DIETA po CIĄŻY: czy warto rezygnować z CHLEBA? [FILM]

2014-10-10 14:13

Po ciąży każda kobieta chce jak najszybciej wrócić do formy. Nie jest to niczym złym, pod warunkiem, że przejdzie na zdrową dietę po ciąży. Czy powinna w tym okresie zrezygnować z chleba?

Dieta po ciąży

i

Autor: mjakmama24.pl W diecie po ciąży powinien znajdować się pełnowartościowy chleb.

Spis treści

  1. Dieta po ciąży: czy warto jeść chleb?
  2. Dieta po ciąży: co z tym chlebem?

Decydując się na przejście na dietę po ciąży, kobiety często rezygnują ze spożywania chleba, twierdząc, że to same węglowodany, a więc rzecz zawierająca jedynie zbędne kalorie. Czy mają rację?

- Nie rozumiem decyzji o odstawieniu chleba z powodu przejścia na dietę. Zrezygnowanie ze zbóż, bo przecież chleb to zboże, bez powodu, może spowodować wiele konsekwencji zdrowotnych - mówi dietetyk Agnieszka Piskała.

>> Co powinna jeść karmiąca matka? >>

Dieta po ciąży: czy warto jeść chleb?

Oczywiście, pod warunkiem, że wybierzemy zdrowe pieczywo, a nie produkt chlebopodobny. Ciemny chleb, najlepiej razowy, zawiera dużo ziarna z całego przemiału, czyli skrobia i błonnik, które wspomagają funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. - Niewiele osób wie, że jeśli błonnik czochra nasze jelita, pobudzając je do działania, zapobiega nowotworom układu pokarmowego - mówi dietetyk.

Nie wszyscy jednak dobrze tolerują duże dawki błonnika. Kiedy kobiety mają problemy gastryczne albo karmią piersią dzieci, u których występują kolki, lepiej zrezygnować z ciężkiego chleba na zakwasie i wybrać graham albo inny jasny produkt. One również posiadają wartości odżywcze i przeznaczone są dla osób, które mają bardziej wrażliwe układy trawienne.

>> Chcesz schudnąć? Przejdź na dietę grejfrutową >>

Dieta po ciąży: co z tym chlebem?

- Nie można popadać w przesadę i jeść wyłącznie ciemne lub jasne pieczywo, podobnie jak nie powinno się z niego rezygnować w ogóle. Błonnik zawarty w pieczywie, czochra nasze jelita, wymiatając z nich negatywne substancje i chroniąc układ trawienny przed nowotworami - podsumowuje Agnieszka Piskała.

Dzień Dobry TVN/x-news