6 trików, dzięki którym twoje dziecko polubi warzywa

2015-04-28 12:34

Choć warzywa są zdrowe i kolorowe, dzieci nie zawsze chcą je jeść. To jednak można zmienić. Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?

Warzywa dla niemowlaka

i

Autor: thinkstockphotos.com Aby zachęcić niemowlaka do jedzenia warzyw, podawaj mu najpierw słodką marchewkę.

Spis treści

  1. Warzywa dla niemowlaka: słodsze na początek
  2. Warzywa dla niemowlaka: o odpowiedniej konsystencji
  3. Warzywa dla niemowlaka: w postaci soku
  4. Warzywa dla niemowlaka: na przekąskę między posiłkami
  5. Warzywa dla niemowlaka: delikatnie przyprawione
  6. Warzywa dla niemowlaka: ładnie podane

Brukselka, szpinak, brokuły i wszystkie inne warzywa to skarbnica witamin i minerałów. Dostarczają organizmowi składników, które powinien otrzymywać codziennie, bo są bardzo istotne dla prawidłowego rozwoju i dobrej odporności. Skutkiem ubogiej w warzywa diety są niedobory ważnych składników, w tym witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E i K, potasu, magnezu, a nawet wapnia i żelaza.

Najzdrowsze dla niemowląt są warzywa pochodzące z upraw ekologicznych albo ściśle kontrolowanych (tak jest w przypadku dań w słoiczkach dla niemowląt). Choć rodzice na ogół zdają sobie sprawę z tego, że warzywa są niezbędnym składnikiem diety, niemowlęta w Polsce jedzą ich zdecydowanie zbyt mało (czego dowiodły badania przeprowadzone niedawno na zlecenie Fundacji Nutricia). Bywa tak dlatego, że ich mało zdecydowany smak przegrywa ze smakiem słodkich owoców, a i konsystencja czy kolor nie zawsze zachęca do jedzenia. Dlatego oswajanie dziecka z warzywami najlepiej zacząć wtedy, kiedy jest ono podatne na eksperymenty, czyli na początku rozszerzania diety. Starszemu niemowlęciu można je zaś przemycać, stosując sprytne triki. Przedstawiamy te najskuteczniejsze.

Warzywa dla niemowlaka: słodsze na początek

Zgodnie z nowym schematem rozszerzania diety to rodzic decyduje, które warzywo poda niemowlakowijako pierwsze. Warto zacząć od marchewki. Ugotowana (najlepiej na parze, bez soli) i przetarta, prawdopodobnie przypadnie dziecku do gustu, bo ma przyjemny, słodkawy smak. Najlepsze w smaku są marchewki jędrne, niezbyt wyrośnięte (te przywiędłe są gorzkawe).

 Czytaj także: >> 8 warzyw i owoców, które powinnaś dać niemowlakowi >>

Warzywa dla niemowlaka: o odpowiedniej konsystencji

Bywa, że dziecko zniechęca się do warzyw, bo nie jest w stanie ich przełknąć. Dlatego im mniejsze niemowlę, tym danie powinno być dokładniej zmiksowane. Jeśli maluch wyczuje grudki, może zareagować odruchem wymiotnym, co zniechęci go do danej potrawy. Dania miksujemy na gładko do 8.–9. miesiąca życia dziecka.

Warzywa dla niemowlaka: w postaci soku

Jeśli dziecko nie chce jeść papki z warzyw, podaj mu je w płynnej postaci. Najzdrowsze są soki przecierowe, w których jest błonnik (nie ma go w klarowanych, gdyż jest tracony w procesie produkcji). Soki warzywne można mieszać z owocowymi (np. marchew z brzoskwinią). Na początku soku owocowego powinno być więcej, a gdy malec zaakceptuje dodatek warzywnego, warto stopniowo odwracać proporcje. Niemowlęciu można podać dziennie nie więcej niż 150 ml soku.

Warzywa dla niemowlaka: na przekąskę między posiłkami

Niemowlęta na etapie ząbkowania i później chętnie biorą do rączki coś, co mogą gryźć. Zamiast chrupka można dać dziecku ugotowaną marchewkę albo różyczkę kalafiora. Warto wkładać je w specjalny gryzaczek do warzyw, mający siateczkę zabezpieczającą przed połknięciem dużego kawałka.

Czytaj także: >> Jak gotować, by nie stracić witamin? >>

Warzywa dla niemowlaka: delikatnie przyprawione

Na początku rozszerzania diety malec powinien poznać czysty smak warzyw. Później jednak można lekko je przyprawiać, by wydobyć pełnię ich smaku. Ale nie solą! Do wody, w której gotują się warzywa, lepiej dodać odrobinę kolendry, bazylii lub tymianku.

Warzywa dla niemowlaka: ładnie podane

Ta metoda sprawdza się w przypadku maluchów powyżej roku. Zabawna kompozycja ułożona z ugotowanych warzyw, np. domek czy drzewa (marchewkę i ogórek można podać surowe) może zachęcić malca do jedzenia. Warzywa leżące na talerzu obok siebie powinny mieć kontrastowe kolory.