Spis treści
- Maliny - pomoc w przeziębieniu podczas karmienia piersią
- Co jeść, żeby karmić dziecko jak najdłużej? WIDEO
- Maliny na bóle brzucha w czasie karmienia piersią
- Alergia na maliny! Zachowaj ostrożność w czasie karmienia piersią
- Polecamy wideo: Zalety karmienia piersią
Maliny od wieków uznawane są za owoce o właściwościach leczniczych. Niestety, przez lata nie kojarzyły się dobrze w kontekście ciąży. Wszystko przez mit, który urósł wokół tych owoców oraz naparów z ich liści, które miały działać poronnie. Okazało się, że to nieprawda, ponieważ badania udowodniły, że maliny nie wpływają negatywnie na ciążę. Dodatkowo, potwierdzono, że maliny są dobrym sposobem na złagodzenie ciążowych mdłości. Dlatego są polecane dla przyszłych mam. Podobnie jest z laktacją: kobieta karmiąca piersią może jeść maliny, może również stosować je jako domowy lek na przeziębienie czy trawienie. Maliny doskonale bowiem leczą te dolegliwości.
Maliny - pomoc w przeziębieniu podczas karmienia piersią
Maliny oraz ich liście mają właściwości rozgrzewające i napotne – pobudzają działanie gruczołów potowych. Dlatego są dobrym lekiem na obniżanie temperatury w czasie infekcji. Dotyczy to zarówno dzieci, jak i dorosłych, zwłaszcza kobiet w czasie karmienia piersią, które nie powinny przyjmować zbyt dużych ilości leków przeciwgorączkowych, maliny mogą je skutrcznie zastąpić.
Sok z malin dodany do herbaty przynosi poprawę samopoczucia i obniża gorączkę już po 30-40 minutach od spożycia. Maliny są wskazane w przeziebieniu i infekcjach wirusowcyh oraz bakteryjnych również ze względu na substancje, które się w nich znajdują. Maliny to bogate źródło witaminy C, ale również innych witamin – E oraz grupy B. Dlatego warto je jeść w czasie choroby, bo witamina C przyspiesza powrót do zdrowia. W malinach znajdziemy również wapń, potas, magnez i żelazo. Podobne substancje znajdują się w liściach malin.
Co jeść, żeby karmić dziecko jak najdłużej? WIDEO
Maliny na bóle brzucha w czasie karmienia piersią
Liście malin w medycynie ludowej wykorzystywane są również jako lek na problemy trawienne. Pomagają w leczeniu biegunki oraz zwiększają produkcję żółci. Ponieważ są źródłem błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Prze stulecia maliny wykorzystywano jako środek łagodzący bóle menstruacyjne, a ich liście – jako środek przyspieszający poród – napar z liści malin wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśnia macicy.
Alergia na maliny! Zachowaj ostrożność w czasie karmienia piersią
Właściwości lecznicze malin stawiają je wśród owoców zalecanych mamom w okresie przystawiania dziecka do piersi. Specjaliści podkreślają jednak, że podobnie, jak inne produkty, mogą uczulać, dlatego jedząc je, trzeba uważnie oberwać dziecko. Są dzieci szczególnie podatne na uczulenia (alergie mogą wywołać u nich nawet jabłka czy pietruszka). Dlatego jedząc maliny, sprawdzaj, czy twoje niemowlę nie zareagowało na twoją dietę wysypką, rumieniem czy bólem brzuszka.
Alergia na maliny może wynikać z nietolerancji salicylanów, które są obecne w tych owocach. Niektóre dzieci mogą być na nie uczulone. Ponieważ alergia na maliny może minąć wraz z dojrzewaniem układu pokarmowego dziecka, dlatego może się okazać, że w momencie rozszerzania diety niemowlęcia – uczulenie na maliny zniknie. Mimo to warto wprowadzać te owoce do jadłospisu malca stopniowo, w małych ilościach i przy uważnej obserwacji.
Dieta dla karmiącej. Co można jeść w czasie karmienia piersią? >>