Przekąski na karnawał - poznaj 5 pysznych przepisów!

2015-12-15 12:41

Karnawał to czas wielu imprez i szaleństw. Niektórzy organizują zabawy u siebie w domu. Sprawdź więc jakie przekąski możesz stworzyć dla swoich gości.

Przepisy kulinarne

i

Autor: thinkstockphotos.com Przekąski na karnawał wyczarujesz w kilkanaście minut.

Spis treści

  1. Przekąski na karnawał: tartinki z chipsów z sera
  2. >> Czytaj także: Sylwestrowe przekąski: poznaj 5 pysznych przepisów! >>
  3. Przekąski na karnawał: pasta jajeczna do kanapek
  4. >> Czytaj także: Sylwester w domu: pomysły na dobrą zabawę bez wychodzenia na wielki bal >>
  5. Przekąski na karnawał: oliwkowa marynata z łososiem
  6. >> Zobacz takze: Sylwester w domu: 3 pomysły na kreatywnego sylwestra z dzieckiem >>
  7. Przekąski na karnawał: kaszi wędliniarskie
  8. >> Sprawdź też: Sylwester w domu. SYLWESTROWE DEKORACJE stołu >>
  9. Przekąski na karnawał: jajeczka faszerowane
  10. >> Czytaj także: Przepisy na przekąski: co zrobić zamiast pączków i faworków w karnawale? >>

W trakcie imprezy, na której królują tańce i zabawa, niewiele czasu spędza się przy stole. Nie warto więc przygotowywać skomplikowanych dań na takie okazje. Zwykłe małe przekąski będą bardziej poręczne i cieszyć się będą większym powodzeniem.

Przekąski na karnawał: tartinki z chipsów z sera

Tartinki to jedna z najpopularniejszych przystawek każdej imprezy. Są bardzo łatwe w przyrządzeniu i możesz podać je na wiele sposobów.

Składniki:

  • 50g delikatnego serka twarożkowego
  • sól i pieprz
  • 1 garść umytego i wysuszonego szpinaku
  • 2 opakowania chipsów z sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie pasty z łososia w tubce
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku

Przygotowanie:

Na chipsy z sera nakładamy pastę z łososia. Serek mieszamy ze szczypiorkiem i przyprawami, aż do momentu, gdy będzie miał gładką konsystencję, a następnie nakładamy grubą warstwę na chipsy z sera. Czosnek rozdrabniamy i razem z masłem i szpinakiem wrzucamy na małą patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min. Następnie rozdrabniamy mikserem do uzyskania kremowej konsystencji. Po czym nakładamy grubą warstwę na chipsy.

>> Czytaj także: Sylwestrowe przekąski: poznaj 5 pysznych przepisów! >>

Przekąski na karnawał: pasta jajeczna do kanapek

Pasta jajeczna sprawdzi się jako dodatek do posmarowania kanapek. Można podać ją oddzielnie w małej miseczce lub razem z chlebem jako przystawkę.

Składniki:

  • 1 mała cebulka
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 jajka na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • 10 dag żółtego sera

Przygotowanie:

Cebulę, jajka i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe!

>> Czytaj także: Sylwester w domu: pomysły na dobrą zabawę bez wychodzenia na wielki bal >>

Przekąski na karnawał: oliwkowa marynata z łososiem

Oliwkowa marynata to danie z kategorii kuchni śródziemnomorskiej. Oliwki to owoce, które zawierają bardzo dużo witamin odpowiadających za "młodość" organizmu.

Składniki:

  • 1-2 kromki chleba
  • 75 g zielonych hiszpańskich oliwek
  • pomarańcza
  • 100 g wędzonego łososia
  • garść kaparów
  • koper
  • 75 g czarnych hiszpańskich oliwek

Wykonanie:

Na suchej patelni upraż pokrojony w kostkę chleb. Do miseczki przełóż oliwki i wymieszaj. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Dodaj pokrojonego łososia, a następnie chleb oraz koperek. Na koniec skrop całość hiszpańską oliwą z oliwek do smaku.

>> Zobacz takze: Sylwester w domu: 3 pomysły na kreatywnego sylwestra z dzieckiem >>

Przekąski na karnawał: kaszi wędliniarskie

Kaszi są to koreczki wykonane w polski sposób, ale wyglądające jak sushi. Zawiera ono ser, warzywa oraz wędliny, a wszystko zawinięte jest w algi morskie.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy (pęczak)
  • musztarda
  • 4-5 śliwek suszonych
  • 1/2 rzepy, 1/2 papryki, 1/2 ogórka
  • 4 arkusze alg morskich nori
  • wędlina: szynka, salami, pasztet
  • sól, pieprz, sos
  • 3-4 krople oliwy z oliwek
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka kaszy mannej
  • 100 g serka chrzanowego

Przygotowanie:

Na początku płuczemy trzy razy kaszę. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę rosołową-warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz sprasowanych alg morskich. Na nori rozkładamy jedną część kaszy lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego, na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone w paseczki owoce lub warzywa. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i kroimy na porcje o grubości 1-2 cm.

>> Sprawdź też: Sylwester w domu. SYLWESTROWE DEKORACJE stołu >>

Przekąski na karnawał: jajeczka faszerowane

Jajka faszerowane rybami to odmienna od tradycyjnej wariacja tego dania. Możemy posłużyć się sledziami, sarydnkami lub makrelami.

Składniki:

  • 6 jajek
  • pieprz
  • kawałek świeżej papryki
  • czerwony pieprz i koperek do dekoracji
  • 1/2 małej puszki sardynek w sosie (lub innej ryby)

Wykonanie:

Paprykę pokrój na krótkie paseczki. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmij żółtka, zmiksuj z sardynkami, przypraw pieprzem. Masę nałóż do połówek białek. Udekoruj kawałkami papryki, koperkiem i czerwonym pieprzem.

>> Czytaj także: Przepisy na przekąski: co zrobić zamiast pączków i faworków w karnawale? >>