Hallowenowy nastrój tworzą dekoracje rodem z horroru – straszne maski, sztuczna krew, a także słodkości, które swym kształtem również powinny nawiązywać do upiornej tematyki. Świetnym pomysłem jest przygotowanie na halloweenowych ciasteczek w kształcie nietoperzy - najlepiej, jeśli zrobisz je wspólnie z dzieckiem.
Przeczytaj również: Jakwydrążyć dynię na Halloween?
Halloweenowe ciasteczka: składniki
- czubata szklanka (17 dag) mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżek (5 dag) mąki pszennej białej
- 5 dag płatków owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- żółtko
- 1/2 kostki (10 dag) masła
- 4–5 łyżek brązowego cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli, lukier, posypka cukrowa, wiórki czekoladowe
Przeczytaj również: Dekoracje i ozdoby na Halloween
Halloweenowe ciasteczka: sposób przygotowania
Płatki zmiel dość drobno ale nie na pył, wymieszaj z mąką pszenną pełnoziarnistą i pszenną białą oraz z cukrem trzcinowym. Dodaj sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj masło i żółtko, i posiekaj. Gdy składniki zaczną się łączyć, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj placek grubości 1/2 cm i wytnij ciasteczka w kształcie nietoperzy – to zadanie możesz zlecić dziecku. Jeśli nie masz takiej foremki, wytnij szablon z tektury lub kartonu, delikatnie przyłóż do ciasta i nożem wycinaj kształt wzdłuż szablonu – będzie to nieco kłopotliwe, dlatego postaraj się odrysować jak najprostszy szablon. Ułóż wycięte nietoperze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto ok. 15 minut w temperaturze 200°C. Potem udekoruj według uznania i fantazji – lukrem lub posypką.