ALERGIA U DZIECI: jakie jedzenie może uczulać twoje dziecko?

2013-05-31 14:00

Alergia u dzieci może mieć różne oblicze. Jedną z odmian alergii u dziecka jest alergia pokarmowa. Zobacz jakie produkty moga uczulać twoje dziecko, gdy ma ono alergię.

truskawka

i

Autor: _photos.com

Oto lista produktów, które mogą u dziecka wywoływać alergię.

  • Mleko – a dokładnie zawarte w nim białko – jest częściej niż wszystkie inne produkty główną przyczyną alergii u dzieci. Zwykle uczulone są na nie dzieci. Zastąpienie mleka krowiego sojowym nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, bo białko sojowe też jest silnym alergenem. Mleko kozie lub owcze także może się nie sprawdzić. Należy więc szukać alternatywnych źródeł wapnia, np. w mięsie. Alergia u dzieci na mleko w 90 proc. przypadków mija z wiekiem.
  • Jajka – z tym rodzajem alergii u dzieci trudno walczyć, jajka są bowiem składnikiem wielu produktów – ciast, makaronów, pierogów, zup w proszku i sosów. Na białka jajek kurzych najczęściej uczulone są dzieci.
  • Orzechy – a zwłaszcza orzeszki ziemne – są tak silnym alergenem, że nawet ich śladowa ilość może wywołać wstrząs anafilaktyczny. Na szczęście na opakowaniach żywności producenci umieszczają informację, czy w zakładzie się ich używa. Trudniej jest w restauracjach – trzeba pytać, czy w zamawianych potrawach znajdują się fistaszki. Uczulają także orzechy włoskie, pekan, nerkowce i migdały.
  • Ryby – by wystąpiła reakcja alergiczna, czasem nie trzeba zjeść ryby: wystarczy jej zapach, dotknięcie (zwłaszcza makreli, śledzia, łososia). Objawy mogą pojawić się po zjedzeniu mięsa zwierzęcia karmionego mączką rybną lub przetworów mięsnych z dodatkiem rybnych półproduktów. Alergii na ryby niekiedy towarzyszy alergia na skorupiaki.
  • Zboża – uczulenie na białko zawarte w pszenicy, życie, owsie (rzadziej w ryżu) występuje zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Ten rodzaj alergii trudno zdiagnozować, bo np. w pszenicy znajduje się 20 rodzajów białek odpowiedzialnych za celiakię, alergię pokarmową i wziewną.
  • Owoce – najczęściej uczulają cytrusy i truskawki. W truskawkach groźna jest histamina, alergia na nie objawia się pokrzywką lub świądem. Przy uczuleniu na cytrusy należy unikać także soku z tych owoców. Właściwości uczulające ma też kiwi, papaja i mango.

    Czytaj: W czym jest gluten - produkty zakazane i dozwolone