Rozszerzanie diety niemowlaka. Jak układać jadłospis dla niemowlęcia?

2011-06-06 17:19

Rozszerzanie diety niemowlaka to jeden z etapów, które budzą w rodzicach wiele pytań. Jest to czas kiedy żywienie niemowlęcia komplikuje się. Dziecku, które jada już nie tylko mleko, trzeba tak komponować dania, aby dostarczały mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Zapewne – jak niejedna młoda mama – z tęsknotą wspominasz karmienie piersią, a nawet karmienie butelką. Nie tylko nie musiałaś wtedy spędzać czasu, by ułożyć jadłospis dla niemowlaka, ale też miałaś pewność, że dziecko wraz z mlekiem dostaje wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Przeczytaj jak umiejętnie układać jadłospis dla niemowlęcia!

Jak przygotować pełnowartościowe posiłki dla niemowlęcia

i

Autor: photos.com

Spis treści

  1. Jadłospis niemowlaka powinien zawierać niezbędne składniki odżywcze
  2. Ważna konsystencja potraw dla niemowlaka
  3. Bezpieczne składniki posiłków dla niemowląt
  4. Czy dania w słoiczkach są bezpieczne dla dzieci?
  5. Jakie mięso znajduje się w gotowych daniach dla dzieci?
  6. Polecamy wideo: Pierwsza pomoc u niemowlaka

Rozszerzanie diety niemowlęcia sprawia, że teraz nie masz już tej pewności – gdy mleko ustępuje miejsca stałym pokarmom, prawidłowy bilans składników odżywczych może zostać zachwiany. Musisz więc tak ułożyć jadłospis dla niemowlaka, by zapewnić je dziecku z innych źródeł, tak by nie doprowadzić do niedoborów.

Jadłospis niemowlaka powinien zawierać niezbędne składniki odżywcze

Choć wszystkie składniki odżywcze są istotne, to jednak niektóre są szczególnie ważne. Niedobór któregokolwiek z nich w okresie, kiedy organizm rozwija się najbardziej intensywnie, może mieć bowiem niekorzystne skutki.Oto składniki, których w diecie nie może zabraknąć, by rozwój dziecka przebiegał bez zakłóceń.

  • Białko – niezbędne m.in. do budowy nowych tkanek i odnowy tych, które się zużywają. Najwięcej jest go w nabiale, jajkach, mięsie indyka i kurczaka, mają go również rośliny strączkowe.
  • Tłuszcze – są źródłem energii, poza tym organizm ich potrzebuje do przyswojenia niektórych witamin (np. A, D, E). Cennymi dla dziecka tłuszczami są masło i oliwa.

Sprawdź również kalendarz rozwoju dziecka >>

Dobrze wiedzieć

Ważna konsystencja potraw dla niemowlaka

Im starsze dziecko, tym mniej rozdrobnione posiłki powinno dostawać. Papka jest dobra dla dzieci, które dopiero rozpoczynają przygodę z nowymi smakami. Niemowlęta w 8. miesiącu życia powinny wciąż dostawać zmiksowane posiłki, ale nie muszą już być one papkowate. W zupie może pojawić się większa, miękka cząstka marchewki czy ziemniaka (mięso trzeba nadal miksować albo posiekać). By malec przyzwyczaił się do nowej konsystencji, warto dawać mu do rączki ugotowaną marchew czy chrupek kukurydziany. Malec, który skończył 10. miesiąc, powinien dostawać zupkę z kawałkami pokrojonych jarzyn, a na drugie danie miękkie mięso. Może też już jeść większe cząstki owoców bez skórki.

