Spis treści
- Kasza jaglana dla niemowlaka – od kiedy wprowadzać ją do diety niemowląt?
- Potrawy z kaszy jaglanej - do czego pasuje?
- Kasza jaglana - gotowanie
- Kasza jaglana – przepisy dla dzieci. Potrawy z kaszy jaglanej
Kasza jaglana to prawdziwe dobrodziejstwo, źródło cennych składników odżywczych. Charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi, a przy tym nie zawiera żadnych alergenów np. glutenu. Mogą ją spożywać wszyscy, tym bardziej, że przypisuje się jej również właściwości wzmacniające organizm. Jest idealnym „lekarstwem” przy przeziębieniach. Pozwala m. in. na odśluzowanie dróg oddechowych (zmniejsza katar i mokry kaszel) i rozgrzanie organizmu. Dzięki zawartości błonnika i właściwościom odkwaszającym, kasza jaglana wspomaga trawienie. Jest również cennym źródłem białka, witaminy E i witamin z grupy B, lecytyny, krzemu, magnezu, fosforu, potasu, żelaza i wapnia.
Zobacz także: Rozszerzanie diety niemowlaka. Najczęstsze pytania
Kasza jaglana dla niemowlaka – od kiedy wprowadzać ją do diety niemowląt?
Ze względu na swoje delikatne działanie, przyjemny smak i drobną konsystencję, kaszę jaglaną można podawać jako jeden z pierwszych posiłków niemowlęcia, czyli w okolicy 6. miesiąca życia. Ugotowaną kaszę można blendować razem z owocami lub warzywami, by osiągnęły konsystencję papki łatwo przyswajalnej przez małe dziecko. Z czasem coraz krócej blendujemy, by powstawały coraz większe ziarenka do przełknięcia. W ten sposób stopniowo przyzwyczajamy malucha do zmiany konsystencji pokarmu.
Potrawy z kaszy jaglanej - do czego pasuje?
Atutem kaszy jaglanej jest to, że można podawać ją zarówno na słodko (z owocami), jak "wytrawnie", także w przypadku niemowląt i małych dzieci. Nadaje się więc i na dania obiadowe, i na deser. Kasza jaglana ma delikatny smak, jest tania i łatwo ją przyrządzić, a przy tym dostarcza dużej ilości energii. Kaszę jaglaną można podawać w różnych formach np. jako kleik lub dodatek do mięs. W przypadku dziecięcej diety, dobrze sprawdza się jako zagęszczacz do zup lub mleka. Wystarczy ugotować kaszę i zblendować z drugim składnikiem.
Zobacz także: Rozszerzanie diety: jak rozszerzyć dietę niemowlaka karmionego piersią?
Kasza jaglana - gotowanie
Kaszę gotujemy w proporcji 2:1 w stosunku do ilości wody. To gwarancja, że kasza podczas gotowania wchłonie wodę i tym samym zachowa wszystkie wartości odżywcze. Idealne ugotowanie kaszy jaglanej wymaga uprzedniego namoczenia kaszy w zimnej wodzie (na ok. 1 godzinę) i wypłukania jej w celu usunięcia goryczy. Następnie kaszę gotuje się przez 15 minut w wodzie z dodatkiem soli i oliwy, a po tym czasie należy zostawić ją w przykrytym garnku na 10 minut, by dojrzała i stała się sypka.
Zobacz także przykładowe przepisy nadesłane przez inne mamy:
Kasza jaglana – przepisy dla dzieci. Potrawy z kaszy jaglanej
Kasza jaglana z jabłkiem – po 6. miesiącu życiaSkładniki:
- kasza jaglana
- jabłko
- niewielka ilość masła
- ciepłe mleko
Obrane i pokrojone jabłko dusimy w niewielkiej ilości wody. Płuczemy kaszę w zimnej wodzie i następnie zagotowujemy. Po ugotowaniu dodajemy odrobinę masła i pozostawiamy kaszę pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodajemy do kaszy jabłka i blendujemy, dolewając trochę ciepłego mleka (ew. wody).Kasza jaglana z warzywami (po 9. miesiącu życia)Składniki:
- Kasza jaglana
- odrobina masła
- marchewka
- cebula
- pomidor bez skóry
- pietruszka
- oliwa z oliwek
Gotujemy kaszę z odrobiną masła. Na patelni podsmażamy na oliwie dobrze poszatkowaną cebulę, a następnie dorzucamy pokrojoną drobniutko marchewkę, pietruszkę i pomidor. Do smaku można dodać zioła. Do warzyw dorzucamy kaszę i mieszamy.Zupa z kaszą jaglaną (po 9. miesiącu życia)Składniki:
- włoszczyzna
- ziemniak
- kilka różyczek kalafiora
- fasolka szparagowa
- odrobina masła
Gotujemy bulion warzywny z odrobiną masła. Do gotującego się bulionu po 40 minutach wsypujemy wypłukaną wcześniej kaszę, dobrze pokrojone ziemniaki, kalafior i fasolkę. Całość gotujemy jeszcze ok. 20 minut.Kasza jaglana z łososiem (po 8. miesiącu życia)Składniki:
- kasza jaglana
- łosoś
- brokuł
- odrobina masła
- koperek
Łososia kroimy w plasterki, gotujemy na parze. Gotujemy brokuł i kaszę (uprzednio wypłukaną). Do gotowej kaszy dodajemy odrobinę masła. Kaszę mieszamy z łososiem, brokułem i koperkiem.