Maca to roślina z Ameryki Południowej uważana za naturalny afrodyzjak i środek wspomagający pracę układu rozrodczego. Co ciekawe, może on przynieść szereg korzyści nie tylko kobietom, ale i mężczyznom.
Co to jest peruwiański żeń-szeń?
Maca to jadalna dwuletnia roślina zielna z rodziny Brassicaceae, która pochodzi z Ameryki Południowej. Moda na peruwiański żeń-szeń jest stosunkowo nowa — korzeń został odkryty na płaskowyżu Meseta de Bombón w latach 80. XX wieku. Rdzenne plemiona znały go jednak i stosowały od wieków. Po macę sięgano, by dodać sobie energii, wzmocnić płodność, a także... wzbudzić pożądanie. Maca to naturalny afrodryzjak, który może poprawić popęd seksualny.
Peruwiański żeń-szeń na płodność
Korzeń macy znakomicie wpływa na funkcjonowanie układu rozrodczego. Zawiera duże ilości witamin z grupy B, a także antocyjany i flawonoidy, dzięki czemu stymuluje jajniki do pracy i może zwiększać szansę na owulację. To ważna informacja dla pań, które planują zajście w ciążę — stosowanie sproszkowanego korzenia macy może zwiększyć szanse na zapłodnienie.
Peruwiański żeń-szeń wzmacnia także libido i może poprawić satysfakcję w życiu intymnym. Wzmacnia ukrwienie narządów rodnych, dzięki czemu łatwiej jest osiągnąć zadowolenie w sypialni.
Maca na plemniki
Peruwiański żeń-szeń doskonale wpływa na jakość nasienia. Zawiera składniki, które wzmacniają proces spermatogenezy i korzystnie oddziałują na ruchliwość i jakość plemników. Zwiększa intensywność doznań, poprawia potencję i obniża poziom stresu, który także może być decydujący dla par, które starają się o dziecko.
Jak stosować sproszkowaną macę?
W aptekach i sklepach zielarskich znajdziemy suplementy diety z macą. Zanim po nie sięgniemy, warto skonsultować się z ginekologiem i zapytać, czy w naszym przypadku będą one skuteczne. Nie należy opierać starań o dziecko jedynie na stosowaniu sproszkowanego korzenia żeń-szenia. W zajściu w ciążę pomocne może okazać się monitorowanie cyklu, regularne wykonywanie USG czy badań hormonalnych.
Zwolennicy macy zalecają stosować około pół łyżeczki dziennie sproszkowanego korzenia. Można ją dodawać do owsianki, jogurtów czy smoothie. Po dłuższym stosowaniu można podwoić dawkę do 1 łyżeczki dziennie.