Rozszerzanie diety niemowlęcia to naturalny krok w jego rozwoju. Inne niż mleko mamy smaki nasz maluch może poznawać już od 4. miesiąca życia. I choć dla wielu Rodziców temat wprowadzania nowych produktów do diety dziecka może wydawać się skomplikowany, wystarczy pamiętać o kilku zasadach, aby wspólnie z maluszkiem czerpać radość z poznawania nowych smaków.
Najważniejszą z zasad jest oparcie diety w początkach żywienia uzupełniającego na czterech filarach: mleku, wybranych warzywach (marchewce, dyni, cukinii, ziemniakach, porze i batatach), owocach (jabłku, gruszce i bananie) oraz niektórych gatunkach zbóż jak owies, proso czy ryż.
Szukasz pomysłu na idealny pierwszy posiłek maluszka? Delikatne purée z zielonej fasolki, dyni i pora będzie świetnym rozwiązaniem! Z urządzeniem Thermomix® TM5 danie przygotujesz w pół godziny.
Teraz wielofunkcyjne urządzenie może być Twoje! Wystarczy wziąć udział w naszym konkursie "Rodzinne gotowanie", w którym do wygrania jest urządzenie Thermomix® TM5 oraz najnowsza książka z przepisami ”Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”. Szczegóły znajdziecie tutaj.
Purée zielonej fasolki, dyni i pora
Składniki:
- 130 g miąższu dyni, pokrojonego na kawałki
- 3 zielone fasolki mamut, świeże, bez łyka, pokrojone na kawałki lub 6 zielonych fasolek szparagowych, mrożonych, bez łyka
- 40 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 200 g wody
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć dynię, fasolkę i por, dodać wodę, gotować 20 min/100°C/obr. 1, następnie rozdrobnić 30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować 30 s/obr. 7.
Purée z zielonej fasolki, dyni i pora podawać na ciepło polane oliwą.
Wypróbuj też inne przepisy:
Puree ziemniaczane z zieloną fasolką