Spis treści
- Menu andrzejkowe: tartaletki orkiszowe z kremem i borówkami
- Menu andrzejkowe: avocado pudding
- Menu andrzejkowe: jabłka w karmelu i prażonym słoneczniku
- Menu andrzejkowe: czerwone babeczki
- Menu andrzejkowe: muffinki dyniowe
- Menu andrzejkowe: pudding z kaszy jaglanej
- Menu andrzejkowe: pasta z serka i pieczonej dyni
- Menu andrzejkowe: chipsy z cukinii
- Menu andrzejkowe: antipasti z papryczek i sera feta
- Menu andrzejkowe: kaszi wędliniarskie
- Menu andrzejkowe: nadziewane ruloniki z szynki
W dawnej Polsce wierzono, że dzień przed andrzejkami - czyli 29 listopada - świat nawiedzają duchy, które zdradzają bardzo konkretne tajemnice - związane z kwestiami matrymonialnymi.
Wiele wieków później andrzejki traktujemy wyłącznie jako zabawę, chociaż wróżb związanych z przyszłością matrymonialną bawiących się na imprezie osób, nie brakuje.
Andrzejki coraz częściej są organizowane w szkołach, przedszkolach, ale świętują przede wszystkim dorośli - i to nie tylko ci, którzy znają Andrzeja. Niezbędnym elementem takiego domowego przyjęcia jest oczywiście menu andrzejkowe.
Sprawdźcie, jakie przekąski: przystawki i desery warto zawrzeć w swoim menu andrzejkowym!
Czytaj: Andrzejki w przedszkolu: piosenki na Andrzejki [5 piosenek]
Menu andrzejkowe: tartaletki orkiszowe z kremem i borówkami
Składniki:
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki orkiszowej BIO typ 700
- 350 g margaryny bezmlecznej
- 1 czubata łyżeczka bezpszennego proszku do pieczenia BIO
- szczypta soli
- 6 łyżek śmietany sojowej
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 2 szklanki mleka sojowego lub innego dozwolonego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- szklanka borówek amerykańskich lub innych dozwolonych owoców
- 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Z 2 szklanek mąki, 200 g margaryny, soli, proszku, śmietany, łyżeczki cukru waniliowego i łyżki cukru pudru zagnieć kruche ciasto i włóż do lodówki zawinięte w folię do schłodzenia. Rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm i wyłóż ciastem wysmarowane margaryną formy do tartaletek.
Dobrze dociśnij ciasto do brzegów foremek i nakłuj dno widelcem. Piecz przez ok. 15 minut w temp. 180°C. Kiedy ciasto się schłodzi, możesz przygotować krem na nadzienie. Zagotuj 1,5 szklanki mleka. W kubku wymieszaj pozostałe pół szklanki mleka z 2 łyżkami mąki orkiszowej i mąką ziemniaczaną, łyżeczką cukru waniliowego i cukrem trzcinowym.
Wlewaj zawartość kubka do gotującego się mleka małym strumieniem, cały czas mieszając, i gotuj kilka minut aż powstanie gęsty budyń. Schłodzony budyń miksuj ze 150 g bezmlecznej margaryny aż powstanie jednolity krem. Wypełnij tartaletki kremem budyniowym i ułóż na nich borówki lub inne owoce.
Czytaj: Jak zorganizować dla dziecka zabawę w ANDRZEJKI?
Poznaj przepis na andrzejkowe ciasta z wróżbą!
Menu andrzejkowe: avocado pudding
Składniki na 1 litr:
- 3 avocado
- 300 ml mleka sojowego lub mleka z nerkowców
- 3 obrane i zamrożone banany
- kilka listków świeżej mięty
- nasiona konopi lub nasiona Chia
Sposób przygotowania:
Avocado, mleko, banany i miętę zmiksować w blenderze. Rozlać do miseczek i posypać nasionami.
Czytaj: Andrzejkowe wróżby matrymonialne - zapoznaj się z nimi!
