Spis treści
- Przekąski na karnawał: tartinki z chipsów z sera
- >> Czytaj także: Sylwestrowe przekąski: poznaj 5 pysznych przepisów! >>
- Przekąski na karnawał: pasta jajeczna do kanapek
- >> Czytaj także: Sylwester w domu: pomysły na dobrą zabawę bez wychodzenia na wielki bal >>
- Przekąski na karnawał: oliwkowa marynata z łososiem
- >> Zobacz takze: Sylwester w domu: 3 pomysły na kreatywnego sylwestra z dzieckiem >>
- Przekąski na karnawał: kaszi wędliniarskie
- >> Sprawdź też: Sylwester w domu. SYLWESTROWE DEKORACJE stołu >>
- Przekąski na karnawał: jajeczka faszerowane
- >> Czytaj także: Przepisy na przekąski: co zrobić zamiast pączków i faworków w karnawale? >>
W trakcie imprezy, na której królują tańce i zabawa, niewiele czasu spędza się przy stole. Nie warto więc przygotowywać skomplikowanych dań na takie okazje. Zwykłe małe przekąski będą bardziej poręczne i cieszyć się będą większym powodzeniem.
Przekąski na karnawał: tartinki z chipsów z sera
Tartinki to jedna z najpopularniejszych przystawek każdej imprezy. Są bardzo łatwe w przyrządzeniu i możesz podać je na wiele sposobów.
Składniki:
- 50g delikatnego serka twarożkowego
- sól i pieprz
- 1 garść umytego i wysuszonego szpinaku
- 2 opakowania chipsów z sera
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie pasty z łososia w tubce
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
Przygotowanie:
Na chipsy z sera nakładamy pastę z łososia. Serek mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami, aż do momentu, gdy będzie miał gładką konsystencję, a następnie nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera. Czosnek rozdrabniamy i razem z masłem i szpinakiem wrzucamy na małą patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min. Następnie rozdrabniamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Po czym nakładamy grubą warstwę na chipsy.
>> Czytaj także: Sylwestrowe przekąski: poznaj 5 pysznych przepisów! >>
Przekąski na karnawał: pasta jajeczna do kanapek
Pasta jajeczna sprawdzi się jako dodatek do posmarowania kanapek. Można podać ją oddzielnie w małej miseczce lub razem z chlebem jako przystawkę.
Składniki:
- 1 mała cebulka
- natka pietruszki do dekoracji
- 3 łyżki majonezu
- 3 jajka na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- 10 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe!
>> Czytaj także: Sylwester w domu: pomysły na dobrą zabawę bez wychodzenia na wielki bal >>
Przekąski na karnawał: oliwkowa marynata z łososiem
Oliwkowa marynata to danie z kategorii kuchni śródziemnomorskiej. Oliwki to owoce, które zawierają bardzo dużo witamin odpowiadających za "młodość" organizmu.
Składniki:
- 1-2 kromki chleba
- 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
- pomarańcza
- 100 g wędzonego łososia
- garść kaparów
- koper
- 75 g czarnych hiszpańskich oliwek
Wykonanie:
Na suchej patelni upraż pokrojony w kostkę chleb. Do miseczki przełóż oliwki i wymieszaj. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Dodaj pokrojonego łososia, a następnie chleb oraz koperek. Na koniec skrop całość hiszpańską oliwą z oliwek do smaku.
>> Zobacz takze: Sylwester w domu: 3 pomysły na kreatywnego sylwestra z dzieckiem >>
Przekąski na karnawał: kaszi wędliniarskie
Kaszi są to koreczki wykonane w polski sposób, ale wyglądające jak sushi. Zawiera ono ser, warzywa oraz wędliny, a wszystko zawinięte jest w algi morskie.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
- musztarda
- 4-5 śliwek suszonych
- 1/2 rzepy, 1/2 papryki, 1/2 ogórka
- 4 arkusze alg morskich nori
- wędlina: szynka, salami, pasztet
- sól, pieprz, sos
- 3-4 krople oliwy z oliwek
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 łyżeczka kaszy mannej
- 100 g serka chrzanowego
Przygotowanie:
Na początku płuczemy trzy razy kaszę. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową-warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg morskich. Na nori rozkładamy jedną część kaszy lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i kroimy na porcje o grubości 1-2 cm.
>> Sprawdź też: Sylwester w domu. SYLWESTROWE DEKORACJE stołu >>
Przekąski na karnawał: jajeczka faszerowane
Jajka faszerowane rybami to odmienna od tradycyjnej wariacja tego dania. Możemy posłużyć się sledziami, sarydnkami lub makrelami.
Składniki:
- 6 jajek
- pieprz
- kawałek świeżej papryki
- czerwony pieprz i koperek do dekoracji
- 1/2 małej puszki sardynek w sosie (lub innej ryby)
Wykonanie:
Paprykę pokrój na krótkie paseczki. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka, zmiksuj z sardynkami, przypraw pieprzem. Masę nałóż do połówek białek. Udekoruj kawałkami papryki, koperkiem i czerwonym pieprzem.