Mleko modyfikowane jest bardzo dobrym zamiennikiem mleka kobiecego. Ale chociaż medycyna i technologia produkcji ciągle posuwają się naprzód, to naukowcy nadal nie potrafią odtworzyć w mieszance przeciwciał obecnych w mleku kobiecym. A to bardzo istotny dla zdrowia składnik, wspierający odporność niemowlęcia, które w pierwszych miesiącach po narodzinach ma niewykształcony, a przez to słaby układ immunologiczny.
Ponieważ przeciwciała to temat rzeka, dlatego warto wiedzieć o nich coś więcej. Dziś wyjaśnimy, jak działają przeciwciała znajdujące się w mleku mamy i czy giną w czasie przechowywania odciągniętego pokarmu. Wyjaśnimy też, dlaczego lekarze radzą, aby w czasie choroby niemowlęcia, zrezygnować z laktatora.
Spis treści
- Przeciwciała chronią przed chorobami dawnymi i aktualnymi
- Gdy dziecko choruje, odstaw laktator
- Jak przechowywać pokarm, aby nie zniszczyć przeciwciał?
Przeciwciała chronią przed chorobami dawnymi i aktualnymi
Mleko kobiece zawiera bardzo dużo cennych substancji, wśród nich przeciwciała, które są przekazywane dziecku przez matkę jako ochrona przed chorobami. Istnieje wiele rodzajów tych substancji, ale najwięcej w kobiecym pokarmie jest immunoglobuliny A (IgA). Poziom tych przeciwciał w mleku matki jest wyższy niż w jej krwi.
Przeciwciała znajdujące się w kobiecym pokarmie chronią malca przed chorobami zakaźnymi (w tym np. Covid-19), które kobieta przechodziła w przeszłości, a także przed tymi, które "złapała" podczas karmienia piersią (np. grypę). Ta ostatnia grupa przeciwciał produkowana jest na bieżąco, gdy karmiąca mama jest chora i istnieje ryzyko przekazania wirusa dziecku. Jeśli kobieta karmiąca piersią zapadnie na jakąś infekcję, jej organizm wytworzy przeciw niej przeciwciała, które przenikną do jej mleka, aby chronić dziecko przed zarażeniem się tą chorobą.
Jeśli odciągasz pokarm, na pewno zastanawiasz się, czy po kilku godzinach lub dniach nie traci on swoich właściwości. Czy dziecko karmione w ten sposób otrzymuje te same ważne przeciwciała ochronne, czy też korzyści immunologiczne dotyczą tylko mleka wypływającego bezpośrednio z piersi?
Eksperci uspokajają: nie musisz się martwić - odciągnięte mleko zawiera porównywalną ilość składników immunoaktywnych co świeże. Ilość przeciwciał w mleku odciągniętym laktatorem jest tylko niewiele mniejsza od liczby przeciwciał w mleku matki wypływającym z piersi, o ile jest ono przechowywane w lodówce krócej niż cztery dni, ale wiele zależy też od tego, jak je przechowujesz i jak podgrzewasz. Mrożenie mleka lub jego zagotowanie niszczy bowiem część przeciwciał.
Czytaj również: Zamrażanie i podgrzewanie mleka z piersi - dlaczego NIE WARTO?
Niedopite mleko z piersi i niedopite mleko modyfikowane - czy trzeba je wylać?
Gdy dziecko choruje, odstaw laktator
Chociaż przeciwciała nie giną w samym procesie odciągania czy przechowywania mleka, to jednak są jednak sytuacje, w których jego wartość spada. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy badali proces powstawania przeciwciał w kobiecym mleku.
Okazuje się, że jedynym przypadkiem, w którym mleko odciągane jest gorsze od świeżego pod względem wspomagania odporności, to gdy niemowlę jest chore. Kiedy w organizmie dziecka toczy się jakaś infekcja, w ślinie malca znajdują się informacje o jej rodzaju. Informacje te zostają przekazane do organizmu matki, który natychmiast rozpoczyna produkcję odpowiednich przeciwciał i składników odżywczych wzmacniających odporność.
Jeśli chore dziecko jest karmione odciągniętym pokarmem, nie ma szans na wymianę tych sygnałów, dlatego lekarze zalecają, aby matki, które karmią wyłącznie odciąganym pokarmem, na czas choroby niemowlęcia przeszły jednak na bezpośrednie przystawianie dziecka do piersi (źródło: https://www.todaysparent.com/baby/breastfeeding/magical-ways-breastmilk-changes-to-meet-your-babys-needs/).
Czytaj również: Gorączka a karmienie piersią. Nie musisz odstawiać dziecka od piersi
Jak przechowywać pokarm, aby nie zniszczyć przeciwciał?
Specjaliści radzą, aby nie przechowywać mleka w lodówce zbyt długo - im dłuższy czas, tym mniej przeciwciał. Także zamrożenie pokarmu powoduje utratę części przeciwciał, ale nadal jest to lepsze wyjście niż podanie dziecku mieszanki. Korzyści immunologiczne nadal są bardzo wysokie.
Przeciwciała znajdujące się w mleku mamy mogą zostać też zniszczone, jeśli mleko matki zostanie podgrzane do wysokich temperatur i/lub zostanie podgrzane bardzo szybko. Specjaliści odradzają podgrzewanie mleka w kuchence mikrofalowej, bo zwiększa to szanse na zabicie przeciwciał. Najbezpieczniejszym sposobem jest włożenie butelki mleka do garnuszka z gorącą wodą.