Twój maluszek skończył pół roku, poznał już smak marchewki i chętnie je przeciery z jabłuszek i bananów? Czas na kolejny etap jego kulinarnej podróży! Ukończenie przez maluszka 6. miesiąca życia to czas urozmaicania zmiany konsystencji diety. Menu dziecka może już zostać wzbogacone o wybrane, delikatne mięska jak kurczak, indyk czy cielęcina, a także niektóre warzywa, w tym bogate w witaminy, błonnik i białka warzywa strączkowe.
Żaden gotowy posiłek ze słoiczka nie zastąpi pełnowartościowego dania, które mama, na bazie sprawdzonych składników, przygotuje samodzielnie dla swojego maluszka. 7-miesięcznemu szkrabowi z pewnością zasmakuje purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem, na które przepis znalazł się w nowej książce kulinarnej „Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”, opracowanej przez specjalistów marki Thermomix®.
Teraz premierowa książka „Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”, a także wielofunkcyjne urządzenie Thermomix® TM5 może być Twoje! Wystarczy wziąć udział w naszym konkursie „Rodzinne gotowanie". Szczegóły znajdziecie tutaj.
Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem
Składniki:
- 120 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 70 g zielonej fasolki mamut, świeżej, pokrojonej na kawałki, bez łyka lub 70 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej, bez łyka
- 50 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki
- 250 g wody
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, marchewkę, zieloną fasolkę, kurczaka i wodę, gotować 20 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 30 s/obr. 7.
Purée ziemniaczane z zieloną fasolką, marchewką i kurczakiem podawać polane oliwą bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić do zamrażalnika.
Wypróbuj też inne przepisy:
Puree z zielonej fasolki, dyni i pora dla niemowlaka
Ciasteczka owsiane z bananami dla dzieci