Spis treści
- Przepis na korzenne pierniki świąteczne
- Przepis na szybkie pierniki "zapominajki"
- Przepis na migdałowe gwiazdki pod pierzynką
Boże Narodzenie to święto łasuchów. Jeśli do nich należysz, wykorzystaj poniższe przepisy na świąteczne ciasteczka. Zobacz, jak zrobić ciasteczka na Gwiazdkę i bożonarodzeniowe pierniczki.
Przepis na korzenne pierniki świąteczne
Składniki: 1 kg mąki, 1/2 litra miodu, 2 szklanki cukru, 1 kostka smalcu, 1/2 szklanki mleka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jajka, szczypta soli, 1 torebka gotowej przyprawy do pierników, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, mielone goździki.
Wiadomo, że im starsze ciasto na piernik, tym lepiej. Dlatego najlepiej jest wyrobić je jeszcze w listopadzie. W dużym garnku, na małym ogniu, rozpuść miód, smalec i cukier. Kiedy masa ostygnie dodaj, mieszając i ugniatając rękoma, mąkę, jajka, sodę (rozpuszczoną w chłodnym mleku) oraz szczyptę soli.
Następnie dodaj pół szklanki wymieszanych ze sobą przypraw. Zagnieć na jednolitą masę. Naczynie owiń folią i wstaw na pięć tygodni do lodówki. Przed Świętami rozwałkuj ciasto i wytnij w nim wzory. Ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Czas pieczenia to ok. 5 minut.
Przepis na szybkie pierniki "zapominajki"
Jeżeli zapomniałaś przygotować ciasto wcześniej, lub zwyczajnie nie miałaś czasu, to jest twój przepis – koło ratunkowe.
Składniki: 50 dag mąki, 20 dag cukru, 20 dag miodu, 12 dag masła, 1 jajo, 1 dag sody, przyprawa do piernika.
Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj miód, przyprawy, miękkie masło i jajko. Całość ugnieć i odstaw do lodówki na godzinkę. Potem ciasto rozwałkuj i wytnij wzory. Czas pieczenia w 180°C to ok. 5 minut.
Przepis na migdałowe gwiazdki pod pierzynką
Składniki: 3 białka, szczypta soli, 30 dag cukru, 45 dag mielonych migdałów, łyżeczka, cynamonu, szczypta mielonych goździków, 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki, papier do pieczenia.
Białka i sól ubij na sztywną pianę. Następnie, mieszając, dodaj cukier, aż masa będzie błyszczeć. Odłóż pięć łyżek stołowych masy do drugiego naczynia.
Do pierwszego naczynia dodaj migdały, przyprawy i dżem, dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii spożywczej na ok. 5 mm. Folię odklej i wytnij gwiazdki. Nożem rozsmaruj na każdej gwiazdce białą masę – pierzynkę.
Gwiazdki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w 150°C ok. 15 minut. Pierzynka nie może zbrązowieć.
Smacznego!
Zobacz naszą galerię świątecznych potraw dla dziecka