Spis treści
Co to jest kikut pępowinowy?
Kikut pępowinowy jest pozostałością po sieci naczyń krwionośnych, które podczas ciąży łączą dziecko z łożyskiem mamy. Pępowiną do organizmu rozwijającego się płodu dostarczany jest pokarm, składniki odżywcze, tlen, a następnie usuwane są produkty przemiany materii. Po porodzie położna zaciska plastikową klamerkę na pępowinie i odcina ją na długości około 2cm od powierzchni skóry noworodka. W pierwszych godzinach po porodzie kikut pępowinowy ma kolor biało–niebieski, jest wilgotny i widoczne są na nim przebiegające naczynia krwionośne. W ciągu kolejnych godzin obkurcza się i zmienia barwę na żółto–brązową i czarno–brązową.
Jak pielęgnować ?
Po porodzie pępowina z założoną klamerką zabezpieczona zostaje jałowym gazikiem, który przy pierwszej toalecie zostaje usunięty. W trakcie pobytu w szpitalu stosuję się tzw. „suchą pielęgnację”. Zaleca się w pierwszych godzinach po narodzeniu dziecka kontakt z matką „skóra do skóry”, mający na celu kolonizację ciała noworodka bakteriami matki. Jeśli hospitalizacja przedłuża się, do pielęgnacji stosuje się środek antyseptyczny, zawierający w składzie octenidynę. Gojenie następuje poprzez wysychanie i twardnienie kikuta, a następnie oddzielenie się go od podstawy pępka.