Spis treści
- Zdrowe żywienie dzieci: mleko matki w 4 pierwszych miesiącach
- Zdrowe żywienie dzieci: mnóstwo nowych smaków i zdrowe tłuszcze od 5. do 8. miesiąca
- Zdrowe żywienie dzieci: roczne dziecko przy rodzinnym stole
- Zdrowe żywienie dzieci: kapitał na całe życie
Rodzice lubią rozpieszczać swoje dzieci - nic w tym dziwnego, przecież każda mama i każdy tata chcieliby dla swoich pociech wszystkiego, co najlepsze. Kupują więc im zabawki, zaopatrują się w niezbędne do pielęgnacji niemowlęcia akcesoria, na bieżąco śledzą, w jakie gadżety, wspierające opiekę nad małym dzieckiem warto się wyposażyć. Dbając o niemowlę, warto również pamiętać o zdrowym żywieniu dzieci - wpojenie właściwych nawyków żywieniowych zostanie w nich przecież na całe życie. Tymczasem eksperci biją na alarm - według danych Instytutu Żywienia i Żywności aż 22 procent uczniów podstawówek i gimnazjum jest otyłych lub ma nadwagę. Głównymi sprawcami tego stanu rzeczy są: nadmierne spożycie energii, a więc tłuszczów nasyconych, cukru i tłuszczów trans oraz zbyt mała aktywność fizyczna dzieci. Na szczęście już niemowlęta i roczne dzieci można karmić w duchu zdrowego żywienia dzieci tak, by zapewnić im jak najzdrowszy start w przyszłość. Jak to zrobić, radzi prof. Piotr Socha, kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka.
>>Przeczytaj również, w jaki sposób rozszerzać dietę dziecka>>
Zdrowe żywienie dzieci: mleko matki w 4 pierwszych miesiącach
W pierwszych czterech miesiącach życia dziecka zaleca się wyłączne karmienie mlekiem matki na żądanie. Może to oznaczać nawet dziesięć karmień na dobę, jednak warto pamiętać, że kobiece mleko jest ogromnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te z kolei są podstawą zdrowego żywienia dzieci, ponieważ mają korzystny wpływ na rozwój wzroku i układów: nerwowego i oddechowego. Dzięki nim dziecko zyskuje również większą odporność na infekcje. W przypadku mam, które rezygnują z karmienia piersią lub nie mogą tego z różnych powodów robić, zaleca się stosowanie mieszanki z odpowiednio dobranymi składnikami. W mieszance powinien znaleźć się przede wszystkim kwas dokozaheksaenowy (długołańcuchowy kwas omega 3). Dodajmy również, że w mleku matki znajduje się mniej białka niż w mieszankach, co u najmłodszych dzieci jest korzystane - chroni przed rozwojem otyłości.
Zdrowe żywienie dzieci: mnóstwo nowych smaków i zdrowe tłuszcze od 5. do 8. miesiąca
Najlepszym momentem na rozszerzenie diety jest czas około 5.-7. miesiąca życia dziecka. Podane są granice dwóch miesięcy, ponieważ wszystko zależy od tego, czy dziecko potrafi już siedzieć, rozdrabniać językiem pokarm i otwierać buzię, gdy zbliża się do niej łyżeczka. Nowości należy wprowadzać pojedynczo, po kilka łyżeczek. Najpierw warzywa, następnie owoce i mięso. W 7.-8. miesiącu można już wprowadzić kaszki i pieczywo zawierające gluten. W tym czasie podstawą zdrowego żywienia dzieci powinno nadal pozostawać mleko matki lub mleko modyfikowane.
>>Zapoznaj się również ze schematem żywienia niemowląt 2015 [PDF do pobrania]>>
Zdrowe żywienie dzieci: roczne dziecko przy rodzinnym stole
Już około 1. roku życia dziecko powinno przechodzić z diety niemowlęcej na zdrową i zbilansowaną dietę zbliżoną do diety dobrze się odżywiających dorosłych. Zdrowe żywienie dzieci w tym wieku polega na podawaniu im pięciu posiłków dziennie i wody do picia. Potrzebne są również zdrowe tłuszcze, zapewniające niezbędne kwasy tłuszczowe. Warto dodać, że cenne witaminy: A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, więc dziecko może je łatwo przyswajać. Gdzie znajdziemy zdrowe tłuszcze? Przede wszystkim w olejach roślinnych, tłustych rybach i dobrej jakości margarynie kubkowej. Margarynę kubkową można, zgodnie z najnowszymi zaleceniami, podawać dzieciom już od 1. roku życia, jeśli tylko do jej produkcji nie użyto częściowo uwodornionych olejów roślinnych, będących źródłem tłuszczów trans.
Zdrowe żywienie dzieci: kapitał na całe życie
Warto pamiętać, że zdrowe nawyki żywieniowe dziecka kształtujemy w domu. Dlatego, w miarę możliwości, spożywajmy razem posiłki. Na rodzinnym stole nie powinno zabraknąć warzyw, chudego mięsa, ryb, wyrobów pełnoziarnistych. Zdrowe żywienie dzieci jest tym bardziej ważne, że obecnie już u dzieci rozpoczynają się procesy miażdżycowe. Trzeba więc uczyć dzieci spożywania zdrowych tłuszczów i unikania tłuszczów nasyconych, czyli m. in. smalcu, masła i tłustego mięsa. Niewskazane są również tłuszcze trans, które znajdziemy w chipsach, nadziewanych czekoladach i pieczywie cukierniczym wyprodukowanym z częściowo uwodornionych olejów. Najlepiej w przygotowywaniu posiłków sprawdzi się olej rzepakowy, do smarowania pieczywa najwłaściwsza jest miękka margaryna, a jako przekąski warto spożywać orzechy, pestki dyni, słonecznika i owoce. Dzięki takim rozwiązaniom zastosujemy zdrowe żywienie dzieci i wykształcimy w nich nawyk sięgania po zdrowe produkty.