Odchudzanie po ciąży wymaga przede wszystkim cierpliwości. Wiele świeżo upieczonych mam dziwi się, że tuż po porodzie wyglądają, jakby nadal były w ciąży. To normalne. Trzeba dać swojemu ciału czas, by doszło do siebie. Przez 6 tygodni po porodzie macica obkurcza się. Proces odchudzania po ciąży nie może być szybki – im wolniej będziesz chudła, tym trwalsze będą efekty.
Najlepiej chudnąć w tempie 0,5-1 kg tygodniowo. Zwykle w trakcie ciąży kobiecie przybywa 8-15 kg. Dojście do wagi sprzed ciąży powinno zająć maksymalnie 8 miesięcy do roku. Najłatwiej zrzucić zbędne kilogramy w ciągu pierwszych 6 miesięcy po porodzie – wtedy organizm naturalnie nastawia się na chudnięcie.
Metabolizm przyspiesza, nie ma już łożyska wytwarzającego hormony zwiększające apetyt, stabilizują się poziomy estrogenu i progesteronu. Trzeba wykorzystać ten czas, bo po upływie pół roku nie będzie już tak łatwo – gospodarka hormonalna ulegnie stabilizacji.
>>Jak mądrze schudnąć po ciąży>>
Sprawdź swoje BMI na naszym kalkulatorze:
Dieta po ciąży: jak odżywiać się po porodzie, aby schudnąć?
Najpierw spisz, co i ile zjadasz przez kilka kolejnych dni. Przyjrzyj się temu krytycznie, dzięki temu z łatwością wyeliminujesz błędy. Planuj posiłki na cały tydzień, rób listę zakupów i trzymaj się jej w sklepie. Zakupy rób najedzona, w przeciwnym wypadku ulegniesz i kupisz coś kalorycznego i niezdrowego.
Dieta po ciąży powinna być racjonalna. Głodzenie się i restrykcyjne diety nie wchodzą w grę. Odżywianie się powinno być różnorodne i zapewniać wszystkie składniki odżywcze. Nawet, jeśli karmisz piersią, możesz się odchudzać – w czasie karmienia piersią nie jest wskazana żadna dieta eliminacyjna. Unikaj tego, co nie dostarcza żadnych wartości odżywczych, a jedynie jest źródłem tłuszczu i węglowodanów, czyli po prostu niezdrowego jedzenia: potraw smażonych, dań fast food, instant (w proszku), słodyczy, słonych przekąsek (chipsów, paluszków), produktów wysoko przetworzonych, białego pieczywa, wędlin, tłustych serów, słodkich napojów. W diecie powinny się znaleźć produkty zbożowe (kasze, ciemny makaron, nieoczyszczony ryż, pełnoziarniste pieczywo), owoce i warzywa, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory (niezbyt tłuste i niesłodzone), oleje, orzechy, nasiona i pestki. Kilka razy w tygodniu jedz jajka, ryby, chude mięso. Pij 2 litry płynów na dobę (woda niegazowana, herbata owocowa, ziołowa, świeżo wyciskane soki). Jeśli karmisz, dziennie dostarczaj sobie 2100-2800 kcal. Jedz 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Nie dopuszczaj do przegłodzenia. W ramach przekąski i czegoś słodkiego możesz jeść orzechy, pestki słonecznika, wafle ryżowe, dyni, mus owocowy, koktajl mleczno-owocowy, kisiel, lody sorbetowe, suszone owoce (z umiarem), 2 kostki gorzkiej czekolady.
Sprawdź koniecznie: Chcesz schudnąć po porodzie i nie wiesz, jak to zrobić? Wypróbuj nowy program dietetyczny
www.dlarodzinki.pl