Spis treści
- Badanie dotyczące problemów żywieniowych i jeden wniosek - za dużo błędów w żywieniu niemowląt i dzieci
- Za wczesne rozszerzanie diety
- Najpoważniejsze błędy przy rozszerzaniu diety według prof. Hanny Szajewskej
- Dzieci po 1. roku życia otrzymują posiłki stołu rodzinnego
- Skutki nieprawidłowego odżywiania
- Jaki wpływ na dziecko ma prawidłowe żywienie u niemowląt i małych dzieci?
- Złe nawyki żywieniowe u dzieci w wieku przedszkolnym
- Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku 1- 3 lat
- Polecamy wideo: Zdrowe przekąski dla dzieci
Na temat żywienia niemowląt i małych dzieci znajdziemy mnóstwo informacji dotyczących prawidłowego rozszerzania diety, schematów żywienia czy całych jadłospisów układanych przez dietetyków. Wszystkie te informacje są powszechnie dostępne i wydawałoby się, że każdy rodzic powinien się z nimi zapoznać zanim zacznie wprowadzać do diety niemowlaka nowe produkty. Jednak większość rodziców popełnia błędy żywieniowe, które mogą mieć wpływ na zdrowie i rozwój dziecka.
Badanie dotyczące problemów żywieniowych i jeden wniosek - za dużo błędów w żywieniu niemowląt i dzieci
Pojawił się raport z ogólnopolskiego badania dotyczącego odżywiania dzieci: "Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci od 5.do 36. m-ca życia, sporządzony w ramach kampanii ". Został on przygotowany przez Instytut Matki i Dziecka przy wsparciu kampanii "1000 pierwszych dni dla zdrowia". Główne wyniki badań są dosyć niepokojące:
61% polskich niemowląt jest zbyt wcześnie odstawianych od piersi i za szybko są im podawane posiłki dla dorosłych. Niemal wszystkie polskie dzieci po 1. roku życia (94%) otrzymują wraz z dietą niewystarczającą ilość witaminy D. Aż 88% – za mało warzyw. 3/4 z nich (75%) spożywa zbyt wiele cukru. Dużym problemem jest też to, że aż 83% dzieci po 12. miesiącu życia dostaje posiłki dosalane. W efekcie aż co trzecie dziecko w Polsce (32%) w wieku 5-36 miesięcy ma niewłaściwą masę ciała.
Za wczesne rozszerzanie diety
Według ekspertów kluczowym elementem rozszerzania diety jest okres życia dziecka, w którym wprowadzany nowe posiłki. Aż 61% rodziców robi to zbyt wcześnie! Rozszerzanie diety można zacząć najwcześniej dopiero po ukończeniu 17. tygodnia życia dziecka, jednak aż 2/3 rodziców w Polsce zaczyna wprowadzanie nowych pokarmów przed 5. miesiącem życia. Dotatkowo wprowadzanie produktów jest niezgodne z zaleceniami i schematami żywienia niemowląt. Konsekwencje zbyt wczesnego rozszerzania diety:
- za szybka rezygnacja z karmienia piersią. Za wczesne wprowadzenie pokarmów sprawia, że dziecko pije mniej mleka matki, co skutkuje niewystarczającym otrzymaniem niezbędnych składników odżywczych
- układ pokarmowy niemowlaka nie jest jeszcze gotowy
- niemowlęta, których dieta jest rozszerzana zbyt wcześnie są narażone na alergie
- rozszerzanie diety ma znaczenie dla metabolizmu, nawyków żywieniowych i preferencji smakowych, dlatego produkty nie powinny być wprowadzane losowo, ale według zaleceń ekspertów
Najpoważniejsze błędy przy rozszerzaniu diety według prof. Hanny Szajewskej
Najpoważniejsze w skutkach są te popełniane na etapie karmienia piersią (np. bardzo krótki okres wyłącznego karmienia piersią), w momencie rozszerzania diety (np. podawanie żywności uzupełniającej przed 17. tygodniem życia, zbyt duża ilość soków, nieuzasadnione opóźnione wprowadzania do jadłospisu dziecka niektórych pokarmów, zwłaszcza uważanych za uczulające) i w żywieniu po 1. roku życia (np. niepotrzebne dosładzanie lub dosalanie posiłków).
W ciągu pierwszych lat życia dziecka jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze zmienia się i jest inne niż u dorosłych. Nie wszyscy rodzice zdają sobie z tego sprawę i nie zawsze mają dostęp do aktualnych, wiarygodnych zaleceń żywieniowych.
