8 ważnych faktów o słoiczkach dla niemowląt. Przeczytaj, zanim od razu z nich zrezygnujesz

2022-09-16 15:01

Słoiczki dla dzieci - prędzej czy później każdy rodzic będzie musiał stanąć przed wyborem: dawać je czy nie? Zanim zrezygnujesz, poznaj najważniejsze informacje. Co powinnaś wiedzieć o słoiczkach dla dzieci?

8 ważnych faktów o słoiczkach dla niemowląt

i

Autor: Getty images 8 ważnych faktów o słoiczkach dla niemowląt

Słoiczki dla dzieci podaje swoim pociechom ponad połowa młodych mam - wynika z badań, które przeprowadzili eksperci z Instytutu Matki i Dziecka. Powody są różne – wygoda, troska o zdrowie dziecka, brak czasu, obawy przed gotowaniem dziecku domowych posiłków. Są jednak mamy, które po słoiczki nie sięgają z zasady, bojąc się ich i uważając je za dania mniej wartościowe od tego, co same mogą podać swojej pociesze. Czy faktycznie jest się czego bać? Przedstawiamy najważniejsze fakty dotyczące żywności gotowej dla niemowląt.

Spis treści

  1. Słoiczki dla dzieci: odpowiednie dla dziecka na określonym etapie rozwoju
  2. Słoiczki dla dzieci: ich składniki pochodzą z upraw kontrolowanych
  3. Słoiczki dla dzieci: produkcja odbywa się w sposób określony przepisami
  4. Słoiczki dla dzieci nie zawierają konserwantów
  5. Słoiczki dla dzieci nie zawierają szkodliwych dodatków
  6. Słoiczki dla dzieci mają więcej witamin niż większość posiłków domowych
  7. Słoiczki dla dzieci podlegają kontrolom jakości
  8. Słoiczki dla dzieci mogą być spożywane przez alergików
Rozszerzanie diety - wywiad z dr inż. Joanną Neuhoff-Murawską

Słoiczki dla dzieci: odpowiednie dla dziecka na określonym etapie rozwoju

Słoiczki dla dzieci są oznaczone w określony sposób – na etykietach umieszczono symbole informujące, od jakiego wieku dziecka daną potrawę można podawać. Nie bez powodu - skład każdego dania opracowywany jest przez ekspertów, a podstawą są m. in. normy dziennego zapotrzebowania na konkretne składniki (w odniesieniu do wieku dziecka) oraz wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia. Dlatego ilość składników jest dokładnie wyliczona. Obiadek ze słoiczka dostarcza określoną ilość kalorii oraz pokrywa konkretną część dziennego zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze.

Polecamy: Rozszerzanie diety niemowlaka - 7 najczęstszych błędów

Słoiczki dla dzieci: ich składniki pochodzą z upraw kontrolowanych

Organizm dziecka ma słabo wykształcony mechanizm usuwania toksyn, a jego układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały. Dlatego jednym z najważniejszych zaleceń jest to, by podawać mu produkty wolne od zanieczyszczęń chemicznych. W jedzeniu, jakie dorośli spożywają na co dzień, takich zanieczyszczeń jest sporo – są to przede wszystkim pozostałości środków ochrony roślin, rzadziej bakterie i mitotoksyny, a nawet zanieczyszczenia fizyczne, jak np. sierść zwierząt. W przypadku dzieci każda z tych substancji może być groźna dla zdrowia. Dlatego normy dotyczące bezpieczeństwa żywności są znacznie surowsze. Przykładowo, maksymalna dopuszczalna zawartość ołowiu w daniach dla dzieci jest 10-krotnie mniejsza niż w przypadku żywności do powszechnego spożycia, a zawartość azotynów nie może przekroczyć 0,2 grama na kilogram gotowego produktu (w żywności dla dorosłych ta ilość wynosi 3,5 grama). W mięsie nie może być hormonów ani antybiotyków, a w rybach – rtęci. Producenci dań dla najmłodszych są często poddawani kontrolom, dlatego sami skrupulatnie kontrolują swoich dostawców oraz dostarczane przez nich surowce.

