Ciasteczka na Gwiazdkę: przepis na pierniczki i migdałowe gwiazdki

2020-12-11 11:51

Ciasteczka pieczone na Boże Narodzenie, to dla większości z nas jedno z najmilszych wspomnień. Ich smak przypomina dzieciństwo, zapach świąt i choinki. Przygotuj z dzieckiem pierniczki i ciasteczka migdałowe według naszego przepisu. Na pewno miło spędzicie ten czas i stworzycie nową, rodzinną tradycję.

Ciasteczka na Gwiazdkę

i

Autor: Getty images Poznaj przepis na pierniczki i migdałowe gwiazdki

Spis treści

  1. Przepis na korzenne pierniki świąteczne
  2. Przepis na szybkie pierniki "zapominajki"
  3. Przepis na migdałowe gwiazdki pod pierzynką

Boże Narodzenie to święto łasuchów. Jeśli do nich należysz, wykorzystaj poniższe przepisy na świąteczne ciasteczka. Zobacz, jak zrobić ciasteczka na Gwiazdkę i bożonarodzeniowe pierniczki.

Przepis na korzenne pierniki świąteczne

Składniki: 1 kg mąki, 1/2 litra miodu, 2 szklanki cukru, 1 kostka smalcu, 1/2 szklanki mleka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jajka, szczypta soli, 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, mielone goździki.

Wiadomo, że im starsze ciasto na piernik, tym lepiej. Dlatego najlepiej jest wyrobić je jeszcze w listopadzie. W dużym garnku, na małym ogniu, rozpuść miód, smalec i cukier. Kiedy masa ostygnie dodaj, mieszając i ugniatając rękoma, mąkę, jajka, sodę (rozpuszczoną w chłodnym mleku) oraz szczyptę soli.

Następnie dodaj pół szklanki wymieszanych ze sobą przypraw. Zagnieć na jednolitą masę. Naczynie owiń folią i wstaw na pięć tygodni do lodówki. Przed Świętami rozwałkuj ciasto i wytnij w nim wzory. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Czas pieczenia to ok. 5 minut.

Przepis na szybkie pierniki "zapominajki"

Jeżeli zapomniałaś przygotować ciasto wcześniej, lub zwyczajnie nie miałaś czasu, to jest twój przepis – koło ratunkowe.

Składniki: 50 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag miodu, 12 dag masła, 1 jajo, 1 dag sody, przyprawa do piernika.

Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj miód, przyprawy, miękkie masło i jajko. Całość ugnieć i odstaw do lodówki na godzinkę. Potem ciasto rozwałkuj i wytnij wzory. Czas pieczenia w 180°C to ok. 5 minut.

Przepis na migdałowe gwiazdki pod pierzynką

Składniki: 3 białka, szczypta soli, 30 dag cukru, 45 dag mielonych migdałów, łyżeczka, cynamonu, szczypta mielonych goździków, 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki, papier do pieczenia.

Białka i sól ubij na sztywną pianę. Następnie, mieszając, dodaj cukier, aż masa będzie błyszczeć. Odłóż pięć łyżek stołowych masy do drugiego naczynia.

Do pierwszego naczynia dodaj migdały, przyprawy i dżem, dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii spożywczej na ok. 5 mm. Folię odklej i wytnij gwiazdki. Nożem rozsmaruj na każdej gwiazdce białą masę – pierzynkę.

Gwiazdki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w 150°C ok. 15 minut. Pierzynka nie może zbrązowieć.

Smacznego!

Zobacz naszą galerię świątecznych potraw dla dziecka