Przepisy na lekkostrawne dania wigilijne dla kobiet w ciąży to skarb. Tradycyjne polskie świąteczne menu to zestaw dań, które uchodzą za dość ciężkostrawne. Trudno się z tym nie zgodzić, gdy się pomyśli o smażonym karpiu, kapuście z grzybami, świątecznych, tłustych pieczeniach czy ciastach ciężkich od kremów i czekoladowych polew.
Ale do tradycji można przecież podejść w sposób nowatorski, przyrządzając wigilijne potrawy tak, by nie obciążały wrażliwego układu pokarmowego przyszłej mamy, a za to zawierały składniki cenne dla diety kobiety w ciąży.
Spis treści
- Wigilia w ciąży: przepis na wigilijny barszcz
- Wigilia w ciąży: przepis na kremową zupę rybną
- Wigilia w ciąży: przepis na pieczeń z indyka z owocami
- Wigilia w ciąży: przepis na ziołowego łososia z warzywami
- Wigilia w ciąży: przepis na kutię z pęczaku
Zacznijmy od produktów, z których ma być przyrządzona świąteczna uczta. Wybierz ryby morskie – bogate w kwasy omega-3, buraki i chude mięso – dobre źródło żelaza, orzechy i kasze zawierające potas, magnez, wapń oraz suszone owoce jako źródło błonnika. Komponując menu, wybieraj dania łatwe do przyrządzenia i niezbyt czasochłonne. Chodzi przecież o to, by zjeść w święta coś smacznego, a nie o to, by w wigilijny wieczór padać na nos ze zmęczenia. Proponujemy więc gotowanie w szybkowarze, który znacznie skróci czas przyrządzania mięs czy zup. To sprawi także, że potrawy na Wigilię będą zdrowsze: krócej gotowane produkty tracą mniej witamin i składników mineralnych.
Wigilia w ciąży: przepis na wigilijny barszcz
Czas przygotowania:w szybkowarze: 25 minuttradycyjnie: 1 godzinaSkładniki:
- 1/2 kg buraków
- włoszczyzna
- pieprz ziarnisty
- sok z cytryny
- sól, cukier
Wykonanie:Włoszczyznę i buraki obierz, pokrój na kawałki, włóż do szybkowaru, dodaj pieprz, posól, zalej 1 i 1/2 l wody. Gotuj 15 minut (w zwykłym garnku: 50 minut). Wywar przecedź, przypraw sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Czas gotowania w szybkowarze liczymy od momentu, w którym z dyszy zaczyna wydobywać się para.
Wigilia w ciąży: przepis na kremową zupę rybną
Czas przygotowania:w szybkowarze : 25 minuttradycyjnie: 50 minutSkładniki:
- 30 dag filetów rybnych (dorsz, łosoś)
- pęczek włoszczyzny
- cytryna
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany do zup
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- biały pieprz
- gotowe grzanki
Wykonanie:Filety opłucz, włoszczyznę oczyść. Wraz z liściem laurowym i zielem włóż do szybkowaru, zalej 1 i 1/4 l wody, posól, ugotuj (6 minut; 30 minut w zwykłym garnku). Wywar przecedź, dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną, zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną startej skórki cytrynowej. Rozdrobnione filety dodaj do zupy. Posyp grzankami.
Wigilia w ciąży: przepis na pieczeń z indyka z owocami
Czas przygotowania:w szybkowarze: 30 minuttradycyjnie: 1 godzina 15 minutSkładniki:
- 1 kg piersi z indyka
- kilka suszonych moreli i śliwek
- 2 ząbki czosnku
- sproszkowany imbir, tymianek
- sól, pieprz
- olej
- szklanka rosołu
Wykonanie:Mięso opłucz, wąskim nożem wydrąż zagłębienie wzdłuż włókien, do otworu włóż suszone owoce. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem, oprósz tymiankiem. Odłóż do lodówki na noc. Obsmaż w szybkowarze na rozgrzanym oleju, podlej rosołem, zamknij szybkowar i piecz ok. 20 minut (w piekarniku – około 1 godziny).
Wigilia w ciąży: przepis na ziołowego łososia z warzywami
Czas przygotowania:w szybkowarze: 5 minuttradycyjnie: 30 minutSkładniki:
- filety z łososia (po 20 dag na osobę)
- oliwa
- zioła prowansalskie
- pieprz, gruba sól morska
- pęczek szczypiorku
- mrożone warzywa, np. marchewka, fasolka szparagowa, brokuły
Wykonanie:Filety połóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą. Piecz w piekarniku 15–20 minut w temperaturze 200ºC. Warzywa włóż do szybkowaru, zalej wodą, gotuj 3 minuty. Filety posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami. Uwaga: łososia można gotować w szybkowarze (3 minuty), ale z blachy jest apetyczniejszy.
Wigilia w ciąży: przepis na kutię z pęczaku
Czas przygotowania:w szybkowarze : 20 minuttradycyjnie: 1 godzinaSkładniki:
- 1 szklanka pęczaku jęczmiennego
- sól
- 1/2 puszki masy makowej
- 3 łyżki rodzynek
- po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
- 3 łyżki miodu
Wykonanie:Pęczak ugotuj na sypko w szybkowarze z 1,5 szklanki lekko osolonej wody (13 minut; w zwykłym garnku – 40 minut). Wyjmij, ostudź. Dodaj masę makową, bakalie i miód.
miesięcznik "M jak mama"