Spis treści
- Dobra dieta roczniaka wspiera rozwój jego układu pokarmowego
- Składniki ważne dla rozwoju i odporności dziecka w wieku 1-3 lata
- Pamiętaj o nawodnieniu organizmu malca
Dobra dieta roczniaka wspiera rozwój jego układu pokarmowego
Zaraz po przyjściu na świat brzuszek niemowlęcia jest już w stanie samodzielnie trawić i wchłaniać składniki odżywcze dostarczane mu wraz z pożywieniem, którym przez 6 pierwszych miesięcy powinno być wyłącznie mleko mamy. W drugim półroczu maluch rozpoczyna przygodę z poznawaniem nowych pokarmów, a dzięki temu różnych smaków – jest to również czas próby dla układu pokarmowego.
Należy pamiętać, że w okresie rozszerzania diety, który powinien nastąpić nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia (początek 5. miesiąca życia) i nie później niż w 26. tygodniu życia (początek 7. miesiąca życia), pokarmy uzupełniające warto wprowadzać stopniowo.
Jako pierwsze w diecie niemowlęcia powinny pojawić się warzywa, kolejno owoce, a następnie produkty zbożowe, mięso, ryby czy jaja. Pośpiech w tym okresie nie jest wskazany – wciąż dojrzewający układ pokarmowy potrzebuje bowiem czasu, aby w pełni oswoić się z nowościami w jadłospisie.
„Po 1. urodzinach dziecka jego dietę nadal należy komponować tak, aby wspierała harmonijny rozwój i uwzględniała wyjątkowe potrzeby małego brzuszka. Mimo że menu roczniaka każdego dnia staje się coraz bardziej urozmaicone, wciąż powinno różnić się od jadłospisu starszych członków rodziny.
Dziecko w wieku 1-3 lata powinno otrzymywać 4-5 posiłków dziennie. Zgodnie z opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka „Modelowym talerzem żywieniowym” dobrze, aby w codziennym menu się znalazły 3 porcje mleka, w tym mleka modyfikowanego, i produktów mlecznych” – wyjaśnia Katarzyna Rabenda, doradca żywieniowy BebiKlub.pl.
Składniki ważne dla rozwoju i odporności dziecka w wieku 1-3 lata
Komponując dietę małego dziecka, kluczowe jest to, aby pamiętać, że w żywieniu najmłodszych niezwykle istotna jest jakość i bezpieczeństwo wybieranych produktów. Niekiedy ich wybór może okazać się dla rodziców nie lada wyzwaniem.
Wsparciem dla nich jest żywność przeznaczona specjalnie dla maluchów (ze wskazaniem wieku na opakowaniu, np. po 6. miesiącu). To odpowiednio skomponowane i zbilansowane posiłki o konsystencji dopasowanej do umiejętności małego dziecka, które zgodnie z przepisami prawa spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości – znacznie bardziej surowe w porównaniu z żywnością ogólnodostępną.
Aby zapewnić organizmowi dziecka – w tym jego brzuszkowi – prawidłowe funkcjonowanie, warto wspierać go m.in. poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, dostarczającą m.in. takie mikro- i makroelementy, jak:
- witamina D – która ułatwia wchłanianie wapnia i jest ważna dla prawidłowego rozwoju kości i zębów, a także dla funkcjonowania układu odpornościowego, a zapotrzebowanie dziecka po 1. roku życia na nią jest aż 6 razy większe niż u osoby dorosłej. Jej dobrym źródłem są tłuste ryby oraz produkty przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, które są wzbogacone w witaminę D, np. mleka modyfikowane czy kaszki mleczne;
- witamina C – wpływająca na funkcjonowanie układu odpornościowego i biorąca udział we wchłanianiu wapnia i żelaza. Roczniak potrzebuje jej 3 razy więcej w porównaniu do starszych członków rodziny. Najlepszym jej źródłem są warzywa i owoce, m.in. czerwona papryka, natka pietruszki czy owoce jagodowe;
- wapń – dziecko od 1. do 3. roku życia potrzebuje 4 razy więcej wapnia niż osoba dorosła, ponieważ bierze on udział w budowaniu mocnych ząbków i kości. Jego dobrym źródłem jest mleko i przetwory mleczne;
- błonnik – reguluje pracę układu pokarmowego oraz wspomaga rozwój mikrobioty bakteryjnej w jelitach, będącej ważną częścią układu pokarmowego. Jego źródłem są m.in. warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe;
- żelazo – pełni ważną rolę w rozwoju poznawczym, produkcji krwinek czerwonych oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego dobry źródłem jest mięso, natka pietruszki oraz nasiona roślin strączkowych. Warto pamiętać, że małe dziecko potrzebuje 4 razy więcej żelaza niż mama lub tata;
- tłuszcze – stanowią ważne źródło energii i są niezbędne do przyswajania wielu witamin, które się w nich rozpuszczają. Nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Czytaj również: Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – podstawa diety całej rodziny
Żelazo - substancja ważna dla zdrowia człowieka
12 najczęściej pytań o rozszerzanie diety u niemowlaka
Z badań Instytutu Matki i Dziecka wynika, że 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje wraz z dietą niewystarczającą ilość witaminy D, a deficyt wapnia występuje w diecie prawie połowy (42%) dzieci po 1. roku życia. Już 2 kubki (po 200 ml) mleka modyfikowanego po 1. roku życia dziennie pomagają uzupełnić dietę dziecka w składniki odżywcze ważne dla jego prawidłowego rozwoju, m.in. witaminy D i żelaza.
Pamiętaj o nawodnieniu organizmu malca
Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami.
Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
Gdy jednak malec zaczyna mieć rozszerzaną dietę, musisz pamiętać o podawaniu mu płynów innych niż mleko. „Nieodłącznym elementem diety – zarówno małego dziecka, jak i dorosłego człowieka – jest woda. Bierze ona udział m.in. w transporcie składników odżywczych. U najmłodszych w przedziale wiekowym 1-3 lata zapotrzebowanie na płyny wynosi około 1300 ml na dobę. Dla dzieci warto wybierać wodę źródlaną i naturalne wody mineralne niskosodowe” – dodaje Katarzyna Rabenda.