Menu andrzejkowe: jabłka w karmelu i prażonym słoneczniku
Składniki:
- 6 niezbyt twardych jabłek
- 3 opakowania chińskich pałeczek lub 6 mocnych patyków do nadziania jabłek
- 1,5 szklanki cukru
- 50 ml wody
- 1 szklanka pestek słonecznika
- papier do pieczenia lub silikonowa mata
Sposób przygotowania:
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na lekko złoty kolor. Jabłka umyj i dokładnie osusz, a jeśli są woskowane, wytrzyj je solidnie szorstką ściereczką. Dzięki temu pozbawimy je resztek wosku uniemożliwiających przyklejenie się warstwy karmelu. W każde jabłko głęboko wbij chińską pałeczkę i odstaw na bok.
Cukier wsyp do rondla o grubym dnie, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, żeby nie mieszać karmelu. Kiedy cukier się rozpuści i zacznie ciemnieć, trzymając za patyk zanurzaj po jednym jabłku w rondlu.
Obtaczaj aż zostanie dokładnie pokryte karmelem. Wtedy obtocz jabłko w prażonych pestkach słonecznika i odłóż na papier lub matę. Jabłka podawaj, kiedy całkowicie ostygną.
Czytaj: Przyjęcie urodzinowe dla dzieci: jakie przekąski na urodziny dziecka?
Menu andrzejkowe: czerwone babeczki
Składniki:
Na babeczki:
- 180 g kostki do pieczenia Kasia
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka soli
- 400 g (2 1/2 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
- 315 g (1 1/2 kubka) drobnego cukru
Czerwony barwnik spożywczy:
- 2 łyżeczki kakao w proszku
- 250 ml (1 kubek) maślanki/naturalnego jogurtu
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na lukier:
- 250 ml (1 filiżanka) mleka
- 55 g (1/3 kubka) mąki pszennej uniwersalnej
- 250 g (1 filiżanka) kostki do pieczenia Kasia
- 210 g (1 filiżanka) cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
- Około 125 ml mleka/śmietanki
Sposób przygotowania:
Ciasto:1. Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie tłuszczem i posypać mąką lub użyć papilotek.2. Utrzeć margarynę Kasię z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym.3. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą.4. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach.5. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut.6. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.
Lukier:1. Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce.2. Zmiksować margarynę Kasię, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki od góry.
PoradaBabeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g kostki do pieczenia Kasia, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.
Czytaj: Wróżby andrzejkowe - mniej i bardziej popularne wróżby na andrzejki>>
Menu andrzejkowe: muffinki dyniowe
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- jajko
Krem:
- 300 g kremowego twarożku
- 6 łyżek masła lub margaryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej płynne. Następnie dodaj płynne składniki do suchych i wymieszaj (krótko, tylko do połączenia się składników). Dodaj kawałki dyni i zamieszaj. Foremki do muffinów (w razie potrzeby użyj papierowych papilotków do muffinów) napełniaj ciastem w 2/3 wysokości. Piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Aby zrobić krem, zmiksuj składniki kremu. Nakładaj krem nożem na wystudzone muffinki lub napełnij kremem rękaw cukierniczy i wyciskaj na powierzchnię ciastek.
Czytaj: Wróżby na andrzejki - jak wróżyć, żeby się spełniły?
Menu andrzejkowe: pudding z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki dozwolonego mleka (w tym przypadku sojowe Alpro dla dzieci powyżej 1 roku)
- miąższ z połowy laski wanilii lub łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru lub 1,5 łyżki ksylitolu ( dla dzieci powyżej 3 lat)
- gęsty syrop malinowy do polania deseru
- garść pistacji lub orzeszków piniowych do posypania puddingu
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną podpraż przez kilka minut na suchej patelni, żeby pozbawić ją naturalnej goryczki. Przełóż ją do wysokiego rondla i zalej mlekiem. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj wanilię i cukier lub jego zamiennik.
