Jajko, a szczególnie żółtko jest bogate w wartości odżywcze. Zawiera zarówno niezbędne dla organizmu minerały i pierwiastki: białko, żelazo, fosfor, magnez, wapń, sód, potas, ale też i kwasy tłuszczowe, a nawet witaminy: A, B1, B2, E, D i PP.
Mniej cenne jest białko jajka, które nie ma wielu wartości odżywczych, a przy tym jest silnym alergenem, wywołującym rozmaite reakcje uczuleniowe. Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?
Czytaj również: Alergia pokarmowa u dzieci. Przyczyny, objawy i zapobieganie uczuleniom pokarmowym
Spis treści
- Propozycje podania jajek na Wielkanoc
- Gdy dziecko ma uczulenie na jajka...
- Jak i ile jajek podawać dziecku na Wielkanoc?
- Jajka - tylko ze sprawdzonych źródeł
Takie jajka po pierwsze mają lepsze walory smakowe, a po drugie gwarantują wyższą jakość odżywczą. To, czego powinniśmy się wystrzegać, to kupowanie jajek nieoznaczonych, które nie przeszły odpowiedniej kontroli.
Mimo restrykcji, nadal w wielu miejscach handluje się jajkami z własnych prywatnych hodowli. Sprzedawcy reklamują je jako zdrowe i wiejskie produkty, ale trzeba uważać, bo nie mamy tu żadnej gwarancji, że jajka rzeczywiście pochodzą od zdrowych kur.
Czytaj również: Co robić, aby potrawy wielkanocne były nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Od kiedy niemowlę może jeść jajka?
Propozycje podania jajek na Wielkanoc
Choć w święta wielkanocne trudno nałożyć na dziecko zakaz jedzenia zbyt dużej liczby jajek, które stoją na stole – warto podzielić je na mniejsze porcje i przygotować je w różnych postaciach, by jedzenie było bardziej urozmaicone.
Warto posypać jajka kolorowym szczypiorkiem, albo użyć twardych warzyw np. marchewki i z połówki jajka wyczarować na talerzu myszkę z pomarańczowymi uszami, robiąc jej wąsy z gałązek szczypiorku. Z jajka można zrobić też pastę – wystarczy dodać trochę wędzonej ryby i troszkę jogurtu naturalnego.
Zamiast kanapki można podać dziecku kawałek tortilli usmażonej z jajek, z dodatkiem ugotowanych warzyw i jogurtu naturalnego. Po przekrojeniu tortilla wygląda kolorowo, a przy tym jest dobrze urozmaiconym i sycącym posiłkiem.
Odradzamy podawanie dziecku jajka z majonezem. Dużo lepszą postacią jest np. kotlet jajeczny. Przy nadmiarze jajek można zrezygnować z tego produktu np. w żurku. Zamiast jajka można dziecku powrzucać malutkie grzanki lub ptysiowy groszek – na pewno nie poczuje się zawiedzione.
Gdy dziecko ma uczulenie na jajka...
Jeśli twoje dziecko ma alergię na jajka, w święta wielkanocne zaproponuj mu jajka przepiórcze. Są one delikatniejsze i o wiele lepiej tolerowane niż jajka kurze.
Jajka przepiórcze są wdzięcznym elementem menu, bo wymagają o wiele krótszej obróbki cieplnej i uroczo prezentują się na świątecznym stole.
Czytaj również: Jajka wielkanocne - poznaj 3 oryginalne przepisy!
Jajka na Wielkanoc: piękna dekoracja stołu [GALERIA]
Jak i ile jajek podawać dziecku na Wielkanoc?
Dzieci mogą jeść jajka już od 6. miesiąca życia (nie tylko żółtko, ale i białko) i jeśli nie wywołują alergii, jajka mogą stanowić także samodzielny posiłek.
Według zaleceń lekarzy i dietetyków, od 6 miesiąca życia dziecko może jeść przynajmniej 3-4 razy w tygodniu - najpierw niewielkie ilości, np. pół żółtka dodanego do papki, potem więcej - roczne dziecko może jeść jajko codziennie.
To optymalna liczba, więc jeśli dziecko uwielbia jajka i mogłoby je jeść częściej niż codziennie – ze względu na jego zdrowie, należy ograniczyć ten produkt w menu.
Najbezpieczniej jest podawać dziecku jajko ugotowane na twardo (ale bez majonezu) lub dobrze usmażone na niewielkiej ilości tłuszczu. Dzieciom nie powinno się dawać jajek z płynnym żółtkiem, więc jajka na miękko, w koszulce czy luźna jajecznica to nie są odpowiednie elementy dziecięcego menu.
Trzeba również pamiętać, by podczas przygotowania posiłku z jajkiem, najpierw starannie umyć skorupkę jajka, by obmyć je z zanieczyszczeń. To nie tylko gwarantuje, że do potrawy nie dostaną się bakterie, ale również nasze ręce nie będą przenosić zarazków na inne produkty.
Jajka - tylko ze sprawdzonych źródeł
Jajka, które chcemy podać dziecku, należy kupować z zaufanych źródeł. Warto wydać parę złotych więcej i kupić jaka z produkcji ekologicznej (oznaczone kodem zaczynającym się na „0”) albo jaja z chowu na wolnym wybiegu (oznaczone kodem zaczynającym się na „1”).