Karnawałowe hity! Co podać do jedzenia na karanawałowej imprezie?

2009-11-18 14:45

Pyszne, lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Oto kilka sposobów na niecodzienne potrawy, którymi Twoi goście będą mogli się delektować bez wyrzutów sumienia. A Ty, zamiast w kuchni, czas spędzisz świetnie się bawiąc na swoim przyjęciu. Baw się na zdrowie!

Karnawałowe hity

i

Autor: archiwum redakcji
Karnawałowe hity

i

Autor: archiwum redakcji

Menu karnawałowe to jeden z ważniejszych elementów udanej imprezy. Smaczne, efektownie potrawy i pyszne napoje wprawiają gości w dobry nastrój, a to oznacza szampańską zabawę. Niestety dania serwowane na imprezach są zazwyczaj wysokokaloryczne. Jest to pewna bariera dla osób dbających o linię i świadomych zdrowia. Przygotowanie odpowiedniego poczęstunku, wiąże się także z długimi godzinami, które gospodarz imprezy musi spędzić w kuchni. W tym roku może być inaczej. Z pomocą przychodzi bowiem Thermomix. Można w nim, w kilka minut, wyczarować mnóstwo smacznych, oryginalnych, a przede wszystkim zdrowych i niskokalorycznych przekąsek. Wystarczy wrzucić składniki i postępować zgodnie z przepisami dołączonymi do urządzenia. 
Pozwól się wyręczyć 
Thermomix to technologicznie zaawansowane urządzenie, które łączy funkcje ponad 20 urządzeń. Oprócz właściwych dla robota kuchennego opcji mielenia, ubijania i siekania potrafi on także odważyć odpowiednią ilość danego składnika i ugotować (również na parze) w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu można w nim przygotować tysiące wspaniałych potraw. Twoją rolą jest jedynie wybrać danie z książki, wrzucić składniki i ustawić odpowiedni czas. Kiedy Thermomix będzie robił Twoje potrawy, możesz spokojnie zająć się innymi przygotowaniami do imprezy. Urządzenia nie trzeba pilnować w trakcie pracy. Kiedy skończy – „zawoła Cię” charakterystycznym sygnałem. 

Koktajl bananowo-truskawkowy
Czas przygotowania – 2 min
Wartość kaloryczna – 140 kcal

Składniki na 6 porcji: 
· 500g truskawek mrożonych
· 3 dojrzałe banany
· 3 gałki lodów waniliowych
· 400ml mleka
Wykonanie
· Rozmrożone truskawki zmiksować w naczyniu miksującym,
· Czas: 10 sekund; obroty: 7
· Truskawki przelać do wysokich szklanek (do połowy)
· Banany, lody i mleko zmiksować w naczyniu miksującym
· Czas: 20 sek.; obroty: 7
· Do szklanek ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Można podawać z bitą śmietaną udekorowaną listkiem mięty.

SERWOWANIE W KIELISZKACH 

Krewetki na avocado w sosie jogurtowo-ogórkowym z curry

Czas przygotowania – 15 min
Wartość kaloryczna jednej porcji - 112 kcal
Składniki na 4 porcje:
1. Krewetki na avocado w sosie jogurtowo-ogórkowym z curry 

· 80 g świeżego ogórka 
· 1 szt. dojrzałego avocado
· 300 ml jogurtu naturalnego 0%
· 1 łyżeczka łagodnego curry
· 12 szt. krewetek 16/20 (Black Tiger) parzone, bez pancerza
· 1 mały pęczek koperku (20 g)
· cukier (szczypta) do smaku, pieprz grubo zmielony do smaku, sól do smaku, papryka słodka w proszku (szczypta)
Wykonanie:
· Ogórek, ½ obranego avocado i ½ pęczka koperku rozdrobnić w naczyniu miksującym 
· Czas 3 sekundy; tryb Turbo (3 naciśnięcia turbo po 1 sekundzie)
· Nałożyć motylek, dodać jogurt i doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku - doprowadzić do wrzenia 
· Czas 4 minuty; temperatura Varoma; obroty:1
· Dodać rozmrożone krewetki, nie wyjmując motylka – zagotować  
· Czas 2 min; temperatura Varoma; obroty: 1
· Ułożyć krewetki na plastrach avocado, polać sosem, posypać koperkiem i curry, brzegi talerza udekorować słodką papryką


