Często dieta karmiącej redukuje jej jadłospis do ryżu, marchewki i gotowanego mięsa. Tak uboga dieta dla matki karmiącej to prosta droga do powstania niedoborów w jej organizmie.Zasada druga: jeśli podejrzewasz, że jakiś produkt w twojej diecie szkodzi dziecku, dopiero wtedy wyeliminuj go i obserwuj, czy niepokojące objawy (wysypka, wzdęcia, luźne stolce) zanikają.
Spis treści
- Dieta karmiącej: co może zaszkodzić dziecku?
- Pomocnicy zdrowego odżywiania:
- Poniedziałek
- Wtorek
- Środa
- Czwartek
- Piątek
- Sobota
- Niedziela
Dieta karmiącej: co może zaszkodzić dziecku?
Istnieje pewna grupa produktów, na które należy uważać, układając jadłospis matki karmiącej piersią. Do produktów najczęściej alergizujących należą: jaja, mleko, kakao, czekolada, orzechy, ryby, soja. Ostrożność jest wskazana w przypadku potraw ciężkostrawnych i wzdymających, jak kapusta, groch, grzyby, śliwki suszone, potrawy smażone – tych lepiej unikać. Na czas karmienia wyeliminuj także alkohol, mocną herbatę i kawę, słodkie napoje gazowane, słodycze, fast foody, konserwy.
Co zrobić, żeby dziecko dobrze spało?
Dieta dla matki karmiącej: najważniejsze zasady
- jadaj 4–5 posiłków dziennie o stałych porach,
- głównym źródłem energii w twoich posiłkach powinny być tzw. dobre węglowodany (kasze, ryż, pieczywo razowe, warzywa),
- 2 posiłki dziennie powinny zawierać produkty bogate w żelazo: chude mięso, wędlinę, warzywa strączkowe składnikiem każdego posiłku powinny być warzywa lub owoce,
- 2 razy w tygodniu jadaj tłuste ryby morskie codziennie zjedz kilka porcji produktów mlecznych,
- pij sporo płynów (1,5–2 l dziennie): niegazowaną wodę mineralną, herbatki owocowe, napar z kopru włoskiego, świeże soki.
>> Jak powinna wyglądać dieta karmiącej matki - najczęstsze pytania i odpowiedzi
Pomocnicy zdrowego odżywiania:
Pamiętając o tych podstawowych regułach, z pewnością dasz sobie radę z komponowaniem codziennego jadłospisu matki karmiącej. Pomoże ci w tym nasz tygodniowy plan. Oczywiście, nie musisz trzymać się go sztywno – potraktuj go jak przykład i inspirację.
Poniedziałek
I śniadanie
- 2 kromki żytniego chleba z 2 łyżeczkami masła i pastą z tuńczyka (1/4 puszki tuńczyka w sosie własnym, jajko gotowane na twardo, 3 łyżeczki natki pietruszki, odrobina oliwy)
- kubek jogurtu naturalnego z łyżką płatków owsianych i łyżką rodzynek
- szklanka słabej czarnej herbaty
II śniadanie
- sałatka owocowa (owoc kiwi, 1/2 banana, jabłko, 2 łyżki jogurtu)
Obiad dla karmiącej
- talerz zupy pomidorowej z ryżem brązowym (3 łyżki po ugotowaniu)
- 2 bitki wołowe z ziemniakami i startymi gotowanymi buraczkami
- surówka z cykorii i jabłek (3 łyżki)
- szklanka kompotu z wiśni
Podwieczorek
- szklanka kisielu z czarnej porzeczki
- 2 herbatniki
- szklanka wody mineralnej niegazowanej
Kolacja
- bułka grahamka z masłem, 2 listkami sałaty i plastrem schabu pieczonego
- 1/2 pomidora z listkami świeżej bazylii
- szklanka herbaty owocowej (np. malinowej)
Wtorek
I śniadanie
- talerz zupy mlecznej: mleko (2 proc. tłuszczu) plus 2 łyżki musli z suszonymi owocami, np. rodzynkami, morelami
- bułka orkiszowa z masłem, plastrem żółtego sera oraz 3–4 plasterkami świeżego ogórka
- szklanka kawy zbożowej
- 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
II śniadanie
- tost sycylijski (2 kromki chleba tostowego z masłem, plastrem szynki i plastrem sera mozarella, szczypta bazylii lub majeranku)
- szklanka soku marchwiowego
Obiad
- talerz zupy jarzynowej
- potrawka z kurczaka (objętość – ok. 1 szklanki)
- kasza jęczmienna perłowa na sypko (3 łyżki po ugotowaniu) z łyżką oliwy z oliwek
- 4 liście sałaty ze śmietaną 12 proc. tłuszczu
- szklanka kompotu z jabłek
>> Dieta karmiącej mamy: co możesz pić, gdy karmisz piersią
Podwieczorek
- koktajl mleczno-bananowy (szklanka mleka 2 proc., 1/2 banana, łyżeczka otrębów pszennych)
Kolacja
- bułka pełnoziarnista z łyżeczką masła, 2 plastrami twarogu półtłustego i 2 łyżkami konfitury z jagód
- szklanka herbaty z kopru włoskiego
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
Środa
I śniadanie
- 2 kromki pumpernikla z serkiem kanapkowym,
- 2 listki cykorii
- 1/2 pomidora
- owoc kiwi
- szklanka mleka 2 proc.
