"Nie wciskajmy dzieciom kitu!", czyli o czekoladzie słów kilka

2015-05-07 18:18

Jaki słodycz eliminujemy jako pierwszy, chcąc zadbać o dietę naszego dziecka? Zazwyczaj czekoladę. Przeczytaj dlaczego w ramach kampanii "Nie wciskajmy dzieciom kitu" działa się przeciwko negatywnemu nastawieniu do tego smakołyku.

Truskawka

i

Autor: materiały prasowe|_materialy_prasowe Warsztaty "Jej wysokość truskawka" już 23 maja w BioBazarze!

W czekoladzie widzimy sam cukier i tłuszcz, więc wolimy jej po prostu unikać. Czy słusznie? Któż z nas, przechodząc obok półek uginających się pod ciężarem najróżniejszych czekolad, pozostaje zupełnie obojętny? Truskawkowe, nadziane orzechami, o smaku naszych ulubionych ciasteczek, białe, adwokatowe… Na samą myśl o czekoladzie leci nam ślinka. Dodajemy ją również do wielu deserów i napojów. Tak naprawdę ciężko jest wyobrazić sobie jakikolwiek deser bez dodatku tej słodkości. Czy musimy zatem torturować się i pozbawiać przyjemności rozpływającej się w ustach? Czy czekolada jest aż tak zła dla naszego organizmu? Niekoniecznie!

Projekt „Nie wciskamy dzieciom kitu!” zakłada wprowadzenie szeregu informacji o zdrowych produktach, które stają się łatwiej dostępne w sklepach, a także - przystępne cenowo. Twórcy dążą do tego, by rodzice wyeliminowali z codziennych posiłków dzieci niezdrowe produkty, a zastąpili je - zdrowymi. We współpracy z dietetykami, na stronie www.zwalcznude.pl publikowane są artykuły, które informują o wybranych produktach, wyróżniających się na tle innych. Artykuły będą pogrupowane tematycznie. Już teraz możecie dowiedzieć się, na co się decydować podczas zakupów, jeśli szukacie dla dziecka dobrego jogurtu lub czegoś, co ugasi ich pragnienie.

Fundacja przygotowała też program 6 warsztatów tematycznych dla dzieci, które są prowadzone przez dietetyka w szkołach i przedszkolach. Dzieci dowiedzą się, co jeść i jakie ma to bezpośrednie przełożenie na działanie organizmu. Czego unikać – i dlaczego? Odbędzie się też wspólne zdrowe gotowanie.

To nie wszystko. Fundacja przyjęła sobie za cel wprowadzenie zdrowych przekąsek także do szkół, szczególnie sklepików. Powstała lista zdrowych, pysznych i niedrogich produktów, zastępujących te, których dzieci nie powinny jeść. 

Więcej informacji na temat projektu "Nie wciskajmy dzieciom kitu!" i właściwości samej czekolady znajduje się w artykule na stronie: https://www.zwalcznude.eu/nie-wciskamy-dzieciom-kitu/czekolada/.

"Nie wciskajmy dzieciom kitu!": warsztaty kulinarne

Zapraszamy również na warsztaty kulinarne o pysznym i zdrowym jedzeniu: Zdrowo jemy, zdrowo żyjemy. Warsztaty organizowane są przez Fundację Zwalcz Nudę oraz BioBazar. To spotkania, na których dzieci łatwo przekonają się, że zdrowo znaczy pysznie.

Warsztaty odbędą się 23 maja 2015 roku o godz. 11 w warszawskim BioBazarze przy ul. Żelaznej51/53 w Hali 3. Taka lokalizacja umożliwia stały dostęp do najlepszych, ekologicznych produktów. W trakcie warsztatów rodzice mogą pomagać swoim dzieciom lub spędzić czas w najbardziej BIO miejscu Warszawy.

Nie macie pojęcia co można zrobić z truskawek! Truskawkowe węże będą wiły się wokół truskawkowych ludzików, a jeże najeżą się na czerwono. Truskawki podamy pięknie a na deser opowiemy jak są zdrowe! Uwaga, zastrzegamy, że jeśli truskawki ekologiczne nie będą dostępne - temat przejdzie na kolejne tygodnie - a 23 maja przygotujemy coś innego.

Warsztaty w ramach kampanii "Nie wciskajmy dzieciom kitu!" poprowadzi Monika Węgrzyn, dziennikarka od lat propagująca zdrowy styl życia.

Informacje o zapisach i cenie warsztatów znajdują się na stronie: www.zapisynawarsztaty.pl.

Warsztaty kulinarne

i

Autor: materiał archiwalny