  • Kwasy omega-3 – należą do tzw. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, nazywanych też niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Są niezbędne do budowy tkanki mózgowej i rozwoju komórek nerwowych, do syntezy hormonów, a także mają wpływ na jakość błon komórkowych. Muszą być dostarczone wraz z jedzeniem, bo organizm nie potrafi sam ich wytworzyć. Skarbnicą kwasów omega-3 jest olej rzepakowy i tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, śledź, dorsz, makrela, sardynki. Dobrym źródłem są też orzechy włoskie.
  • Węglowodany – odgrywają głównie rolę energetyczną, a ich podstawowym źródłem są: kasze, warzywa, owoce.
  • Witaminy – są niezbędne do zachowania zdrowia oraz prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych zachodzących w tkankach. Organizm nie umie ich wytwarzać (wyjątkiem jest wit. D, produkowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych). Resztę trzeba dostarczać wraz z pożywieniem. Najwięcej witamin jest w owocach i warzywach.
  • Składniki mineralne – to pierwiastki niezbędne do prawidłowego rozwoju. Wśród nich są: wapń (budpec kości), znajdujący się w mleku, jego przetworach oraz rybach; jod (konieczny do prawidłowego rozwoju umysłowego oraz działania tarczycy), największe jego ilości są w rybach morskich. Ważnym makroelementem jest żelazo, które działa krwiotwórczo i zwiększa odporność.
  • Bezpieczne składniki posiłków dla niemowląt

    Choć może w teorii nie wydaje się to trudne, w praktyce często komponowanie dań dla niemowlaka przekracza możliwości wielu młodych mam. W dodatku, nie mając w tym doświadczenia, ciężko jest gotować tak, by potrawa zachowała jak najwięcej składników odżywczych. Jeśli brakuje ci cierpliwości, nie wiesz, jak to zrobić, nie masz dostępu do dobrej jakości mięsa i jarzyn albo po prostu więcej czasu chcesz poświęcić dziecku, zamiast stać przy kuchni, sięgnij po gotowe dania w słoiczkach.

    Czy dania w słoiczkach są bezpieczne dla dzieci?

    Produktem z najwyższej półki są posiłki oznaczone symbolem BIO. Ten znak świadczy o tym, że zawartość słoiczka nie tylko spełnia rygorystyczne normy produkcji dań dla niemowląt, ale też, że surowce użyte do wyprodukowania dania czy deseru pochodzą z gospodarstw, które dodatkowo spełniają rygorystyczne normy ekologiczne, określone przepisami unijnymi. Skład dania BIO, jak i pozostałych potraw ze słoiczków, jest uzgodniony ze specjalistami oraz kontrolowany na każdym etapie produkcji.

    Gotowy produkt nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. W mięsie i warzywach, stosowanych do przygotowania posiłków BIO (a także innych dań w słoiczkach) nie ma metali ciężkich, azotanów, środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w mięsie i jarzynach ze sklepu. Dodatkowym plusem jest to, że część producentów dań BIO gotuje warzywa na parze (dzięki czemu nie tracą witamin ani minerałów).

    Jakie mięso znajduje się w gotowych daniach dla dzieci?

    Niektórzy producenci stosują w swoich produktach również mięso BIO, pochodzące z hodowli ekologicznych, gdzie zwierzęta są specjalnie rejestrowane (dokumentowane jest np. ich pochodzenie) i karmione wyłącznie ekologiczną paszą. Nie dostają też antybiotyków, hormonów ani substancji przyspieszających wzrost. Gwarancję bezpieczeństwa dają częste kontrole. Nadzór nad gospodarstwami, z których produkty trafiają do słoiczków BIO, sprawują niezależne jednostki kontrolne, uprawnione do wydawania certyfikatów potwierdzających jakość ekologiczną.

    Inspektorzy sprawdzają, jak w danym gospodarstwie rośliny są chronione przed szkodnikami, kontrolują rodzaj paszy i warunki hodowli zwierząt, których mięso trafia do słoiczków, oraz czy uprawy roślin i hodowla zwierząt odbywają się zgodnie z normami rolnictwa ekologicznego.

    Polecamy wideo: Pierwsza pomoc u niemowlaka

    Zobacz, jak wygląda pierwsza pomoc u niemowlaka, który stracił przytomność, ale oddycha. Instrukcji w materiale wideo udziela Kamil Kasiak z Ogólnopolskiej Kampanii Bezpieczny Maluch.

    miesięcznik "M jak mama"