Choinka w domu na Boże Narodzenie to podstawowa ozdoba wprowadzająca w świąteczny nastrój. Wciąż wiele osób decyduje się na żywe choinki, których zapach i wygląd jest wyjątkowy. Sam wybór odpowiedniego drzewka to tradycja, w której biorą udział rodzice i dzieci. Takie chwile zbliżają i tworzą wspaniałe wspomnienia.
Decydując się na naturalną choinkę, trzeba jednak odpowiednio ją pielęgnować. Pozostawiona sama sobie w ciepłym pomieszczeniu, szybko zacznie gubić igły.
Dodaj do wody pod choinką ten składnik, a nie będzie gubiła igieł i dłużej zachowa świeżość.
Zobacz także: Takiej żywej choinki nigdy nie kupuj. Oznacza kłopoty
Wybór choinki na święta
Decydując się na żywą choinkę, mamy wybór między świerkiem a jodłą. Świerk srebrzysty to jeden z najczęściej wybieranych gatunków w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Ma srebrzyste igły, które gęsto porastają gałązki i są ozdobą samą w sobie. Dobrze się sprawdza w pomieszczeniach o jasnych barwach. Należy jednak pamiętać, że świerk srebrzysty woli niższe temperatury we wnętrzu. W przeciwnym razie dość szybko wysycha i traci igły.
Świerk zielony z kolei ma ciemnozielone igły i dobrze prezentuje się w każdym wnętrzu. Jest dość popularny i chętnie kupowany w okresie świątecznym.
Jodła kaukaska to najprawdopodobniej wręcz idealne drzewko na święta. Posiada ciemnozielone igły, które dość gęsto porastają każdy pęd. Co więcej, same gałęzie gęsto porastają pień drzewka. Jodły mają też ładny kształt, którego nie trzeba dodatkowo formować. Jest to także gatunek, którego igły wysychają na gałęziach. Nie opadają na ziemię. Jodły kaukaskie z uwagi na liczne zalety, są jednak znacznie droższe.
Na co zwrócić uwagę kupując choinkę?
Kiedy wiemy już, które drzewko chcielibyśmy kupić, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Najważniejszą z nich jest, to kiedy choinka była ścinana. Ocenić to można po miejscu cięcia. Jasnobrązowy kolor, ze śladami żywicy to pewniak, że choinka jest świeża.
Ciemnobrązowy kolor pnia oznacza, że drzewko mogło być ścięte kilka, a nawet kilkanaście dni wcześniej.
Stan choinki możemy ocenić także po igłach. Intensywny, zielony odcień wyróżnia świeże i w dobrej kondycji drzewka. Brązowe i pożółkłe igły oznaczają, że choinka okres świetności ma już za sobą.
Gdzie kupić choinkę na święta?
Chcąc mieć pewność, że choinka jest świeża i dopiero co ścięta, najlepiej jest udać się do szkółek lub na plantację świątecznych choinek. To miejsce, gdzie możemy wybrać sobie drzewko, które dopiero będzie wycinane.
Warto także wybrać się do nadleśnictwa, gdzie w Lasach Państwowych są prowadzone specjalne plantacje choinek. Z reguły właśnie tam wybierzemy też znacznie tańsze drzewka.
Tak choinka nie będzie gubiła igieł
Codzienne sprawdzanie poziomu wody to podstawa, aby choinka zachowała świeżość. Dodatkowo, przed umieszczeniem choinki w specjalnym stojaku, warto wykonać ten prosty trik.
Pierwszym krokiem po zakupie choinki powinno być skrócenie pnia o kilka centymetrów. Kolejnym umieszczenie go w ciepłej wodzie. To zdecydowanie przedłuża żywotność choinki, ale istotna jest też mikstura, którą podlewamy drzewko.
Sama woda to za mało. Ten dodatkowy składnik sprawi, że choinka nie będzie gubiła igieł.
Wystarczy, że w litrze wody rozpuścimy dwie łyżki stołowe cukru lub dodamy cukier bezpośrednio do wody pod choinką. Podlewanie choinki tą mieszanką sprawi, że dłużej zachowa jędrność i świeżość. Spokojnie wytrzyma do święta Trzech Króli lub jeszcze dłużej.
Czytaj także: Masz lampki choinkowe starego typu? Wypróbuj ten trik