Słoiczki dla dzieci: produkcja odbywa się w sposób określony przepisami

Sposób przygotowywania potraw określa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzenie w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Aby warzywa, owoce czy mięso nie traciły składników odżywczych, gotowane są na parze. To pozwala też zachować lepszy smak i eliminuje konieczność przyprawiania.

Przeczytaj także: 7 najważniejszych pytań o rozszerzanie diety niemowlęcia jesienią

Słoiczki dla dzieci nie zawierają konserwantów

Do niektórych przecierów i deserków dodawana jest witamina C (zakwasza ona danie, chroniąc je przed szybkim psuciem się). Dania gotowe są również pasteryzowane i sterylizowane. Napełnione i szczelnie zamknięte słoiczki poddaje się działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu pod wieczkiem wytwarza się próżnia zabezpieczająca zawartość. Ogrzanie ich do temperatury powyżej 100°C skutecznie i na długo chroni zawartość przed rozwojem bakterii.

Słoiczki dla dzieci nie zawierają szkodliwych dodatków

Nie zawierają szkodliwych dodatków. Sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku, substancje oznaczone symbolem E – to coś, czego w składzie dań dla niemowląt nie ma i nigdy nie będzie (zakazują tego przepisy). Do słoiczków nie dodaje się również soli ani cukru. Cukier, jaki wymieniony jest na etykiecie niektórych deserków w słoiczkach, pochodzi ze znajdujących się w środku owoców.

Słoiczki dla dzieci mają więcej witamin niż większość posiłków domowych

Wynika to ze sposobu gotowania – są przygotowywane na parze, a potem zamykane próżniowo, co chroni je przed utratą witamin. Część posiłków wzbogacana jest dodatkowo witaminą C, co uzupełnia jej ewentualne straty wywołane wysoką temperaturą.

Polecamy: Gotowanie dla dziecka nie musi być trudne - jak ułatwić sobie rozszerzanie diety malca?

Słoiczki dla dzieci podlegają kontrolom jakości

Zanim jeszcze danie w słoiczku trafi do sprzedaży, producent musi je zgłosić do Głównego Inspektora Sanitarnego. Ten sprawdza, czy produkt spełnia wszystkie – bardzo surowe – normy. Wielu producentów zgłasza się też po niezależne opinie instytucji naukowych, takich jak Centrum Zdrowia Dziecka czy Instytut Matki i Dziecka. Gdy opinia na temat produktu będzie pozytywna, producent może umieścić na opakowaniu logo instytucji opiniującej, które dodatkowo potwierdza jakość oraz bezpieczeństwo produktu.

Słoiczki dla dzieci mogą być spożywane przez alergików

Na etykiecie każdego produktu znajduje się bardzo szczegółowy opis jego zawartości. Dlatego nie ma ryzyka, że dziecko dostanie do jedzenia coś, na co jest uczulone.

Dla wielu osób argumentem przeciw daniom w słoiczkach jest ich cena (za jedno trzeba zapłacić średnio od 4 do 7 zł). To prawda, że gotując w domu, nie trzeba nikomu płacić za przygotowanie posiłku, jego opakowanie albo transport. Jednak mięso, warzywa czy owoce najlepszej jakości – z ekologicznych sklepów – kosztują znacznie więcej niż te zwykłe, z supermarketu. Trzeba też zapłacić za gaz lub prąd zużywany podczas przygotowywania posiłków. Wreszcie wiele rodzin kupuje także parowar, który bardzo przydaje się do przyrządzania dań dla niemowląt. Biorąc to wszystko pod uwagę, słoiczki nie są aż tak drogie.

Przeczytaj także: 12 najczęściej zadawanych pytań o rozszerzanie diety u niemowlaka

Czy twoja rodzina zdrowo się odżywia?

Pytanie 1 z 7
Czy w waszym domu dzieci jedzą to samo co rodzice?