11 rzeczy, którymi dzieci najczęściej się dławią. Zdziwisz się, gdy to odkryjesz

2022-07-01 15:44

Certyfikowana instruktorka pierwszej pomocy pediatrycznej apeluje do rodziców – to nie malutkie przedmioty stwarzają największe ryzyko zadławienia się, ale pokarmy. Aby rozbudzić czujność rodziców stworzyła listę 11 produktów żywnościowych, którymi dzieci dławią się najczęściej.

11 rzeczy, którymi dzieci najczęściej się dławią

i

Autor: Getty images 11 rzeczy, którymi dzieci najczęściej się dławią

Jak zauważa ratowniczka pokarmy mogą stwarzać większe ryzyko zadławienia w porównaniu z przedmiotami dlatego, że mają one pewną elastyczność, co ułatwia dostosowanie pokarmu do kształtu dróg oddechowych dziecka i utworzenie zatyczki.

Stworzyła więc listę pokarmów, które przez medyków uznawane są za produkty wysokiego ryzyka dla dzieci w wieku poniżej 5 lat. Tak małe dzieci mają małe, lejkowate drogi oddechowe i nadal uczą się, jak prawidłowo przełykać i rozdrabniać pokarmy.

Rozszerzanie diety - wywiad z dr inż. Joanną Neuhoff-Murawską

11 pokarmów, którymi najczęściej dławią się dzieci

  1. Parówki
  2. Całe winogrona/pomidorki koktajlowe
  3. Orzechy i nasiona
  4. Kawałki mięsa lub żółtego sera
  5. Twarde, ciągnące lub lepkie cukierki
  6. Popcorn
  7. Kawałki masła orzechowego
  8. Surowe warzywa
  9. Rodzynki
  10. Guma do żucia
  11. Pianki

Te pokarmy należy odpowiednio przygotować przed podaniem dziecku.

Jak przygotowywać pokarmy, by były bezpieczna dla dziecka?

Pokarmy powinniśmy przygotowywać w zależności od ich tekstury:

  • okrągłe (np. winogrona, pomidorki koktajlowe, borówki amerykańskie, parówki) – przecinać wzdłuż na ćwiartki,
  • twarde (surowe warzywa, orzechy, nasiona, owoce z pestkami) – usunąć pestki, zetrzeć lub posiekać drobno lub ugotować i pokroić w cienkie słupki,
  • lepkie (masło orzechowe, nutella, suszone owoce, rodzynki) – rozsmarować cienką warstwą lub pokroić na mniejsze kawałeczki,
  • włókniste (pomarańcze, mandarynki, seler naciowy) – usunąć włókniste części i pokroić na mniejsze kawałki,
  • gumiaste (mięso, ser żółty) – pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce,
  • kościste (ryby, kurczak, indyk) – usunąć kości lub ości, a mięso ryby rozetrzeć między palcami, by upewnić się, że nie została w nim żadna ość.

Przeczytaj także: Pierwsza pomoc w przypadku zadławienia