II śniadanie
- kromka chleba razowego żytniego z łyżeczką masła, plastrem szynki wołowej i łyżką żurawiny
- szklanka zielonej herbaty
Obiad
- talerz zupy szpinakowej z ziemniakami (2 sztuki)
- pierogi z kaszą gryczaną, serem twarogowym półtłustym i miętą (5 sztuk)
- szklanka soku pomidorowego
Podwieczorek
- plaster babki (biszkopt)
- 1/2 brzoskwini
- szklanka herbaty owocowej
Kolacja
- zapiekanka ryżowa (5 łyżek ugotowanego ryżu, jabłko, 3 łyżki śmietany 12 proc., szczypta cynamonu i cukru waniliowego)
- szklanka naparu z rumianku
Czwartek
I śniadanie
- jajecznica na parze z 2 jaj z łyżeczką szczypiorku
- 2 kromki chleba razowego żytniego z 2 łyżeczkami masła
- 1/2 pomidora
- szklanka herbaty
II śniadanie
- szklanka budyniu waniliowego
- kromka pieczywa chrupkiego
- szklanka soku z czarnej porzeczki
Obiad dla karmiącej
- talerz barszczu czerwonego z ziemniakami
- makaron pełnoziarnisty (1 szklanka po ugotowaniu*)
- pierś z indyka gotowana, ok. 200 g
- 4–5 różyczek gotowanego brokuła
- szklanka herbaty owocowej
Podwieczorek
- mus jabłkowy (2 starte jabłka, łyżeczka otrębów pszennych i kilka wyłuskanych orzechów włoskich)
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
Kolacja
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, 2 plastrami sera twarogowego półtłustego i 3 rzodkiewkami
- szklanka mleka 2 proc.
Piątek
I śniadanie
- 2 kromki chleba graham z 2 łyżeczkami masła i 2 plastrami żółtego sera
- pomidor, 2 łyżeczki kiełków słonecznika
- szklanka kefiru zmiksowana z 1/2 banana
- szklanka kawy zbożowej
II śniadanie
- miseczka sałatki jarzynowej
- bułka pełnoziarnista
- szklanka zielonej herbaty
Obiad
- talerz krupniku z kaszą jęczmienną
- 2 klopsiki cielęce w sosie koperkowym z ziemniakami i purée z buraków
- surówka z marchwi i jabłka
- szklanka soku owocowo-warzywnego
Podwieczorek
- 3 biszkopty
- szklanka kisielu z czarnej porzeczki
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
Kolacja
- filet z dorsza pieczony w folii z majerankiem
- ryż brązowy (3 łyżki po ugotowaniu)
- szpinak gotowany (3 łyżki), posypany serem typu feta
- szklanka herbaty z melisy
Sobota
I śniadanie
- kubek jogurtu naturalnego z łyżeczką nasion słonecznika, łyżką pestek dyni, łyżką otrębów,
- kilkoma rodzynkami
- 1/2 grejpfruta
- szklanka herbaty
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
II śniadanie
- kromka chleba razowego żytniego z masłem
- opakowanie twarożku homogenizowanego
- szklanka herbaty
Obiad
- talerz zupy krem z brokułów z 2 łyżkami płatków migdałowych
- makaron pełnoziarnisty (6 łyżek po ugotowaniu) z serem twarogowym półtłustym (3 plastry grubości kromki chleba), 3 łyżkami jogurtu naturalnego i startym jabłkiem
- szklanka kompotu z wiśni
Podwieczorek
- bułka grahamka z masłem, 2 liśćmi sałaty, 2 plastrami szynki i pomidorem
- szklanka bawarki (herbata pół na pół z mlekiem)
Kolacja
- kopytka (ok. 8 sztuk)
- surówka z marchwi
- szklanka naparu z rumianku
>> Dieta dla karmiącej matki: zrównoważona dieta po porodzie
Niedziela
I śniadanie
- zupa mleczna (szklanka mleka 2 proc. z 2 łyżkami płatków owsianych)
- bułka grahamka z białym serkiem kanapkowym
- 2 plastry schabu pieczonego,
- koperek suszony (do posypania)
- szklanka słabej czarnej herbaty
II śniadanie
- szklanka maślanki
- 2 ciasteczka owsiane
- szklanka niegazowanej wody mineralnej
Obiad
- talerz zupy ziemniaczanej z koperkiem
- 2 naleśniki ze szpinakiem
- surówka z dyni i pomidorów
- szklanka soku z czarnej porzeczki
Podwieczorek
- sałatka owocowa (kiwi, 1/2 banana, nektarynka, łyżeczka nasion słonecznika)
- szklanka wody mineralnej
Kolacja
- risotto z warzywami (objętość – ok. 2 szklanek*)
- szklanka słabej herbaty
>> Dieta karmiącej mamy: rozprawiamy się z mitami
miesięcznik "M jak mama"