Obiad na Dzień Matki. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny obiad dla mamy

2023-05-15 15:02

Uroczysty obiad w gronie rodzinnym to fantastyczny pomysł na Dzień Mamy. Dania nie muszą być wyrafinowane, ważne, by były smaczne i przygotowane ze szczerego serca. Jaki obiad zrobić na Dzień Mamy?

Obiad na Dzień Mamy

i

Autor: Getty Images Rodzinny obiad na Dzień Mamy to świetny pomysł na celebrowanie tego dnia.

Dzień Mamy to wyjątkowe święto, dlatego warto celebrować je całą rodziną. Świetnym pomysłem na uczczenie Dnia Mamy jest przygotowanie rodzinnego obiadu, zrobienie ciasta dla mamy i wspólne spędzenie czasu. To pozwala nie tylko wyrazić wdzięczność za okazaną miłość, ale i zbudować piękne, rodzinne wspomnienia. 

Spis treści

  1. Pomysł na obiad na Dzień Matki
  2. Pieczony łosoś — łatwy i smaczny obiad na Dzień Matki
  3. Domowe gołąbki z młodej kapusty — łatwe dania na Dzień Matki

Pomysł na obiad na Dzień Matki

Rodzinny obiad na Dzień Mamy nie musi być bardzo wyrafinowany. Warto uczcić wagę tego dnia odpowiednią oprawą, ale można zrobić to w formie dekoracji stołu, niekoniecznie zaś samych dań. Jeśli nie potrafimy przygotowywać trudnych potraw, zróbmy coś prostego, ale ze świeżych i sezonowych produktów. Tarta ze szparagami, pieczony łosoś, a może domowe gołąbki z młodej kapusty? Podpowiadamy, co warto przygotować na Dzień Mamy.

Tarta ze szparagami — pyszny obiad na Dzień Mamy

Sezon na szparagi trwa w najlepsze i warto to wykorzystać, przygotowując z nich pyszny obiad dla mamy. Szparagi są bogate w witaminy i składniki mineralne, zawierają duże ilości kwasu foliowego, dlatego warto jeść je jak najczęściej.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150 g margaryny

Składniki na farsz:

  • pęczek szparagów
  • 2 jaja
  • 100 ml śmietany 30 proc
  • 100 ml mleka
  • 200 g sera feta

Przygotowanie:

  1. Zagnieć składniki na kruche ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut
  2. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż papierem do pieczenia tartę
  3. Gdy ciasto się schłodzi, wyklej nim tortownicę i wstaw na 15 minut do piekarnika. Obciąż je kulkami ceramicznymi, by mocno nie wyrosło po bokach
  4. Przygotuj farsz: odłam twarde końcówki szparagów, a pozostałe pokrój na cząstki
  5. Rozbełtaj jaja, dodaj do nich śmietankę i mleko. Posól do smaku
  6. Na upieczony spód wyłóż szparagi, zalej je rozbełtanym jajkiem i posyp serem feta
  7. Piecz przez 30 minut. Smacznego!
Tarta ze szparagami

i

Autor: Getty Images Tarta ze szparagami to pomysł na pyszny obiad na Dzień Mamy

Pieczony łosoś — łatwy i smaczny obiad na Dzień Matki

Pieczony łosoś to kolejny pyszny pomysł na rodzinny obiad. Świetnie smakuje z pomidorkami koktajlowymi i cytryną, ale można go upiec również z brokułami czy papryką. 

Składniki:

  • 4 dzwonki łososia
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • niewielki jogurt naturalny lub śmietana (150 ml)

Przygotowanie:

  1. Łososia dokładnie opłucz, posyp solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej oliwą
  2. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny
  3. Polej rybę sosem. W naczyniu poukładaj plastry cytryny, pomidorki koktajlowe i kilka gałązek natki pietruszki
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut
Pieczony łosoś

i

Autor: Getty Images Pieczony łosoś to pomysł na pyszny i smaczny obiad

Domowe gołąbki z młodej kapusty — łatwe dania na Dzień Matki

Maj to nie tylko sezon na szparagi, ale i na młodą kapustę. Domowe gołąbki to jeden z bardziej rozpoznawalnych obiadów serwowanych na wiosnę w wielu polskich domach, przygotowanie go na Dzień Mamy będzie zatem wspaniałym pomysłem.

Składniki:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 500 g mielonego mięsa
  • 80 g surowej białej kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • lubczyk
  • majeranek
  • passata pomidorowa
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • mały pęczek koperku

Przygotowanie:

  1. Ugotować kaszę i ostudzić
  2. Ostudzoną kaszę pomieszać z mięsem i startą na tarce cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, majerankiem i lubczykiem
  3. Główkę kapusty umyć i gotować w garnku przez około 15 minut. Następnie delikatnie oderwać liście tak, by ich nie przerwać
  4. Na każdy liść kapusty nakładać mięsny farsz i dokładnie zawijać. Można to zrobić od dołu lub od środka, ważne, by dobrze i ciasno zwinąć liście
  5. Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty. Następnie ułożyć gołąbki. Zalać je bulionem i gotować przez 20 minut
  6. W naczyniu rozrobić passatę, przyprawy i śmietanę. Wymieszać i dodać do gołąbków. Gotować całość 5 minut, posypać koperkiem
  7. Smacznego!
Gołąbki z młodej kapusty

i

Autor: Getty Images Gołąbki z młodej kapusty to pomysł na pyszny i sezonowy obiad

Czytaj: Ciasto na Dzień Mamy. 3 przepisy na pyszne i słodkie upominki dla mamy

To najlepszy prezent na Dzień Matki, jaki możesz podarować. "Chociaż jeden dzień"