Szukasz pomysłu na słodkości na wigilię i święta? Poniżej prezentujemy kilka przepisów na Boże Narodzenie, które powinny zasmakować każdemu miłośnikowi słodkości. Na dodatek tak świątecznie się prezentują! Niektóre z nich możesz wykorzystać nawet jako ozdoby na choinkę. Zachęć do wspólnej pracy swoje dziecko. Będzie to dla was świetna zabawa!
Czytaj również: Boże Narodzenie: tradycje. Jak przekazać dziecku istotę świąt?
Wierszyki na Boże Narodzenie do pobrania [PDF]
Spis treści
- Ciasta na Boże Narodzenie: zimowy sernik nowojorski
- Piernik żytni przekładany
- Marcepanowe ciastka bałwanki
- Babeczki w kształcie choinki
- Świąteczne pierniczki
Ciasta na Boże Narodzenie: zimowy sernik nowojorski
Zimowy sernik nowojorski to wspaniała propozycja na chłodne zimowe wieczory. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się on z Nowego Jorku, gdzie jego popularność zapoczątkował Arnold Reuben.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 150 g herbatników
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- aromat migdałowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru
- 100 g masy marcepanowej
Przygotowanie:
Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Herbatniki miksujemy na miałko i łączymy z rozpuszczonym masłem. Gotową masą wylepiamy dno tortownicy. Następnie wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W dużej misce miksujemy ser, jajka, cukier i aromat, a pod koniec dodajemy mąkę i miksujemy całość przez kolejne kilka minut. Masę serową wylewamy do formy. Wypełnioną tortownicę wstawiamy do nieco większej formy, którą wypełniamy do połowy tortownicy wrzącą wodą.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ciasto przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przez co najmniej godzinę i studzimy przy lekko uchylonych drzwiach.
Wystudzony sernik wyjmujemy z formy. Następnie smarujemy dookoła polewą ze śmietany wymieszanej z cukrem i sokiem z cytryny. Całość udekorujemy i wstawiamy do lodówki na kilka do kilkunastu godzin.
Piernik żytni przekładany
Piernik żytni przekładany nie zawiera mleka krowiego. Idealnie sprawdzi się dla osób nietolerujących laktozy.
Składniki:
- 2 jajka
- 0,5 kg mąki żytniej typ 720
- 50 ml mleka sojowego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 250 ml pszczelego miodu lub syropu klonowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 0,3 szklanki oleju lnianego
- 0,75 szklanki cukru
- 400 g twardej marmolady owocowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem umieść miód, przyprawy do piernika, cukier i olej. Wszystkie składniki podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru i nie dopuść do wrzenia. Następnie odstaw do wychłodzenia. Do wystudzonej masy dodaj jajka i rozpuszczoną w ciepłym mleku sodę.
Wszystko zmiksuj, dodaj mąkę i miksuj dalej, aż ciasto stanie się jednolite. Surowe ciasto odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Później przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej keksówki i piecz przez 50-60 minut w temperaturze około 160 stopni.
Wystudzony piernik zawiń szczelnie w bawełnianą lub lnianą ścierkę i przechowuj w chłodzie przez kilka dni. Dzień przed podaniem przekrój go wzdłuż na trzy równe części i przełóż podgrzaną marmoladą. Ciasto oblej rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i odstaw do skrzepnięcia na całą dobę.
Czytaj również: Jak przeżyć święta i nie zwariować? Dając sobie i rodzinie trochę... luzu [3 porady]
Ciasteczka na Gwiazdkę: przepis na pierniczki i migdałowe gwiazdki
Marcepanowe ciastka bałwanki
Ciastka bałwanki przypadną do gustu każdemu dziecku. Ten rodzaj przepisów na Boże Narodzenie sprawdzi się jako świąteczna przekąska dla najmłodszych.
Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 20 dag margaryny bezmlecznej lub masła klarowanego
- barwnik pomarańczowy w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 0,5 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 200 g białej masy marcepanowej
Przygotowanie:
Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, margaryny, cukru i cukru waniliowego zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy placek o grubości 5 mm i wykrój z niego okrągłe ciasteczka.
Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem blasze w odstępie dwóch centymetrów i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. przez około 15 minut. Po ostudzeniu każde ciastko oblep białą masą marcepanową, a z zabarwionej na pomarańczowo masy ulep kształtny nos i przyklej. Z reszty czekolady namaluj bałwankom oczy i uśmiech.
Babeczki w kształcie choinki
Jak nadać słodkim babeczkom charakteru? Dodaj do nich świąteczne dekoracje!
Składniki na babeczki:
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 100 g kostki do pieczenia
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na dekorację choinkową:
- perełki złote i srebrne
- 1 barwnik spożywczy zielony
- 1 opakowanie kremu do tortów śmietankowego
Przygotowanie:
Margarynę do pieczenia rozpuszczamy z cukrem, a następnie studzimy. W misce mieszamy jajka z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Gęstą masę przekładamy łyżką do papierowych foremek włożonych do formy muffinkowej do połowy wysokości.
Pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. W cukierniczych rękawach odcinamy końcówkę (ok 3 cm) i umieszczamy w nim tylkę (końcówkę cukierniczą do dekoracji) w kształcie gwiazdki.
Napełniamy rękaw kremem. Na wystudzone babeczki nakładamy krem w kształcie stożków (tak, by przypominał choinki). Krem najłatwiej nakładać od boku babeczki kierując się do środka. Babeczki z zielonym kremem, dekorujemy perełkami.
Przeczytaj również: Wigilia i Święta: przepisy na świąteczne potrawy dla dziecka
Co powinna jeść ciężarna w Wigilię, żeby się nie przejeść?
Niebezpieczne słodycze: Te składniki słodkości mogą zaszkodzić dziecku
Świąteczne pierniczki
Przepisy na Boże Narodzenie nie mogą nie zawierać pomysłów na przygotowanie pierniczków - tradycyjnych przysmaków bożonarodzeniowych. Nie może ich zabraknąć na żadnym polskim stole. Idealnie sprawdzą się też jako ozdoba choinkowa.
Składniki:
- 25 dag cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dag miodu
- 10 dag masła
- 3/4 kg mąki
- opakowanie przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Miękkie składniki: miód, cukier oraz przyprawy podgrzewamy i rozpuszczamy. Po przestygnięciu mieszamy z sypkimi: mąką rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie za suche, można rozrobić je wodą. Całość wałkujemy.
Wykrawamy odpowiednie kształty, nie zapomnijmy, by przed włożeniem do piekarnika, zrobić dziurki w ciasteczkach, jeżeli chcesz powiesić je na choince.