Sok z kiszonej kapusty to ulubiony specyfik osób, które w okresie jesienno-zimowym szukają suplementów diety wzmacniających odporność. Picie soku z kiszonej kapusty to dobry pomysł, ponieważ naturalne metody zwiększające obronę organizmu w walce z zarazkami są naprawdę skuteczne. W ostatnim czasie moda na kiszonki po wielu latach zapomnienia wraca do polskich domów. Jakie właściwości zdrowotne ma sok z kiszonej kapusty?
Spis treści
- Sok z kiszonej kapusty - kiedy warto go pić?
- Sok z kiszonej kapusty- czy jest zdrowy?
- Zalety picia soku z kiszonej kapusty
- Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty
- Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
- Sok z kiszonej kapusty- jak i kiedy pić?
Sok z kiszonej kapusty - kiedy warto go pić?
Jesień i zima to czas zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie czy grypę. Niska temperatura, wiatr, opady deszczu i śniegu, a także przebywanie w zamkniętych, ogrzewanych pomieszczeniach to idealne warunki do przenoszenia drobnoustrojów. Nasza odporność może sobie wtedy nie dać rady z pokonaniem infekcji.
Wydawać by się mogło, że naturalne metody leczenia infekcji to domena naszych babć i wraz z rosnącym rozwojem wielu dziedzin medycyny powinniśmy ufać tylko lekom kupionym w aptece. Jest w tym sporo prawdy, ponieważ faktycznie obecnie wiele chorób można leczyć skutecznie tylko za pomocą konkretnych medykamentów stosowanych pod kontrolą lekarza.
Niemniej jednak choroby takie jak sezonowe przeziębienie można z sukcesem „wyleczyć” przy użyciu naturalnych metod. Poza tym domowe kiszonki mają jeszcze wiele innych właściwości wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie.
Sok z kiszonej kapusty- czy jest zdrowy?
Tak naprawdę wszystkie kiszone warzywa są bardziej wartościowe od ich surowych wersji. Dlatego też sok z kiszonej kapusty ma tak wiele właściwości. Jak wszystkie produkty kiszone zawiera bardzo dużo bakterii kwasu mlekowego mających działanie probiotyczne. Jest to wynik procesu fermentacji, czyli metody, w trakcie której dochodzi do kiszenia potraw.
Jednocześnie kwas mlekowy jest też naturalnym konserwantem zapobiegającym psuciu się kiszonek. Co ciekawe podczas procesu fermentacji zużywany jest cukier, przez co kiszone produkty mają niższy indeks glikemiczny, więc dosłownie są zdrowsze. Prozdrowotnych właściwości soku z kiszonej kapusty jest naprawdę wiele.
Czytaj: Dieta na przeziębienie: tygodniowy jadłospis wzmacniający odporność
Czy warto podawać dziecku SUPLEMENTY? [ROZMOWA Z EKSPERTEM]
Czy ogórki kiszone są zdrowe w ciąży? Wypróbuj przepis na ogórki
Zalety picia soku z kiszonej kapusty
- Obecność bakterii probiotycznych w soku z kiszonej kapusty bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy człowieka. Ułatwia trawienie, zmniejsza zaparcia, a także wspomaga odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Bardzo ważną rolę w tej kwestii poza bakteriami probiotycznymi odgrywa również błonnik zawarty w soku z kiszonej kapusty.
- Poza tym jego regularne picie może zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi, szczególnie tego „złego”- LDL. Dzieje się tak, ponieważ probiotyki mogą wiązać się z cholesterolem w jelitach, a tym samym powstrzymać jego wchłanianie. Pomagają również w wytwarzaniu kwasów żółciowych, które ułatwiają metabolizowanie tłuszczu i cholesterolu w organizmie.
- Sok z kiszonej kapusty jest bogatym źródłem wielu witamin i substancji odżywczych takich jak witaminy z grupy B, ale także C, E, K, magnez, żelazo, potas czy wapń. Zawartość związków siarki poprawia np. kondycję skóry, włosów i paznokci. Żelazo zaś jest bardzo ważne w zapobieganiu niedokrwistości (anemii).
- Ostatnie badania naukowców wskazują, że zawarte w kiszonkach probiotyki mogą też wpływać na układ nerwowy człowieka i pojawiające się zaburzenia nastroju. Mikrobiota jelitowa ma bowiem związek z funkcjonowaniem mózgowia, naszym zachowaniem oraz zdrowiem psychicznym. Zdolność do syntezy między innymi acetylocholiny czy katecholamin umożliwia jej wpływ na centralny układ nerwowy. Naukowcy w ostatnich latach intensywnie badają związek flory bakteryjnej jelit z depresją, zaburzeniami lękowymi czy autyzmem oraz ADHD.
Przeciwwskazania do picia soku z kiszonej kapusty
Kiszone warzywa charakteryzują się tym, że mają w swoim składzie dość dużą zawartość soli, która niezbędna jest podczas procesu kiszenia. Przez to soku z kiszonej kapusty nie powinni pić chorzy na nadciśnienie tętnicze czy osoby mające problemy z nerkami.
Ponadto picie soku z kiszonej kapusty na czczo u niektórych może podrażniać błonę śluzową żołądka, dlatego w przypadku pojawienia się nieprzyjemnych objawów najlepiej pić go po posiłku lub na przykład w mniejszej ilości.
Na kiszonki uważać również powinny osoby z chorobą wrzodową żołądka, ponieważ kwaśne produkty mogą wzmagać u nich bóle brzucha. Niestety u niektórych osób picie soku z kiszonej kapusty powoduje też reakcję alergiczną objawiającą się m.in. biegunką. W takim przypadku również należy zrezygnować z obecności soku w codziennej diecie.
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonej kapusty można kupić już gotowy w wielu sklepach lub przygotować samodzielnie w domu. Jednym z rozwiązań jest kupienie kiszonej kapusty i zrobienie z niej soku. Należy zalać ją wodą z dodatkiem soli i odstawić na kilka dni z temperaturze pokojowej. Po tym czasie trzeba odcedzić sok do szklanki lub butelki.
Niektórzy wybierają inną metodę, do której niezbędne jest użycie blendera. Wtedy surową kapustę miksujemy z wodą i solą, a powstały sok wlewamy do słoika, który po 2-3 dniach jest gotowy do wypicia. Powstały sok z kiszonej kapusty można przechowywać około 2-3 tygodnie w lodówce.
Sok z kiszonej kapusty- jak i kiedy pić?
Wiele osób zaleca picie soku z kiszonej kapusty na czczo. Przyjmuje się, że optymalną ilością jest wypicie pół- lub szklanki soku dziennie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby spożywać go w trakcie posiłków. Nie ma więc jednej idealnej recepty, ile i w jakiej porze dnia trzeba pić soku z kiszonej kapusty.
Na pewno warto spożywać go w okresie zwiększonego ryzyka przeziębień, czyli w trakcie jesieni oraz zimy, ale nie tylko. Jest to również naturalny probiotyk, więc okazać może się zbawienny dla naszych jelit w trakcie lub po antybiotykoterapii. Powinien on być stałym elementem diety u osób chcących dbać o swoją sylwetkę oraz ogólne samopoczucie każdego dnia.
Wiele osób chwali też sok z kiszonej kapusty za właściwości zmniejszające objawy kaca. Picie soku z kiszonej kapusty jest znacznie lepszym sposobem na dbaniem o odporność organizmu niż zażywanie reklamowanych w telewizji wielowitaminowych suplementów diety.
Czytaj: Syrop z cebuli – na co pomaga, jak go dawkować i jaki jest przepis na syrop z cebuli?