Ekologiczna żywność propagowana jest jako zdrowsza od tej dostępnej w zwykłych sklepach i supermarketach. Podobno pozbawiona jest szkodliwej dla organizmu chemii, bo przy jej produkcji nie używa się pestycydów. A ponieważ rodzice chcą, by ich dzieci były zdrowe, chętnie kupują dla nich tego typu produkty. Czy rzeczywiście można uznać, że żywność ekologiczna jest bezpieczna dla niemowląt? Okazuje się, że niekoniecznie.
Spis treści
Czym jest żywność eko?
Na sklepowych półkach często widzimy oznaczenia żywność “bio”, “organic”, “eko”… Ciężko się w tym połapać, ale okazuje się, że te wszystkie oznaczenia są synonimami żywności ekologicznej. By móc się tak nazywać (i otrzymać odpowiedni certyfikat) żywność ekologiczna musi spełniać określone warunki prawne. Między innymi:
- przy jej produkcji nie wolno stosować nawozów sztucznych i promieniowania;
- nie może zawierać GMO, czyli organizmów zmodyfikowanych genetycznie;
- musi spełniać normy dotyczące ograniczeń użycia substancji dodatkowych.
Certyfikowane produkty ekologiczne łatwo odróżnić od innych. Od 2012 roku zgodnie z przepisami unijnymi oznaczane są one specjalnym logo, na którym widać biały liść z gwiazdek na zielonym tle. Niestety warto zwrócić przy tym uwagę, że sam certyfikat "eko", nie gwarantuje, że produkt jest w pełni bezpieczny. Z raportu „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci” pod red prof. Piotra Sochy z 2014 roku wynika, że prawie połowa badanych gospodarstw, które produkują surowce eko miała różne nieprawidłowości. W testach np. wyszło, że niektóre sprawdzane ekologiczne produkty miały wyższe stężenie substancji niepożądanych niż produkty nie oznaczone jako “eko”. Zatem tylko badania mogą nam dać stuprocentową pewność o zawartości zanieczyszczeń w danym produkcie.
Przeczytaj także: 12 najczęściej zadawanych pytań o rozszerzanie diety u niemowlaka
Czy żywność eko jest bezpieczna dla niemowląt?
Niemowlęta to wyjątkowo wrażliwi konsumenci. Aby mieć pewność, że dany produkt jest dla nich odpowiedni, nie wystarczy samo oznaczenie “eko” na opakowaniu produktu czy surowca. Zdaniem dietetyków niemowlęcych żywność ekologiczną rodzice powinni traktować tak samo jak inne, “zwykłe” produkty na półkach sklepowych. Potwierdza to także nasza ekspertka Karolina Łukaszewicz-Marszał, dietetyk i ekspert Fundacji Nutricia. - Żywność ekologiczna jest przeznaczona dla ogólnej populacji, nie dla niemowląt. Nie można zatem używać zamiennie pojęć “żywność ekologiczna” i “żywność dopasowana do potrzeb niemowlęcia”, bo pod kątem prawnym znacznie się różnią – mówi.
Polecamy: Każdy rodzic musi z tym się zmierzyć: jak rozszerzać dietę miesiąc po miesiącu?
Mit warzyw z własnego ogródka
Rodzice często pytają, czy jeśli wyhodują coś sami we własnym ogródku, dostarczą swojemu niemowlęciu najlepsze co mogą mu dać? - Okazuje się, że nie, bo nie każdy bada swój ogródek. Aby mieć taką pewność, musieliby zbadać glębę i produkty pod kątem zanieczyszczeń fizycznych, pestycydów oraz metali ciężkich. Tylko badanie jakości żywności, daje nam tą pewność, co tak naprawdę dostarczamy dla naszego dziecka – podkreśla Karolina Łukaszewicz-Marszał.
Jaka zatem żywność jest najlepsza dla dzieci? Przebadana!
Przeczytaj: Słoiczki dla niemowląt: najlepiej przebadana żywność dla dzieci