Ciasteczka na Halloween. Jak przygotować ciasteczka w kształcie nietoperzy?

2015-10-10 13:05

Ciasteczka na Halloween z mogą zastąpić gotowe słodkości. Halloweenowe przyjęcie nie może się obejść bez wydrążonej dyni, koszmarnych dekoracji, kostiumów i słodkości utrzymanych w upiornym klimacie. Zrób przyjemność swojemu dziecku i zabłyśnij przed znajomymi, przygotowując na halloweenowe przyjęcie ciasteczka w kształcie nietoperzy.

halloween ciasteczka w ksztalcie nietoperzy na halloween

i

Autor: _photos.com Halloweenowe ciasteczka w kształcie nietoperzy na pewno przypadną dzieciom do gustu.

Hallowenowy nastrój tworzą dekoracje rodem z horroru – straszne maski, sztuczna krew, a także słodkości, które swym kształtem również powinny nawiązywać do upiornej tematyki. Świetnym pomysłem jest przygotowanie na halloweenowych ciasteczek w kształcie nietoperzy - najlepiej, jeśli zrobisz je wspólnie z dzieckiem.

Przeczytaj również: Jakwydrążyć dynię na Halloween?

Halloweenowe ciasteczka: składniki

  • czubata szklanka (17 dag) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżek (5 dag) mąki pszennej białej
  • 5 dag płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • żółtko
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 4–5 łyżek brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli, lukier, posypka cukrowa, wiórki czekoladowe

Przeczytaj również: Dekoracje i ozdoby na Halloween

Halloweenowe ciasteczka: sposób przygotowania

Płatki zmiel dość drobno ale nie na pył, wymieszaj z mąką pszenną pełnoziarnistą i pszenną białą oraz z cukrem trzcinowym. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj masło i żółtko, i posiekaj. Gdy składniki zaczną się łączyć, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj placek grubości 1/2 cm i wytnij ciasteczka w kształcie nietoperzy – to zadanie możesz zlecić dziecku. Jeśli nie masz takiej foremki, wytnij szablon z tektury lub kartonu, delikatnie przyłóż do ciasta i nożem wycinaj kształt wzdłuż szablonu – będzie to nieco kłopotliwe, dlatego postaraj się odrysować jak najprostszy szablon. Ułóż wycięte nietoperze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Potem udekoruj według uznania i fantazji – lukrem lub posypką.