W Polsce Tłusty Czwartek kojarzy się z pączkami, ale w Wielkiej Brytanii „dzień łasucha” obchodzi się nieco później. Ostatni wtorek karnawału to święto naleśników – Pancake Day. To dzień, w którym Brytyjczycy delektują się naleśnikami w każdej postaci, od prostych po najbardziej wyszukane. W 2025 roku Dzień Naleśnika wypada we wtorek 4 marca.
Ta tradycja ma swoje korzenie w dawnych czasach, kiedy jajka, cukier i masło, niezbędne składniki naleśników, były symbolami dobrobytu i nie spożywano ich w czasie Wielkiego Postu. Aby ich nie marnować, tuż przed postem przygotowywano z nich pyszne naleśniki.
Spis treści
Dzień Naleśnika: tradycyjne uczty i zawody sportowe
Dzień Naleśnika to w Wielkiej Brytanii okazja do hucznych obchodów. Oprócz naleśnikowych uczt, organizowane są również zawody sportowe, takie jak biegi z patelnią i podrzucanym naleśnikiem. Legenda głosi, że zwyczaj ten zapoczątkowała kobieta, która smażąc naleśniki, usłyszała dzwony wzywające na nabożeństwo. Nie zastanawiając się długo, pobiegła do kościoła z patelnią w dłoni, nie przerywając smażenia!
Przepisy na naleśniki
Najpopularniejszym sposobem świętowania Dnia Naleśnika jest jednak delektowanie się różnorodnymi smakami tych placuszków. Dołącz do brytyjskiej tradycji i przygotuj naleśniki dla swojej rodziny lub zorganizuj naleśnikowe przyjęcie. Możliwości są nieograniczone! Klasyczne naleśniki z białym serem, aromatyczne z jabłkami, rodzynkami i cynamonem, amerykańskie pancakes z syropem klonowym, a może wykwintne naleśniki ze szpinakiem i fetą lub orientalne naleśniki chińskie? A dla prawdziwych smakoszy – tort naleśnikowy z żółtym serem, który zaskoczy wszystkich gości.
Słodkie lub wytrawne, proste lub wyszukane – naleśniki to idealny sposób na pożegnanie karnawału. Wypróbuj różne przepisy na naleśniki i odkryj swój ulubiony smak!
Polecany artykuł:
Do podstawowego przepisu na naleśniki potrzebujemy następujących składników:
- 200 g mąki
- 150 ml mleka
- 150 ml wody
- 1 jajko
- łyżeczka esencji waniliowej (jeśli naleśniki mają mieć słodkie nadzienie)
Wszystkie podane składniki należy zmiksować - tak, aby ciasto miało konsystencję śmietany. Po zmiksowaniu odstaw je na 10 minut. Porcje ciasta wylewaj na patelnię spryskaną olejem i smaż naleśniki z obu stron.
Inspiracje do innych rodzajów naleśników znajdziesz w poniższej galerii serwisu Beszamel:
