Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki

2015-03-11 14:19

Sałatki na Wielkanoc są rozkoszą dla podniebienia i kolorową ozdobą świątecznego stołu. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a radość rodziny podczas posiłku jest nie do przecenienia. Zapoznaj się z proponowanymi przez nas przepisami na sałatki na Wielkanoc - prezentujemy 5 ciekawych przepisów!

Sałatka

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com

Spis treści

  1. Sałatki na Wielkanoc: sałatka z jajkiem i ogórkiem konserwowym
  2. Sałatki na Wielkanoc: sałatka warzywna z pieczarkami
  3. Sałatki na Wielkanoc: sałatka z zielonym groszkiem i pomarańczą
  4. Sałatki na Wielkanoc: sałatka warzywna - bezjajeczna
  5. Sałatki na Wielkanoc: sałatka z czerwonej kapusty z majonezem

Sałatki na Wielkanoc: sałatka z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Składniki:

  • 2 jajka na twardo
  • 5 sztuk ogórków konserwowych firmy Bracia Urbanek
  • 20 dag pieczarek
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli i pieprzu – do smaku

Sposób przygotowania: Ogórki konserwowe kroimy w talarki, a jajka w kosteczkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w dość cienkie paseczki. Następnie smażymy do miękkości na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Odkładamy do dekoracji kilka listków pietruszki. Resztę składników sałatki mieszamy ze sobą, dodając jednocześnie majonez i zieloną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Przekładamy do miski i ozdabiamy natką pietruszki.

Sałatki na Wielkanoc: sałatka warzywna z pieczarkami

Składniki:

  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych firmy Bracia Urbanek
  • 1 słoik ogórków konserwowych firmy Bracia Urbaniak
  • 4 papryki konserwowe firmy Bracia Urbanek
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • majonez
  • sól, pieprz
  • pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania: Ogórki, pieczarki i paprykę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, a resztę warzyw w równie cienką kosteczkę. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Ozdabiamy listkiem pietruszki.

>>A może Wielkanoc na słodko? Poznaj 3 przepisy na pyszne babki wielkanocne!>>

Sałatki na Wielkanoc: sałatka z zielonym groszkiem i pomarańczą

Składniki:

  • 2 sztuki pomarańczy
  • 350 g zielonego groszku
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego 2w1 Sałatka Hawajska Knorr
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona lub biała
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki majonezu Hellmann's Babuni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki ketchupu Hellmann's Ognisty
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania: Rozmroź groszek. Miętę umyj, osusz i poszatkuj. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. W większej misce sałatkowej wymieszaj sok pomarańczowy, majonez, ketchup, oliwę z oliwek i sos sałatkowy 2w1 Sałatka Hawajska Knorr. Dodaj pokrojone warzywa, wsyp groszek, słonecznik, miętę i wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę z zielonym groszkiem i pomarańczą posyp grzankami.

Sałatki na Wielkanoc: sałatka warzywna - bezjajeczna

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera 
  • 2 duże ziemniaki (najlepiej Kolia lub inne sałatkowe)
  • pół pora - tylko biała część
  • puszka zielonego groszku lub cieciorki
  • puszka kukurydzy
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 dojrzałe awokado
  • łyżka oleju rzepakowego
  • dwie szczypty czarnej soli (Kala Namak)
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania: Przygotuj duże naczynie. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Wystudzone warzywa pokrój w kosteczkę i wsyp do naczynia. Pora przekrój wzdłuż, wypłucz i pokrój na cienkie paseczki. Ogórki i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Dodaj kukurydzę i groszek lub cieciorkę. Awokado będzie pełnić w sałatce rolę majonezu więc przekrój je na pół, okręć dookoła własnej osi i wyjmij pestki. Łyżeczką wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem dodając łyżkę oleju. Gotowy majonez dodaj do warzyw i wymieszaj wszystko, dosmaczając pieprzem i czarną solą, która nada sałatce jajeczny posmak.

W Wielkanoc w roli głównej występuje jajko. Poznaj 4 przepisy na jego oryginalne przygotowanie!

Sałatki na Wielkanoc: sałatka z czerwonej kapusty z majonezem

Składniki:

  • słoiczek sałatki z czerwonej kapusty firmy Bracia Urbanek
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 duże jabłka
  • cukier
  • pieprz

Sposób przygotowania: Kapustę odsącz z zalewy, jabłka i cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Całość  wymieszaj z oliwą i majonezem, dopraw odrobiną cukru i pieprzu.