Stop alergii pokarmowej. Co warto wiedzieć o uczuleniu na jedzenie?

2015-05-20 13:02

Alergia pokarmowa, na co dzień uciążliwa, w dłuższej perspektywie niesie za sobą ryzyko niedoborów żywieniowych. Można próbować jej zapobiec, a jeśli się nie uda, zminimalizować negatywne skutki. Co warto wiedzieć o uczuleniu na jedzenie?

Alergia

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Alergia pokarmowa jest dziedziczna, ale można zmniejszyć ryzyko jej wystąpienia.

Spis treści

  1. Alergia pokarmowa: Zdążyć przed alergią
  2. Czym się różni alergia pokarmowa od nietolerancji pokarmowej?
  3. Alergia pokarmowa: jak jej przeciwdziałać?

Z badań epidemiologicznych prowadzonych w Polsce wynika, że uczulenie na substancje zawarte w jedzeniu występuje nawet u 9 proc. populacji, najczęściej u niemowląt u małych dzieci. Może pojawić się zarówno w kilka tygodni po narodzinach, jak i w drugim, trzecim roku życia.

Czytaj także: >> Alergia pokarmowa: objawy u niemowlaka >>

Alergia pokarmowa: Zdążyć przed alergią

Zła wiadomość jest taka, że ta choroba jest dziedziczna, a więc jeśli któreś z rodziców ma alergię, znacząco wzrasta prawdopodobieństwo, że malec również będzie ją miał. Dobra – że istnieją metody, dzięki którym ryzyko alergii można zmniejszyć. Jeśli wśród najbliższych są alergicy, mama jeszcze podczas ciąży może (w porozumieniu z lekarzem) przyjmować preparaty zawierające kwasy DHA oraz probiotyki z grupy LGG, gdyż badania dowiodły, że te substancje zmniejszają ryzyko alergii. Przyszła mama nie musi za to unikać produktów wywołujących alergię (chyba, że sama jest uczulona na któryś z nich). Warto natomiast zrezygnować z żywności zawierającej sztuczne barwniki i aromaty, a także wystrzegać się dymu papierosowego – badania dowiodły, że narażenie płodu na kontakt z tymi substancjami zwiększa ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej u niemowlęcia. 

Znaczenie ma też sposób, w jaki malec przychodzi na świat. Jedną z przyczyn, która sprzyja alergii u dzieci, jest cesarskie cięcie. Dzieci urodzone w sposób naturalny już od chwili porodu stykają się z bakteriami, obecnymi w kanale rodnym mamy, przez co ich układ odpornościowy jest pobudzany i uczy się prawidłowych reakcji. Takiej możliwości „nauki” nie ma natomiast układ immunologiczny noworodków, które przychodzą na świat przez CC. Wśród tej grupy odsetek alergików sięga nawet 43 proc. To jeden z tych powodów, dla których nie warto decydować się na cesarkę na życzenie.

Czym się różni alergia pokarmowa od nietolerancji pokarmowej?

Czytaj także: >> Jakie jedzenie może uczulać dziecko? >>

Alergia pokarmowa: jak jej przeciwdziałać?

Alergia rozwija się u tych maluchów, których układ odpornościowy jest nadwrażliwy i zwalcza nie tylko to, co faktycznie może szkodzić, lecz również substancje, których wpływ na organizm jest znikomy albo wręcz żaden. W profilaktyce najważniejszy jest odpowiedni sposób karmienia. Najlepiej jest karmić piersią, bo skład mleka mamy wspiera układ odpornościowy, wspomaga dojrzewanie układu pokarmowego. W mleku są też przeciwciała IgA, które m.in. likwidują alergeny, jakie dostają się do organizmu dziecka. Dopóki dziecko nie ma objawów alergii, nie ma potrzeby stosowania diety eliminacyjnej – stosuje się ją dopiero, gdy lekarz stwierdzi u dziecka alergię. Co z dziećmi karmionymi butelką? Jeśli któreś z rodziców ma alergię, maluch powinien dostawać mieszankę hipoalergiczną, oznaczoną symbolem HA, która zmniejsza ryzyko uczulenia u dziecka. Takiej mieszanki nie trzeba natomiast podawać dziecku, które skłonności do alergii nie odziedziczyło w  genach – maluch może dostawać zwykłe mleko modyfikowane.