Ugotowaną kaszę zmiksuj za pomocą blendera i przelej do wypłukanych w zimnej wodzie salaterek. Kiedy pudding ostygnie i stężeje, przewróć każdą salaterkę do góry dnem i delikatnie przełóż jej zawartość na talerzyk, żeby zachowała kształt. Każdą porcję deseru polej gęstym syropem owocowym i posyp posiekanymi orzechami.
Czytaj: Wróżby na andrzejki - lanie wosku
Menu andrzejkowe: pasta z serka i pieczonej dyni
Składniki:
- 100 g serka topionego marki SERTOP np. Gouda
- 50 ml mleka
- 200 ml pieczonej dyni makaronowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz do smaku
- liście świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Dynię makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 200 ml. Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka.
Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.
Rada:
1. Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
2. Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 minut na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.
Czytaj: Zabawy na andrzejki: wróżby i przepowiednie czyli nie tylko lanie wosku
Menu andrzejkowe: chipsy z cukinii
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- sól
- pieprz mielony CYKORIA
- papryka chili CYKORIA
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy i kroimy razem ze skórką w 1 mm krążki. Obsypujemy solą, pieprzem i chili, a następnie układamy obok siebie na blachach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 2-3 h.
Czytaj: Ciasta z jabłkami - poznaj przepisy na ciasta z jabłkami!
Menu andrzejkowe: antipasti z papryczek i sera feta
Składniki:
- ok. 15 słodkich papryczek pomidorowych
- kostka sera feta
- kostka sera białego
- sól
- pieprz
- kilka ząbków czosnku
- zioła (ulubione np. zioła prowansalskie, tymianek, bazylia)
- ok. 400 ml oliwy lub oleju
Sposób przygotowania:
Papryczki delikatnie oczyszczamy z gniazd nasiennych i wrzucamy do gotującej się wody na ok. 5 minut, następnie wyjmujemy i polewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dokładnie łączymy oba rodzaje sera, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i zioła.
Tak powstałym farszem napełniamy papryczki i układamy je w słoiku. Pomiędzy papryki wkładamy dodatkowo ząbki czosnku i zioła. Olej mieszamy z oliwą i mocno podgrzewamy. Gorącą oliwą zalewamy papryczki. Zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni.
Czytaj: Dania z brokułami - poznaj 5 zdrowych przepisów>>
Menu andrzejkowe: kaszi wędliniarskie
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
- 1/2 kostki rosołowej
- 3-4 krople oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 4 arkusze alg morskich nori
- 100 g serka chrzanowego
- musztarda
- 4-5 śliwek suszonych
- 1/2 rzepy
- 1/2 papryki
- 1/2 ogórka
- wędlina: szynka, salami, pasztet
- sól, pieprz, sos (np. ketchup, tatarski i in.)
Sposób przygotowania:
Kaszę (pęczak jęczmienny) płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę, a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody.
Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg morskich nori, błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata.
Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek.
Zamiast szynki i salami możemy użyć pasztetu, ale wtedy nie smarujemy serkiem chrzanowym i dodajemy śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon.
Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa i inny rodzaj wędliny. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego!Kaszi to nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim spichlerz witamin i energii. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej lub w wersji wędliniarskiej.
Czytaj: Przepisy na cukinię - poznaj 5 sposobów na dania z cukinii>>
Menu andrzejkowe: nadziewane ruloniki z szynki
Składniki:
- szynka w plasterkach
- 2 jajka
- twarożek
- sałata
- rzodkiewka
- rzeżucha
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj, ostudź, obierz, podziel na ćwiartki. Przygotuj niewielkie porcje twarożku z każdym z warzyw oddzielnie. W każdy z plasterków zawiń albo ćwiartkę jajka, albo po łyżce twarożku. Zwiń w rulonik, przewiąż liściem szczypiorku i ułóż na liściach sałaty.
Smacznego!