Nie możesz zajść w ciążę? Może to wina twojej diety...

2022-02-07 11:06

Medycyna potwierdza związek między sposobem odżywiania a płodnością, co oznacza, że odpowiednia dieta przed ciążą podniesie szansę na poczęcie. Przeczytaj, jak odżywiać się, aby szybciej zajść w ciążę.

Nie możesz zajść w ciążę? Może to wina twojej diety...?

i

Autor: Getty images

Dieta przed ciążą powinna być urozmaicona, złożona z wartościowych, mało przetworzonych produktów, które zawierają najwięcej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To zapewni dobry stan zdrowia, a tym samym właściwe funkcjonowanie narządów rozrodczych.

Prawidłowo zbilansowana dieta zapewnia również optymalną masę ciała, czyli pozwala uniknąć nadwagi, ale także niedowagi – obydwie sytuacje mogą niekorzystnie wpływać na płodność. Badania wykazały też, że niektóre składniki pożywienia mają szczególne znaczenie dla płodności. Co jeść, aby szybciej zajść w ciążę?

Spis treści

  1. Tłusty nabiał na hormony
  2. NNKT na zdrowe narządy rozrodcze
  3. Cynk na dobrą jakość plemników
  4. Żelazo na kondycję komórki jajowej
  5. Kwas foliowy na zdrowy układ nerwowy dziecka
  6. Witamina E na zapobieganie poronieniom
Kiedy się kochać, żeby zajść w ciążę?

Tłusty nabiał na hormony

Długofalowe badania, trwające od 1989 r. w Brigham and Women's Hospital w Bostonie (szpital akademicki współpracujący z Uniwersytetem Harvarda) wykazały, że pełnotłusty nabiał jest pokarmem mającym znaczący wpływ na płodność.

Udowodniono, że jedzenie jednej porcji pełnotłustego produktu nabiałowego, szczególnie mleka, zmniejsza ryzyko niepłodności owulacyjnej o 22 proc., podczas gdy jedzenie jednej porcji dziennie nabiału o niskiej zawartości tłuszczu lub beztłuszczowych zwiększa ryzyko takiej niepłodności o 11 proc.

Badacze przypuszczają, że usuwanie tłuszczu z mleka zmienia jego skład hormonalny, zmniejszając zawartość estrogenów i progesteronu, a pozostawiając nadmiar męskich hormonów, które zaburzają owulację. Dlatego zaleca się zjadanie codziennie jednej lub dwóch porcji pełnotłustego nabiału (np. 1 szklanka mleka, 1 opakowanie jogurtu).

Uwaga: ma to na celu poprawienie wydzielania w odpowiednich proporcjach hormonów wpływających na płodność, a nie przybranie dodatkowych kilogramów! Nadwaga może zaburzyć równowagę hormonalną, konieczną do rozmnażania się. Pełnotłusty nabiał dostarcza więcej kalorii niż niskotłuszczowy, nie należy więc przesadzać z jego ilością, jednocześnie zaś ograniczyć inne kaloryczne produkty (np. słodycze, słodzone napoje).

Czytaj również: Co zrobić, gdy nie możesz zajść w ciążę

Dni płodne a zajście w ciążę: kiedy się kochać, aby zajść w ciążę?

NNKT na zdrowe narządy rozrodcze

W wyniku rozpadu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych powstają eikozanoidy, pełniące rolę miejscowych hormonów, które biorą m.in. udział w regulacji ciśnienia tętniczego, funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, nerek oraz – co dla przyszłych rodziców najważniejsze – narządów rozrodczych. Dobrym źródłem NNKT są morskie ryby, oleje roślinne i owoce awokado.

Cynk na dobrą jakość plemników

Cynk jest szczególnie ważny w diecie przyszłego taty, ponieważ znacząco wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządów płciowych. Ponadto dowiedziono, że nawet krótkotrwały niedobór tego mikroelementu zmniejsza poziom testosteronu i objętość męskiego nasienia!

Doskonałym źródłem cynku są nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, jaja, mięso, mleko i produkty mleczne, a także zbożowe z pełnego przemiału (np. pieczywo razowe, orkiszowe, typu graham, kasze).

Żelazo na kondycję komórki jajowej

Odpowiednia ilość dostarczana z posiłkami zapobiega niedokrwistości, osłabieniu czy zmniejszeniu odporności organizmu. Niedobór żelaza u kobiet ciężarnych może ograniczać wzrost płodu. Żelazo jest też konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórki jajowej i zarodka.

Najlepiej przyswajalne żelazo znajdziesz w produktach zwierzęcych, takich jak: wątroba, serce, czerwone mięso czy ryby. Badania wykazały jednak, że przed niepłodnością owulacyjną najlepiej chroni żelazo zawarte w owocach i warzywach (buraki, korzeń pietruszki, suszone morele i orzechy, rośliny strączkowe) oraz suplementach diety.

Kwas foliowy na zdrowy układ nerwowy dziecka

Jest szczególnie ważny podczas ciąży, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i zapobiega jego wadom. Jednak związek ten jest istotny dla obojga rodziców także na etapie starania się o dziecko, gdyż jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego: warunkuje powstawanie w szpiku czerwonych ciałek krwi, a zatem wpływa na dotlenienie tkanek.

Od kwasu foliowego zależy też wzrost i podział wszystkich komórek organizmu. Niedobór może obniżać objętość nasienia i ruchliwość plemników u mężczyzn. Najcenniejsze źródła tej witaminy to: warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych.

Czytaj również: Witaminy przed ciążą: jakie witaminy są potrzebne przed ciążą i w kolejnych trymestrach ciąży

Przygotowanie do ciąży: zrób to koniecznie PRZED CIĄŻĄ

Witamina E na zapobieganie poronieniom

Jej niedobór zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn, a u kobiet może prowadzić do zaburzeń w przebiegu ciąży, poronień i obumierania płodu. Ze względu na zagrożenia wynikające z jej niedoboru, witamina E zyskała miano „witaminy płodności”.

Zawierają ją: oleje roślinne, zwłaszcza słonecznikowy, margaryny wzbogacane, zarodki pszenicy, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki.