Spis treści
- Przepisy na mazurki: mazurek w kształcie pisanki
- Przepisy na mazurki: mazurek orzechowy
- Przepisy na mazurki: mazurek w polewie czekoladowej
- Przepisy na mazurki: mazurek z powidłami
Dzięki naszym przepisom na mazurki w oryginalny sposób przygotujesz to pyszne tradycyjne wielkanocne ciasto. Co więcej, zyskasz oryginalny wypiek ze smacznymi składnikami, który pięknie się prezentuje.
Wśród przepisów na mazurki przedstawiamy recepturę na mazurka orzechowego, mazurka w pysznej polewie czekoladowej, mazurka z powidłami oraz mazurka... w kształcie wielkanocnej pisanki.
Czytaj: Poznaj przepisy na dania wielkanocne dla alergików!
Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas!
Przepisy na mazurki: mazurek w kształcie pisanki
Składniki:
biszkopt:
- 4 żółtka
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- otarte skórki z cytryny i pomarańczy
- 85 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
lukry:
- ½ szklanki cukru
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania - biszkopt piaskowy: Utrzyj do białości 4 żółtka, 250 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego. Następnie dodaj otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Całość wymieszaj. Dodaj przesiane mąki: 85 g pszennej i 90 g ziemniaczanej, 1 opakowanie proszku do pieczenia i 100 g rodzynek i delikatnie wymieszaj. Piecz przez 30 minut w temperaturze 160°C.
Sposób przygotowania - lukry: Utrzyj delikatnie w miseczce ½ szklanki cukru z 2 łyżkami przegotowanej i przestudzonej wody. Dodaj barwniki spożywcze w proszku (do kupienia w delikatesach albo przez internet). Najpierw pokryj lukrem całe jajo, a gdy warstwa zastygnie, udekoruj je lukrami, posługując się szprycą. Połóż na wierzchu owoce i przyozdabiaj barwnymi posypkami.
Czytaj: Ile jajek może zjeść dziecko w Wielkanoc?
Śniadanie wielkanocne - 5 smacznych, nowych przepisów!
Przepisy na mazurki: mazurek orzechowy
Składniki:
- jajko
- 1 ½ szklanki mąki
- szklanka cukru pudru
- ¾ kostki masła
- szklanka cukru
- mały kubek śmietany 36%
- 1 ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- gotowa polewa czekoladowa
- gotowa polewa lukrowa
- cytryna
- różyczki dekoracyjne
- owocowe pralinki do dekoracji
Sposób przygotowania: Z mąki, cukru pudru, soli, jajka i masła zagnieć ciasto. Następnie włóż je na godzinę do lodówki. Rozpuść cukier, dodaj śmietanę, miód, łyżkę soku z cytryny, orzechy i otartą skórkę z cytryny. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Nagrzej piekarnik do 180°C. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.
Jedną z części wylep spód tortownicy, robiąc brzeg. Następnie wyłóż przestudzoną masę orzechową i przykryj ją drugą warstwą. Piecz ok. 45 minut. Na koniec, ostudzone ciasto polej lukrem o smaku malinowym, a brzegi polewą czekoladową. Udekoruj, nie czekając, aż polewa stężeje.
Przepisy na mazurki: mazurek w polewie czekoladowej
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 żółtka
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
polewa czekoladowa:
- niecały kilogram cukru
- 9 łyżek mleka
- 1,5 kostki masła
- 150 g gorzkiego kakao
Sposób przygotowania: mąkę posiekaj z masłem, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i żółtkami. Szybko wyrób ciasto i umieść je w lodówce, by się schłodziło. Piecz około 8 minut w temp. 180°C.
Gdy ciasto się piecze, przygotowuj polewę. Do garnka wlej mleko, dodaj masło, a następnie cukier i kakao. Mieszaj polewę, aż składniki się roztopią i zagotują. Wylej polewę na upieczone ciasto i dekoruj mazurka póki polewa nie zastygnie.
Dekoracja mazurka: ciasto można udekorować andżeliką (kandyzowane, zielone rurki), kandyzowanymi plastrami pomarańczy (gotuj je w syropie cukrowym – roztwór: 1 szkl. wody i 2 szkl. cukru), bakaliami.
Przepisy na mazurki: mazurek z powidłami
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 3 szklanki mąki
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- płatki migdałów do posypania
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki intensywnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub odrobinę masła. Gotowe ciasto włóż na 10 minut do zamrażarki, żeby się schłodziło. Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,7 cm. Piecz około 10 - 15 minut w temp. 200 stopni. Po wystudzeniu posmaruj ciasto powidłami. Całość udekoruj płatkami migdałów.
To już wszystkie przepisy na mazurki - życzymy smacznego!