Kaszka manna, jaglana, a może owsianka? Różnorodne zboża w diecie niemowląt

2021-07-28 9:56

Aby dieta malucha była właściwie zbilansowana i urozmaicona, warto uwzględniać w niej różnorodne produkty zbożowe. Na sklepowej półce można znaleźć wiele rodzajów takiej żywności: kaszkę mannę, owsianą, jaglankę... Po jakie kaszki sięgać, aby były wartościowe, bezpieczne i odpowiadały na szczególne potrzeby najmłodszych dzieci?

Kaszka manna, jaglana, a może owsianka? Różnorodne zboża w diecie niemowląt

i

Autor: Getty images Różnorodne zboża w diecie niemowląt

Kaszka manna, owsianka czy kaszka jaglana? Która jest najlepsza dla niemowlęcia? Produkty zbożowe to jedne z pierwszych pokarmów uzupełniających jadłospis maluszka. Dzięki temu, że są wartościowe, pomagają odpowiedzieć na zapotrzebowanie młodego organizmu na energię oraz ważne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze.

Spis treści

  1. Dlaczego kaszki są istotne w diecie malucha?
  2. Jakość i bezpieczeństwo kaszki dla niemowlęcia
  3. Kaszka manna, owsiana czy jaglana – jaką wybrać?
Rozszerzanie diety - wywiad z dr inż. Joanną Neuhoff-Murawską

Dlaczego kaszki są istotne w diecie malucha?

Zboża są niezwykle wartościowym składnikiem diety – zarówno dorosłego, jak i dziecka. Ich różne odmiany pozwalają urozmaicać jadłospis, a ponadto dostarczają niemowlęciu energię i ważne składniki, w tym witaminy i składniki mineralne.

Obecność w diecie produktów zbożowych, na przykład tych w postaci kaszek, pomaga niemowlęciu w stopniowym zapoznawaniu się z nowymi konsystencjami – wspierają one bowiem w przechodzeniu od diety płynnej, opartej o mleko, do produktów bardziej stałych.

Rozszerzanie diety to niezwykle ekscytujący etap w życiu dziecka. Maluch poznaje otaczający go świat, a jego jadłospis – dzięki nowym smakom czy konsystencjom – staje się coraz bardziej urozmaicony. Warto przy tym pamiętać, że w okresie wczesnego dzieciństwa młody organizm intensywnie się rozwija i jest wyjątkowo wrażliwy.

Oznacza to, że pokarmy, które trafiają do jego żołądka, nie są dla niego obojętne, dlatego szczególną uwagę należy zwrócić na ich odpowiednią jakość i bezpieczeństwo. Dotyczy to także produktów zbożowych, których wybór powinien być przemyślany – bez względu, na to, czy rodzice sięgną po kaszkę mannę czy owsiankę.

Czytaj również: Rozszerzanie diety niemowlaka a nietolerancja glutenu: jak wprowadzać gluten do diety dziecka?

Przewodnik po kaszkach dla niemowląt i dzieci

Czym karmić niemowlę przed snem, by przespało całą noc?

Jakość i bezpieczeństwo kaszki dla niemowlęcia

Przy podejmowaniu decyzji żywieniowych ważną wskazówką dla rodziców jest to, że produkt w kolorowym opakowaniu, o zachęcającym wyglądzie czy zapachu nie stanowi gwarancji odpowiedniej jakości i wartości odżywczej. Sięgając po posiłki zbożowe dla najmłodszych, najlepszym wyborem będą te przeznaczone specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, ze wskazaniem wieku na opakowaniu.

Do tej kategorii można zaliczyć kleiki i szeroki asortyment kaszek. Charakteryzuje je to, że zawarte w nich różnorodne zboża przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a ich wartość odżywcza jest zgodna z wymaganiami prawa. Podając niemowlęciu kaszkę z widocznym na opakowaniu oznaczeniem – np. po 6. czy 8. miesiącu życia – rodzice mogą być pewni, że wybierają produkt dopasowany do aktualnych potrzeb żywieniowych dziecka i bezpieczny.

Kaszka manna, owsiana czy jaglana – jaką wybrać?

Propozycji kaszek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci jest wiele. Na sklepowej półce można znaleźć zarówno te w wariantach mlecznych (z dodatkiem mleka modyfikowanego), jak i bezmlecznych. U najmłodszych dzieci, które rozpoczynają przygodę z rozszerzaniem diety doskonale sprawdzi się kleik ryżowy czy kaszka manna otrzymywana z ziaren pszenicy.

Kaszka manna stanowi dobry sposób na wprowadzenie do jadłospisu glutenu, czyli roślinnego białka. Choć jest on uznawany za popularny alergen, zgodnie z zaleceniami ekspertów niewielkie ilości produktów glutenowych należy wprowadzać do diety niemowlęcia, rozpoczynając od niewielkich ilości, w tym samym momencie, co inne pokarmy uzupełniające – od ukończenia 4. miesiąca życia do ukończenia 12. miesiąca (przy jednoczesnej obserwacji reakcji organizmu malucha na nowy pokarm).

Kaszkę mannę można łączyć z dowolnymi owocami, tworząc dla malucha kolorowe dania, np. w formie śniadania.

Wśród kaszek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci można znaleźć także te skomponowane z ziaren owsa oraz prosa (jagły). Zarówno owsianka, jak i jaglanka stanowią wartościowy posiłek bogaty w wiele składników odżywczych.

Na rynku można znaleźć propozycje, które dostarczają młodemu organizmowi węglowodany, tłuszcze, białko, a także witaminy i składniki mineralne, w tym m.in. żelazo i witaminę C dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, czy witaminę D i wapń dla prawidłowego rozwoju kości.

Rynek produktów przeznaczonych dla najmłodszych oferuje również kaszki skomponowane z różnorodnych zbóż, które dostępne są w wielu pysznych owocowych smakach i idealnie sprawdzą się na kolejnych etapach rozszerzania diety. Wybierając je dla malucha, warto sięgać po te, które zawierają 7 rodzajów starannie wyselekcjonowanych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, proso, żyto, owies, ryż i gryka.

Ich różnorodne odmiany pochodzą wyłącznie z kontrolowanych upraw, wybieranych ze względu na optymalne warunki klimatyczne, a także temperaturę, nasłonecznienie i wiatr. Z myślą o kształtowaniu u malucha prawidłowych nawyków żywieniowych warto także zwrócić uwagę, aby na etykiecie produktu była widoczna informacja: 0% dodatku cukru czy 0% oleju palmowego.

Produkty takie, zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów i barwników (zgodnie z przepisami prawa kaszki dla niemowląt i małych dzieci nie mogą zawierać konserwantów i barwników). Takie kaszki w smakowity sposób urozmaicą dietę dziecka.

Czytaj również: Dieta i istotne składniki odżywcze dla dziecka w wieku 1-3 lata. Skomponuj idealne menu!

O czym pamiętać przy rozszerzaniu diety miesiąc po miesiącu?