Dzieci po 1. roku życia otrzymują posiłki stołu rodzinnego
Roczne dziecko to jeszcze nie dorosły, a wielu rodziców tak właśnie traktuje małe dzieci pod względem żywieniowym. 12. miesięczne dziecko ma inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze i inne potrzeby żywieniowe. Dzieci mają inny smak niż dorośli i nie potrzebują, aby ich posiłki były dodatkowo solone czy dosładzane. Wielu rodziców nie zdaje sobie z tego sprawy i jeśli im coś nie smakuje - zakładają z góry, że dziecko również tego nie zje. Nic bardziej mylnego!
Posiłki stołu rodzinnego to podstawa diety większości polskich dzieci, jednak, aby były one wartościowe dla dziecka muszą być zdrowe i przygotowane z produktów dobrej jakości. Warto ograniczyć też używanie soli i cukru, które są spożywane w nadmiarze już przez tak małe dzieci. Źle dopasowana dieta jest też powodem niedoborów witaminy D i wapnia.
- 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje za małą ilość witaminy D w diecie, dzięki niej układ odpornościowy prawidłowo funkcjonuje
- 42% dzieci ma niedobory wapnia, który jest kluczowy w rozwoju kości i zębów
- 75% dzieci po 1. roku życia spożywa za dużo cukru
- 83% dzieci otrzymuje dosalane posiłki
- 88% dzieci po 1. roku życia dostaje za mało warzyw w codziennej diecie
Skutki nieprawidłowego odżywiania
W konsekwencji tych błędów aż 32 % niemowląt i małych dzieci w Polsce ma nieprawidłową masę ciała. Nieprawidłowości w żywieniu niemowląt i małych dzieci w ciągu pierwszych 36 miesięcy życia skutkują problemami zdrowotnymi, które nie koniecznie będą widoczne od razu, ale mogą pojawić się dopiero w wieku przedszkolnym, szkolnym lub w życiu dorosłym. Co piąty uczeń ma nadwagę lub wręcz cierpi na otyłość i jest to tendencja wzrostowa. Wzrasta również ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Jaki wpływ na dziecko ma prawidłowe żywienie u niemowląt i małych dzieci?
Według prof. Piotra Sochy z Instytutu "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" okres wczesnego dzieciństwa jest najważniejszy dla rozwoju organizmu, nie tylko w okresie dziecięcym, ale również w przyszłości. Dlaczego warto dbać o prawidłowe żywienie dzieci?
- odpowiednie żywienie zapewnia dobry rozwój psychoruchowy dziecka
- zmniejsza ryzyko infekcji i innych chorób
- prawidłowe żywienie zaczynamy od życia płodowego i kontynuujemy je przez pierwsze lata życia dziecka. Dlatego tak ważna jest też dieta przyszłej mamy
- dostarczanie odpowiednich składników odżywczych wspomaga rozwój dziecka. To w pierwszych latach życia najszybciej rozwija się mózg, układ pokarmowy, kostny i układ odpornościowy dziecka
- prawidłowe odżywianie wpływa na rozwój i funkcjonowanie mózgu, dzięki temu dziecko będzie w stanie lepiej wykorzystać potencjał intelektualny
- nawyki żywieniowe i preferencje smakowe kształtują się od samego początku, dlatego warto dbać, aby były one dobre
- profilaktyka żywieniowa pomaga unikać takich chorób jak otyłość, nadwaga, cukrzyca i choroby serca
Złe nawyki żywieniowe u dzieci w wieku przedszkolnym
Trzeba pamiętać, że nawyki żywieniowe kształtujemy od momentu wprowadzania nowych posiłków. Dlatego tak, ważne jest podawanie dziecku zdrowych i dobrych jakościowo produktów. Jak się okazuje złe nawyki żywieniowe mają już dzieci w wieku przedszkolnym i niestety ich zmiana nie jest łatwa, a czasem wręcz niemożliwa. Jeśli nie zmieni się dieta rodziców i oni sami nie będą się odżywiali dobrze, niemożliwe będzie wymaganie tego od dzieci. Jak wiadomo przykład idzie z góry.
Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku 1- 3 lat
Ryby w diecie dziecka. Jaką rybę wybrać?
Żywienie niemowląt czyli gotowe potrawy ze słoiczków
źródło: www.1000dni.pl, konferencja "Jakie błędy żywieniowe najczęściej popełniają polscy rodzice?"