SERWOWANIE NA TALERZYKACH DESEROWYCH LUB ZWYKŁYCH


Lemoniada szampanowa
Czas przygotowania – 3 min. 
Wartość kaloryczna porcji– 160 kcal
Składniki na 8 szklanek:
· 4 cytryny ze skórką, pokrojone w ćwiartki
· 500 g szampana lub wina musującego
· 800 g kostek lodu
· 200 g cukru

Wykonanie:
· Do naczynia miksującego włożyć cytryny, wlać szampana, przytrzymać ręką miarkę MT i nacisnąć 6 do 8 razy tryb TURBO. 
· Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, przecedzić płyn do dzbanka, odstawić.
· Wyjąć koszyczek, naczynie miksujące opróżnić i przepłukać wodą
· Do naczynia miksującego włożyć kostki lodu, cukier, wlać przecedzony płyn, wymieszać 
· Wymieszać; czas: 30 s; obroty: 5
· Przelać do szklanek, podawać ze słomką, bezpośrednio po przygotowaniu. 
SERWOWANIE W SZAMPANÓWKACH

Mix jogurtowo – ziołowy
Czas całkowity – 5 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 80 kcal
Składniki na 4 szklanki: 
· ½ pęczka natki pietruszki
· ½ pęczka koperku bez łodyżek
· 1 liść świeżej szałwii lub 1 łyżeczka suszonej
· 1 liść świeżej melisy lub 1 łyżeczka suszonej
· 1 łyżeczka estragonu, suszonego
· 20 szt. oliwek z nadzieniem paprykowym
· ½ pęczka szczypiorku posiekanego
· 350 g jogurtu, light
· szczypta soli
· szczypta białego pieprzu
· kilka kropli sosu tabasco
· 100 g świeżej czerwonej papryki
· 4 wykałaczki
Wykonanie:
· Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, koperek, szałwię, melisę, estragon i 8 oliwek, rozdrobnić 
· Czas: 3 s; obroty: 8
· Dodać szczypiorek, jogurt, sól, pieprz i tabasco, wymieszać 
· Wymieszać; czas: 5 s, obroty: 5 
· Spróbować i ewentualnie doprawić.
· Paprykę pokroić na kawałki i wraz z pozostałymi oliwkami nabić na wykałaczki.
· Mix jogurtowy przelać do szklanek i ozdobić koreczkami.
SERWOWANIE W DŁUGICH KIELISZKACH PRZYOZDOBIONYCH OLIWKĄ NABITĄ NA WYKAŁACZKĘ

Tapenade
Czas przygotowania – 7 min
Wartość kaloryczna 1 szklanki – 161 kcal
Składniki na 10 porcji:
· 50 g filetów anchois, solonych, konserwowych
· 80 g oliwy z oliwek
· 1 ząbek czosnku
· 200 g czarnych oliwek, bez pestek
· 100 g kaparów w occie
· 2 gałązki tymianku, tylko liście lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
· 30 g soku z cytryny
· 1 szczypta soli
· pieprz, świeżo zmielony, do smaku

Wykonanie:
· Filety anchois wypłukać w wodzie. Na pokrywkę postawić słoik i odmierzyć odpowiednią ilość oliwy.
· Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić
· Czas: 3 s; obroty: 5
· Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek
· Wymieszać
· Czas: 1 min; obroty 4
· Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubić (czas 1 min, 4 obroty). W tym czasie przez pokrywę  
naczynia miksującego powoli wlewać oliwę. Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

PODAWAĆ JAKO APERITIF NA GRZANKACH LUB JAKO DIP DO SUROWYCH WARZYW POKROJONYCH W SŁUPKI

Włoskie paluszki pełnoziarniste
Czas przygotowania – 30 min 
Wartość kaloryczna 1 sztuki – 136 kcal
Składniki na 20 sztuk: 
· 380 g ziarna pszenicy
· 200 g mąki pszennej
· 20 g drożdży
· 65 g oleju
· 30 g smalcu
· 280 g letniej wody
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka cukru
· 20 g kaszy manny


Wykonanie:
· Do naczynia miksującego włożyć pszenicę
· Zemleć; czas: 1 min; obroty: 10
· Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier
· Wymieszać 3 min/ zamknięta pokrywa/ obroty interwał
· Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną i pozostawić  
pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
· Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15–20 cm szerokości.
· Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć  
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku
· Czas pieczenia ok. 15–16 min/temp. 200°C.

SERWOWANIE – PALUSZKI W SZEROKICH SZKLANKACH LUB KOSZYCZKACH