Spis treści
Wypróbuj karanawałowe przepisy. Jaki przysmak owocowo-warzywny możesz przygotować na przyjęcie karnawałowe?
Zapiekanka warzywna
Składniki:
- 3 kalarepki
- mała puszka kukurydzy
- pół szklanki zielonego groszku
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- po 1 łyżce usiekanego lub suszonego tymianku i cząbru
- 3 szklanki śmietany 18%
- 2 jajka
- 4 łyżki masła
- pół szklanki startego sera gouda
- 2 łyżki usiekanych orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania: Kalarepkę, cebulę i marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. W rondlu stop 2 łyżki masła, zeszklij cebulę, dodaj kalarepkę oraz marchewkę i duś ok. 5 minut. Następnie przypraw solą, pieprzem i wymieszaj z kukurydzą i groszkiem. Dodaj tymianek i cząber oraz natkę pietruszki, wymieszaj, chwilę duś razem. Naczynie do zapiekania wysmaruj łyżką masła, wyłóż warzywa. Śmietanę rozkłóć z jajkami, solą i pieprzem, polej potrawę, obłóż plasterkami masła, posyp usiekanymi orzechami wymieszanymi z tartym serem i zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180°C.
Zdrowe drinki bezalkoholowe
Oczywiście, bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie smacznych, bezalkoholowych mixów na bazie owocowych soków - w sklepach znajdziesz mnóstwo oryginalnych smaków, wystarczy, że wymieszasz je ze sobą, a otrzymasz ciekawy i …zdrowy mix sokowy. Równie smaczne są mix’y na bazie jednego soku o smaku, pomarańczowym, ananasowym czy porzeczkowym jak i na mieszance dwóch a nawet trzech smaków. Przykładowy przepis:
- Pomidorowy napój z arbuzem
Składniki:
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 500 g arbuza
- sól
- po szczypcie suszonej bazylii i tymianku
- pieprz, mielona papryka i starta gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania: Obranego ze skóry i pozbawionego pestek arbuza pokrój w drobną kostkę, a następnie schłodź . Sok pomidorowy dokładnie wymieszaj lub zmiksuj ze wszystkimi przyprawami i lekko schłodzić. Następnie do wysokich szklanek włóż kostki arbuza, zalej doprawionym do smaku sokiem. Gotowe!
- Mix bananowo-porzeczkowy
Składniki:
- Pół szklanki soku bananowego
- Pół szklanki soku porzeczkowego
- 2 kostki lodu
- Pokrojona pomarańcza
Sposób przygotowania:Wymieszaj ze sobą oba smaki soków i dodaj do nich 2 kostki lodu. Możesz podawać w wysokich szklankach ozdobionych pomarańczą. Pomysły na mixy sokowe są nie tylko oryginalne ale i smaczne. Pamiętaj, że zdrowe i niskokaloryczne przysmaki pełne witamin wpływają na Twój wygląd i zdrowie: witamina E (zawarta w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku czy pomidorach) poprawia elastyczność i miękkość naskórka, wpływa także na naczynia krwionośne, poprawiając ukrwienie i koloryt skóry, cynk (znajdujący się w cytrusach, morelach czy brzoskwiniach) korzystnie wpływa na ilość przeciwciał oraz wspomaga metabolizm witaminy A, a selen (obecny w cytrusach i awokado) wzmacnia odporność oraz wspomaga działanie witaminy E.
materiały prasowe kampanii 5 porcji warzyw, owoców lub soku