Zdrowa żywność wpływa na rozwój niemowlęcia. Buduj jadłospis dziecka w oparciu o produkty ekologiczne

2011-06-03 16:29

Zdrowa żywność nie pozostaje bez wpływu na rozwój niemowlęcia. Im lepszej jest jakości, tym lepiej dla zdrowia dziecka. Dlatego tak ważne jest, by budować jadłospis dziecka w oparciu o produkty najwyższej jakości, najlepiej te ekologiczne. To szczególnie istotne, gdy zaczynasz rozszerzanie diety i zaczynasz wzbogacać jadłospis niemowlęcia o przecier z marchewki bądź starte jabłuszko, zalecane przez specjalistów opracowujących schemat żywienia niemowląt.

Gotowanie dla niemowlęcia: kuchnia ekologiczna

i

Autor: photos.com

Spis treści

  1. Zupka dla niemowlaka bez pestycydów
  2. Produkty ekologiczne czyli smaki natury w diecie niemowlaka
  3. Jadłospis niemowlaka w oparciu o BIO ze słoiczka

Gdy zaczynasz rozszerzanie diety niemowlęcia, to oczywiście ważna jest kolejność wprowadzania nowych smaków, ale bardzo istotna jest również jakość warzyw i owoców użytych do przygotowywaniadań dla niemowląt. Jeśli nie korzystasz z gotowych dań w słoiczkach, podstawą na której oprzesz jadłospis niemowlęcia powinna być zdrowa żywność i produkty ekologiczne.

Zupka dla niemowlaka bez pestycydów

Na luksus dawania maluszkowi warzyw i owoców wyhodowanych w przydomowym ogródku mogą sobie dziś pozwolić tylko niektóre mamy. Inne skazane są na zakupy. „Skazane”, gdyż kupując u przypadkowego sprzedawcy, nigdy nie wiemy, gdzie rosły warzywa albo owoce. Te, które uprawiano w pobliżu ruchliwych dróg lub w sąsiedztwie zakładów przemysłowych, nie nadają się do jedzenia przez małe dzieci, gdyż wchłaniają one znajdujące się w powietrzu i w glebie toksyny i związki chemiczne szkodliwe dla zdrowia.

Czytaj także: Jak ROZPOZNAĆ EKOLOGICZNĄ ŻYWNOŚĆ dla niemowląt? Na co zwrócić uwagę? [KLIKNIJ!]

Na przykład jarzyny z zielonymi częściami jadalnymi (kapusta, sałata), a także drzewa owocowe wchłaniają związki ołowiu i kadmu, które u dzieci mogą wywoływać nadmierną pobudliwość ruchową, trudności ze skupianiem uwagi, agresję, zmniejszenie umiejętności twórczej zabawy. Według specjalistów, rośliny przeznaczone następnie do spożycia powinny rosnąć przynajmniej w odległości 400–600 metrów od często uczęszczanej drogi – dlatego dla niemowląt nie nadają się nawet warzywa i owoce uprawiane na działkach w centrum miasta.

Niebezpieczne dla niemowląt są również środki ochrony roślin i sztuczne nawozy stosowane do użyźniania ziemi. Tam, gdzie stosuje się duże ilości nawozów, warzywa korzeniowe, a zwłaszcza marchewka i buraki, mogą być skażone azotynami i azotanami.

Produkty ekologiczne czyli smaki natury w diecie niemowlaka

O wiele bezpieczniejsze dla niemowlęcia są produkty pochodzące z upraw ekologicznych. Często wyglądają niepozornie i niezbyt estetycznie, ale są dużo zdrowsze niż te dorodne, bez żadnej plamki, nawożone i opryskiwane ponad miarę warzywa i owoce ze zwykłych upraw. Mają za to intensywny, naturalny zapach i bardziej wyrazisty smak. Pochodzą z gospodarstw certyfikowanych, które są regularnie kontrolowane i muszą spełnić określone warunki uprawy. Ich właścicielom nie wolno m.in. stosować sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin. Jeśli również hodują zwierzęta, nie wolno im używać pasz przemysłowych, stymulatorów wzrostu ani antybiotyków. Wszystko jest dokładnie sprawdzane przez niezależne instytucje, a jeśli producent pozytywnie przejdzie kontrolę, otrzymuje specjalny certyfikat, który jest regularnie weryfikowany.

System certyfikacji, obowiązujący w krajach Unii Europejskiej, zapobiega stosowaniu chwytów reklamowych przez producentów, a konsumentom daje gwarancję, że produkt określany jako ekologiczny rzeczywiście taki jest. Na etykiecie produktu ekologicznego znajduje się dodatkowo informacja „Rolnictwo ekologiczne” – system kontroli WE”, a także nazwa i kod jednostki certyfi kującej.Upoważnione do certyfi kacji są np. organizacje: AGRO BIO TEST, ECOLAND, ECOCERT, SKAL. Warto wiedzieć, że tak zwana zdrowa żywność to nie to samo, co jedzenie ekologiczne – nie ma ona żadnych certyfi katów, a samo określenie „zdrowa” nie jest gwarancją jakości, tylko informacją od producenta, dość często niemającą pokrycia w rzeczywistości.

Jadłospis niemowlaka w oparciu o BIO ze słoiczka

Żywność ekologiczna ma jednak poważny mankament – można ją kupić wyłącznie w wyspecjalizowanych sklepach, najczęściej w dużych miastach. Dlatego jeśli nie masz dostępu do ekologicznychsklepów ani sprawdzonego sprzedawcy jarzyn i owoców, a chcesz mieć pewność, że dziecko dostaje sprawdzone jedzenie, warto dawać mu deserki i obiadki dla niemowląt ze słoiczków, zwłaszcza takie oznaczone symbolem BIO. Taki symbol na etykiecie znaczy, że zawartość słoiczka jest bardzo wysokiej jakości. Nie tylko spełnia rygorystyczne normy produkcji dań dla niemowląt – tzn. skład jest uzgodniony ze specjalistami i kontrolowany na każdym etapie produkcji, a produkt nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników – ale też w jego składnikach nie ma pozostałości metali ciężkich, środków ochrony roślin, które bywają w jarzynach sprzedawanych w sklepach czy na bazarze.Warzywa są gotowane na parze (dzięki czemu nie tracą witamin ani minerałów), zaś surowce użyte do produkcji zup i deserów BIO pochodzą z gospodarstw, które dodatkowo spełniają również rygorystyczne normy ekologiczne, określone przepisami unij nymi. Niektórzy producenci stosują w swoich produktach również mięso BIO pochodzące z hodowli ekologicznych. W takich hodowlach zwierzęta są specjalnie rejestrowane – dokładnie dokumentowane jest np. ich pochodzenie – i karmione wyłącznie ekologiczną paszą. Nie dostają poza tym żadnych antybiotyków, hormonów ani substancji przyspieszających wzrost.Gwarancję bezpieczeństwa zapewniają częste kontrole – nadzór nad gospodarstwami, z których produkty trafiają następnie do słoiczków BIO, sprawują niezależne instytucje, uprawnione do wydawania certyfikatów jakości.Pracujący w nich inspektorzy sprawdzają między innymi to, jakie środki ochrony roślin są stosowane w danym gospodarstwie, kontrolują rodzaj podawanej paszy oraz ogólne warunki panujące w hodowli zwierząt, których mięso trafia do słoiczków.

miesięcznik "M jak mama"