Rozwój nauki i technologii pozwala naukowcom odkrywać tajemnice ludzkiego organizmu. Jedną z wciąż niezbadanych jego części jest mleko kobiece. W dzisiejszych czasach wiele matek odciąga pokarm, by później podać je dziecku - bo zostawiają dziecko pod opieką innych, bo robią zapasy itd.
W takich sytuacjach ważny jest, by przechowywać mleko w odpowiednich warunkach. Dowiedz się jak powinno wyglądać zamrażanie i podgrzewanie mleka z piersi, by wciąż dawać maluszkowi to, co najlepsze.
Spis treści
- Nie używaj zamrażarki, jeśli nie musisz
- Jak przechowywać mleko?
- Nie podgrzewaj mleka za bardzo!
- Genetyczne bogactwo kobiecego mleka
Nie używaj zamrażarki, jeśli nie musisz
Dość powszechną praktyką wśród mam jest zamrażanie odciągniętego mleka. Co prawda, przedłuża to przydatność pokarmu do spożycia i zapobiega jego psuciu, ale jednocześnie ma negatywny wpływ na jego wartości. Procesy zamrażania i odmrażania niszczą znaczną część składników odżywczych, przede wszystkim tych zawartych w warstwie tłuszczowej mleka.
Co więcej, mleko po rozmrożeniu może zmienić zapach (chociaż wciąż jest świeże) i dziecko niekoniecznie musi chcieć je pić.
Jeśli z przyczyn np. hospitalizacji, nie możesz podawać dziecku odciągniętego mleka na bieżąco, zamrażaj je, z myślą o innym zastosowaniu. Możesz go np. używać do kąpieli noworodka - ma niesamowite właściwości pielęgnacyjne.
W wyjątkowych przypadkach, jeśli nie możesz na czas dostarczyć dziecku świeżego mleka z piersi, lepsze będzie mleko kobiece mrożone, niż mleko modyfikowane.
Jak przechowywać mleko?
Najlepiej jest przechowywać mleko w zamkniętym pojemniku w lodówce, gdzie panuje stała, kontrolowana temperatura 4 stopni Celsjusza. W takich warunkach można je przechować przez kilka (do 4) dni. Pamiętaj, by nie przechowywać mleka na drzwiach lodówki.
A co z bakteriami? Mleko mamy posieda cenną cechę "samoczyszczenia się" z flory bakteryjnej, tzw. właściwości bakteriostatyczne. Samo usuwa bakterie, które mogły pojawić się podczas odciągania i przelewania pokarmu z pojemnika do pojemnika.
Badania mleka pokazały, że mleko kobiece po 96 godzinach (trzymane w warunkach chłodniczych) traci znaczną ilość bakterii pochodzących z zewnątrz w porównianiu z ich poziomem chwilę po odciagnięciu.
Nie podgrzewaj mleka za bardzo!
Jedną z zalet karmienia piersią jest stała, przyjazna dziecku temperatura pokramu ok. 37 stopni Celsjusza. Z tego względu, mleko podawane w butelce podgrzewane jest przed podaniem. Samo podgrzanie mleka nie wykazało jednak istotnych korzyści dla dziecka. Oczywiście ma to znaczenie ze względu na samo spożywanie mleka - zarówno dorośli, jak i dzieci, nie przepadają za zimnym jedzeniem.
Najlepiej podgrzewać mleko w kąpieli wodnej w temperaturze 40 stopni, przez około 20 minut.
Dowiedz się: Jak podgrzewać gotowe dania w słoiczkach dla dziecka? Przegląd podgrzewaczy
Tak więc podgrzewanie mleka nie jest konieczne, chociaż wskazane. Warto pamiętać, że NIE WOLNO PODGRZEWAĆ MLEKA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ! Emitowane przez mikrofalówkę fale niszczą cenne składniki odżywcze pokarmu oraz mogą nierównomiernie go podgrzać. Ponadto, mleka nie należy przegrzewać.
Już w temperaturze 40 stopni Celsjusza pokarm traci cenne enzymy. W bardzo rzadkich przypadkach zaleca się pasteryzację kobiecego mleka. Odbywa się to jedynie w warunkach labortoryjnych, w specjalnie do tego przystosowanych urządzeniach. Nieprawdą jest, że mleko należy pasteryzować, jeśli żółtaczka u dziecka się przedłuża.
Genetyczne bogactwo kobiecego mleka
Szereg badań nad mlekiem matki pokazało, jak ogromne bogactwo materiału genetycznego w nim drzemie. Zespół naukowców potwierdził różnorodność zawartych w nim elementów komórkowych - począwszy od komórek nabłonka, skończywszy na komórkach odpornościowych matki. Odkryto obecność komórek macierzystych, w których eksperci pokładają największe nadzieje.
Dowiedziono również, że w warunkach laboratoryjnych komórki te mają zdolność różnicowania się w struktury komórkowe dowolnych narządów, na przykład w neurony mózgu.
Przeczytaj: Sterylizatory do butelek: co musisz o nich wiedzieć?
Badania nad obecnością komórek macierzystych w mleku matki mogą mieć znaczący wpływ na rozwój medycyny regeneracyjnej. Pobieranie ich z kobiecego pokarmu jest mniej kontrowersyjne i nie narusza względów etycznych w przeciwieństwie do uzyskiwania ich na przykład z płodów.
Mleko kobiece jest najbardziej wartościowym posiłkiem dla twojej pociechy. Dziecko powinno być karmione pokarmem matki do 6. miesiąca życia, później można wprowadzać do diety coraz to nowe produkty. Warto pamięć o jego walorach smakowych i bogactwie składników odżywczych, niezbędnych od pierwszych dni życia maluszka.
źródło: PAP