Spis treści
Mleko matki – co zawiera?
W mleku matki znajdują się lekkostrawne oraz dobrze przyswajalne białka i cukry, jak również odpowiednie dawki witamin i mikroelementów. Zapewniają one prawidłowy wzrost i rozwój dziecka. Skład mleka matki zmienia się nie tylko podczas jednego posiłku, ale i w ciągu doby. W nocy, podczas karmienia piersią, pokarm staje się bardziej treściwy i kaloryczny. Nic dziwnego, że niekiedy pediatrzy zalecają mamom niemowląt ze zbyt niską wagą karmienie w nocy. Wtedy pokarm zawiera więcej tłuszczu, a w ciągu dnia – więcej laktozy. Zawarty w mleku matki specjalny rodzaj tłuszczów oraz odpowiednia ilość cholesterolu wpływają na właściwy rozwój mózgu i układu nerwowego. To bardzo istotne, bo dziecko w pierwszych miesiącach życia rozwija się w niezwykle dynamicznym tempie. Natomiast hormony, enzymy i przeciwciała chronią niedojrzały układ pokarmowy oraz stymulują układ odpornościowy do wytężonej pracy. Skład mleka matki zmienia się wraz z czasem trwania laktacji – inne jest dla noworodka, małego niemowlaka i dziecka po pierwszym półroczu życia, które ma dietę wzbogacaną o produkty stałe. Warto pamiętać, że mleko matki zawiera jeszcz jeden najważniejszy składnik – unikalną „witaminę M”, czyli miłość mamy. Chwile spędzone na karmieniu piersią budują nieocenioną więź między mamą i dzieckiem, która będzie procentowała przez lata. Sprawiają, że malec czuje się bezpieczny, spokojny i ma duże szanse wyrosnąć na szczęśliwego człowieka.
>> Karmienie piersią: korzyści dla dziecka i mamy
Znajdujące się w mleku matki białko jest przyswajane przez organizm dziecka prawie w 100 proc. Nie zawiera ono beta-laktoglobuliny – bardzo silnego alergenu, który jest obecny w mleku krowim.
Zalety karmienia piersią
Zalety karmienia piersią zarówno dla matki, jak i dziecka są nieocenione. W dziedzinie pielęgnacji i żywienia niemowląt często pojawiają się nowe zalecenia i nowatorskie produkty. Specjaliści głowią się nad idealnymi rozwiązaniami i podpowiadają mamom, jak opiekować się dziećmi jeszcze lepiej. Ale jeden temat od dziesiątków lat pozostaje poza dyskusją. To karmienie piersią. Naturalny pokarm jest bezkonkurencyjnie najlepszy dla dziecka. Zalety karmienia piersią zostały potwierdzone w tysiącach badań naukowych, a i tak eksperci szczerze przyznają, że kobiece mleko jeszcze nie odkryło przed nami jeszcze wszystkich swoich atutów. Te, które już znamy, stanowią silny argument za tym, by mamy karmiły swoje dzieci piersią. Kiedy przystawiasz maluszka do piersi, pierwsze krople mleka są wodniste. Ten lekki pokarm malec doceni zwłaszcza podczas upałów i gdy będzie jedynie spragniony. Dopiero potem, w miarę ssania piersi, popłynie z nich pokarm gęstszy. Tym mlekiem dziecko syci głód i dzięki niemu prawidłowo rośnie. Podczas jednego posiłku niemowlę zjada idealną dla siebie porcję mleka matki. Ssąc pierś na żądanie, czyli co 3–4 godziny, samo decyduje, jak dużo chce zjeść. W efekcie dziecko karmione piersią nie wie, czym jest uczucie głodu lub przekarmienia. Dzięki temu, także w późniejszych latach swego życia, raczej nie doświadczy otyłości. Badania dowodzą bowiem, że dzieci karmione naturalnie rozwijają się harmonijnie i rzadziej cierpią na nadwagę. Ich układ pokarmowy lepiej pracuje, rzadziej zdarza się im kolka. To z kolei niemała zasługa obficie występujących w mleku matki enzymów wspomagających trawienie.