Przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne dla przyszłych mam

2014-12-01 11:53

Przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne przydadzą się każdej kobiecie w ciąży. Zwłaszcza, jeśli dodatkowo są proste i łatwe w wykonaniu, bo przygotowując potrawy wigilijne w ciąży, nie będziesz miała sił ani czasu na skomplikowane dania. Oto kilka przepisów wigilijnych, które nie wymagają wielkich umiejętności , a są zdrowe i lekkostrawne.

Wigilia w ciazy przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne

i

Autor: _photos.com|photos.com Wigilia w ciąży: przepisy na zdrowe i lekkostrawne potrawy wigilijne

Przepisy na lekkostrawne dania wigilijne dla kobiet w ciąży to skarb. Tradycyjne polskie świąteczne menu to zestaw dań, które uchodzą za dość ciężkostrawne. Trudno się z tym nie zgodzić, gdy się pomyśli o smażonym karpiu, kapuście z grzybami, świątecznych, tłustych pieczeniach czy ciastach ciężkich od kremów i czekoladowych polew.

Ale do tradycji można przecież podejść w sposób nowatorski, przyrządzając wigilijne potrawy tak, by nie obciążały wrażliwego układu pokarmowego przyszłej mamy, a za to zawierały składniki cenne dla diety kobiety w ciąży.

Spis treści

  1. Wigilia w ciąży: przepis na wigilijny barszcz
  2. Wigilia w ciąży: przepis na kremową zupę rybną
  3. Wigilia w ciąży: przepis na pieczeń z indyka z owocami
  4. Wigilia w ciąży: przepis na ziołowego łososia z warzywami
  5. Wigilia w ciąży: przepis na kutię z pęczaku

Zacznijmy od produktów, z których ma być przyrządzona świąteczna uczta. Wybierz ryby morskie – bogate w kwasy omega-3, buraki i chude mięso – dobre źródło żelaza, orzechy i kasze zawierające potas, magnez, wapń oraz suszone owoce jako źródło błonnika. Komponując menu, wybieraj dania łatwe do przyrządzenia i niezbyt czasochłonne. Chodzi przecież o to, by zjeść w święta coś smacznego, a nie o to, by w wigilijny wieczór padać na nos ze zmęczenia. Proponujemy więc gotowanie w szybkowarze, który znacznie skróci czas przyrządzania mięs czy zup. To sprawi także, że potrawy na Wigilię będą zdrowsze: krócej gotowane produkty tracą mniej witamin i składników mineralnych.

Wigilia w ciąży: przepis na wigilijny barszcz

Czas przygotowania:w szybkowarze: 25 minuttradycyjnie: 1 godzinaSkładniki:

  • 1/2 kg buraków
  • włoszczyzna
  • pieprz ziarnisty
  • sok z cytryny
  • sól, cukier

Wykonanie:Włoszczyznę i buraki obierz, pokrój na kawałki, włóż do szybkowaru, dodaj pieprz, posól, zalej 1 i 1/2 l wody. Gotuj 15 minut (w zwykłym garnku: 50 minut). Wywar przecedź, przypraw sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Dobrze wiedzieć

Czas gotowania w szybkowarze liczymy od momentu, w którym z dyszy zaczyna wydobywać się para.

Wigilia w ciąży: przepis na kremową zupę rybną

Czas przygotowania:w szybkowarze : 25 minuttradycyjnie: 50 minutSkładniki:

  • 30 dag filetów rybnych (dorsz, łosoś)
  • pęczek włoszczyzny
  • cytryna
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany do zup
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • biały pieprz
  • gotowe grzanki

Wykonanie:Filety opłucz, włoszczyznę oczyść. Wraz z liściem laurowym i zielem włóż do szybkowaru, zalej 1 i 1/4 l wody, posól, ugotuj (6 minut; 30 minut w zwykłym garnku). Wywar przecedź, dodaj mąkę wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną, zagotuj. Przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną startej skórki cytrynowej. Rozdrobnione filety dodaj do zupy. Posyp grzankami.

Wigilia w ciąży: przepis na pieczeń z indyka z owocami

Czas przygotowania:w szybkowarze: 30 minuttradycyjnie: 1 godzina 15 minutSkładniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • kilka suszonych moreli i śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sproszkowany imbir, tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • szklanka rosołu

Wykonanie:Mięso opłucz, wąskim nożem wydrąż zagłębienie wzdłuż włókien, do otworu włóż suszone owoce. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem, oprósz tymiankiem. Odłóż do lodówki na noc. Obsmaż w szybkowarze na rozgrzanym oleju, podlej rosołem, zamknij szybkowar i piecz ok. 20 minut (w piekarniku – około 1 godziny).

Wigilia w ciąży: przepis na ziołowego łososia z warzywami

Czas przygotowania:w szybkowarze: 5 minuttradycyjnie: 30 minutSkładniki:

  • filety z łososia (po 20 dag na osobę)
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, gruba sól morska
  • pęczek szczypiorku
  • mrożone warzywa, np. marchewka, fasolka szparagowa, brokuły

Wykonanie:Filety połóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą. Piecz w piekarniku 15–20 minut w temperaturze 200ºC. Warzywa włóż do szybkowaru, zalej wodą, gotuj 3 minuty. Filety posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami. Uwaga: łososia można gotować w szybkowarze (3 minuty), ale z blachy jest apetyczniejszy.

Wigilia w ciąży: przepis na kutię z pęczaku

Czas przygotowania:w szybkowarze : 20 minuttradycyjnie: 1 godzinaSkładniki:

  • 1 szklanka pęczaku jęczmiennego
  • sól
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 3 łyżki rodzynek
  • po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 3 łyżki miodu

Wykonanie:Pęczak ugotuj na sypko w szybkowarze z 1,5 szklanki lekko osolonej wody (13 minut; w zwykłym garnku – 40 minut). Wyjmij, ostudź. Dodaj masę makową, bakalie i miód.

miesięcznik "M jak mama"