aronii.
Smak soku to jednak indywidualna sprawa i oczywiście można go spożywać bez żadnych dodatków. Istotne jest jednak dawkowanie. Aby zauważyć wpływ właściwości leczniczych na organizm, należy spożywać sok z brzozy regularnie trzy razy dziennie przez około dwa-trzy tygodnie.
Najlepiej jednorazowo wypijać 1/4 szklanki soku z brzozy. Na tym etapie zdecydowanie lepiej jest zrezygnować z picia alkoholu, kawy, a także spożywania niektórych produktów spożywczych. Wśród nich wymieniane są: czekolada, mięso i szczaw.
Sok z brzozy można stosować także w innych celach, nie tylko spożywczych. Doskonale sprawdza się jako element codziennej pielęgnacji skóry czy włosów. Wystarczy wtedy nałożyć go na wacik i przecierać nim twarz. Z kolei na włosy można stosować płukanki z soku z brzozy lub wcierki.
Jak przechowywać sok z brzozy?
Sok z brzozy zawsze powinien być przechowywany w lodówce i to maksymalnie przez cztery dni od pozyskania go z drzewa. Inne przechowywanie soku ma wpływ na jego właściwości, wygląd, a także zapach. Sok, który trzymany jest w temperaturze pokojowej, ulega rozkładowi i mętnieje.
Można jednak przedłużyć ważność spożycia soku z brzozy poprzez dodanie do niego miodu lub kwasu cytrynowego. W ten sposób sok może być przechowywany do 10 dni w lodówce.
Przeciwwskazania do spożywania soku z brzozy
Mimo że sok z brzozy ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia właściwości, to niestety, niektórym osobom może poważnie zaszkodzić. Do tej grupy zaliczają się osoby, które mają alergię na pyłki brzozy, a także wszelką nadwrażliwość i gwałtownie reagują zarówno na pyłki, jak i sam sok.
W takim wypadku mogą wystąpić reakcje skórne w postaci wysypki czy swędzenia ciała. Nie wiadomo, jak sok z brzozy wpływa na ciężarne czy karmiące kobiety, dlatego powinny go unikać. Dzieci mogą pić sok z brzozy, ale zawsze należy podawać go w niewielkich ilościach i sprawdzać reakcję organizmu.
Czytaj: Czym zastąpić cukier w ciąży? Zdrowe zamienniki cukru: ksylitol, stewia, erytrol
ZIOŁA W CIĄŻY. Przewodnik po ziołach dla kobiet w ciąży