Sałatki wielkanocne: 5 pysznych przepisów

2020-03-22 18:11

Sałatki to dania, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Najpopularniejszą z nich jest oczywiście sałatka jarzynowa, którą serwuje się zapewne w każdej polskiej rodzinie, ale popularne są także i inne sałatki wielkanocne. Poniżej przedstawiamy przepisy na sałatki wielkanocne w różnych wersjach.

Sałatki wielkanocne

i

Autor: thinkstockphotos.com Sałatki w Wielkanoc są daniami, które goszczą na stole każdego Polaka.

Spis treści

  1. Sałatki wielkanocne: kruche babeczki z sałatką jajeczną
  2. Sałatki wielkanocne: sałatka warzywna z pieczarkami
  3. Sałatki wielkanocne: sałatka warzywna bez jajek
  4. Sałatki wielkanocne: sałatka z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym
  5. Sałatki wielkanocne: sałatka z żółtym serem i kurczakiem

Wielkanocne sałatki urozmaicają świąteczny stół. Sprawdź, jak wykonać te najpopularniejsze z nich oraz jak przyrządzić je w wersji dla alergików lub fanów zdrowego odżywiania.

Sałatki wielkanocne: kruche babeczki z sałatką jajeczną

Babeczki kojarzą nam się zazwyczaj z deserem. Tym razem przygotowaliśmy propozycję śniadaniową lub kolacyjną. Sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Składniki:

  • 3 jajka na twardo
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • 12 słonych babeczek
  • 2 ogórki kwaszone

Wykonanie:

Jajka, szynkę i ogórki kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy chrzan oraz majonez i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wedle uznania. Masą wypełniamy słone babeczki, dekorując całość koperkiem lub pietruszką.

Czytaj: Wielkanoc 2020: kiedy wypada? Jak obliczamy, kiedy wypadną święta?

Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych

Sałatki wielkanocne: sałatka warzywna z pieczarkami

Sałatka warzywna od dawna jest jednym z najpopularniejszych dań, które przyrządzamy na Wielkanoc. Sprawdź, jak wykonać wersję tego kultowego posiłku z pieczarkami.

Składniki:

  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • majonez, sól, pieprz
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 słoiczek pieczarek marynowanych
  • 4 papryki konserwowe
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Ogórki, pieczarki i paprykę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, a resztę warzyw w równie cienką kosteczkę. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Ozdabiamy listkiem pietruszki.

Czytaj: Wielkanocne ciasta: poznaj 5 słodkich przepisów!

Sałatki wielkanocne: sałatka warzywna bez jajek

Istnieje również wersja sałatki wielkanocnej dla alergików. Ta opcja nie zawiera jajek, a jest tak samo smaczna. Jeśli wiesz, że w twojej rodzinie występują osoby uczulone na jajka, nic nie stoi na przeszkodzie w wykonaniu wariantu bezjajecznego.

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 2 ogórki kiszone
  • pół selera jeśli jest dozwolony
  • 2 dojrzałe awokado
  • pół pora - tylko biała część
  • dwie szczypty czarnej soli
  • puszka zielonego groszku lub cieciorki
  • puszka kukurydzy
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 jabłko
  • pieprz czarny

Wykonanie:

Przygotuj duże naczynie. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Wystudzone warzywa pokrój w kosteczkę i wsyp do naczynia. Pora przekrój wzdłuż i pokrój na cienkie paseczki. Ogórki i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Dodaj kukurydzę i groszek lub cieciorkę. Awokado będzie pełnić w sałatce rolę majonezu, więc przekrój je na pół, okręć dookoła własnej osi i wyjmij pestki. Łyżeczką wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem dodając łyżkę oleju. Gotowy majonez dodaj do warzyw i wymieszaj wszystko, dodają pieprz i czarną sól.

Czytaj: Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej

Zając wielkanocny: co symbolizuje? Kiedy przychodzi i dlaczego jest symbolem Wielkanocy?

Sałatki wielkanocne: sałatka z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym

Sałatka z tuńczykiem staje się coraz bardziej popularna jako propozycja dania na Wielkanoc. Zawsze jest to jakaś odmiana od tradycyjnej sałatki warzywnej. Zobacz, jak wykonać taką wariację z ogórkiem konserwowym.

Składniki:

  • 100-150 g żółtego sera
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu, śmietany lub jogurtu
  • 400 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajka, ogórki konserwowe, cebulę i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodając jednocześnie majonez, śmietanę oraz musztardę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Czytaj:  Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole?

Sałatki wielkanocne: sałatka z żółtym serem i kurczakiem

Opcją na zdrowe i smaczne danie niskokaloryczne będzie sałatka z żółtym serem i kurczakiem. Może ona zastąpić cały posiłek, ponieważ zawiera odpowiednią ilość witamin.

Składniki:

  • 200 g żółtego sera
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ogórek konserwowy
  • łyżka oliwy
  • duża garść mieszanki sałat
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 zielonej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie. Sałatę poszarpać, a ser, ogórka i papryki pokroić. Składniki wymieszać z kukurydzą. Jogurt naturalny przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Gdy kurczak lekko wystygnie, ułożyć go na sałatce, a całość polać doprawionym jogurtem.