Spis treści
- Sałatki wielkanocne: kruche babeczki z sałatką jajeczną
- Sałatki wielkanocne: sałatka warzywna z pieczarkami
- Sałatki wielkanocne: sałatka warzywna bez jajek
- Sałatki wielkanocne: sałatka z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym
- Sałatki wielkanocne: sałatka z żółtym serem i kurczakiem
Wielkanocne sałatki urozmaicają świąteczny stół. Sprawdź, jak wykonać te najpopularniejsze z nich oraz jak przyrządzić je w wersji dla alergików lub fanów zdrowego odżywiania.
Sałatki wielkanocne: kruche babeczki z sałatką jajeczną
Babeczki kojarzą nam się zazwyczaj z deserem. Tym razem przygotowaliśmy propozycję śniadaniową lub kolacyjną. Sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.
Składniki:
- 3 jajka na twardo
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki majonezu
- 12 słonych babeczek
- 2 ogórki kwaszone
Wykonanie:
Jajka, szynkę i ogórki kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy chrzan oraz majonez i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku wedle uznania. Masą wypełniamy słone babeczki, dekorując całość koperkiem lub pietruszką.
Czytaj: Wielkanoc 2020: kiedy wypada? Jak obliczamy, kiedy wypadną święta?
Potrawy na Wielkanoc: poznaj 5 potraw, bez których nie ma świąt wielkanocnych
Sałatki wielkanocne: sałatka warzywna z pieczarkami
Sałatka warzywna od dawna jest jednym z najpopularniejszych dań, które przyrządzamy na Wielkanoc. Sprawdź, jak wykonać wersję tego kultowego posiłku z pieczarkami.
Składniki:
- 1 słoik ogórków konserwowych
- majonez, sól, pieprz
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 słoiczek pieczarek marynowanych
- 4 papryki konserwowe
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Ogórki, pieczarki i paprykę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, a resztę warzyw w równie cienką kosteczkę. Całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku. Ozdabiamy listkiem pietruszki.
Czytaj: Wielkanocne ciasta: poznaj 5 słodkich przepisów!
Sałatki wielkanocne: sałatka warzywna bez jajek
Istnieje również wersja sałatki wielkanocnej dla alergików. Ta opcja nie zawiera jajek, a jest tak samo smaczna. Jeśli wiesz, że w twojej rodzinie występują osoby uczulone na jajka, nic nie stoi na przeszkodzie w wykonaniu wariantu bezjajecznego.
Składniki:
- 4 duże marchewki
- 2 ogórki kiszone
- pół selera jeśli jest dozwolony
- 2 dojrzałe awokado
- pół pora - tylko biała część
- dwie szczypty czarnej soli
- puszka zielonego groszku lub cieciorki
- puszka kukurydzy
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 duże ziemniaki
- 1 pietruszka
- 1 jabłko
- pieprz czarny
Wykonanie:
Przygotuj duże naczynie. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Wystudzone warzywa pokrój w kosteczkę i wsyp do naczynia. Pora przekrój wzdłuż i pokrój na cienkie paseczki. Ogórki i jabłko obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Dodaj kukurydzę i groszek lub cieciorkę. Awokado będzie pełnić w sałatce rolę majonezu, więc przekrój je na pół, okręć dookoła własnej osi i wyjmij pestki. Łyżeczką wydrąż miąższ i zmiksuj blenderem dodając łyżkę oleju. Gotowy majonez dodaj do warzyw i wymieszaj wszystko, dodają pieprz i czarną sól.
Czytaj: Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej
Zając wielkanocny: co symbolizuje? Kiedy przychodzi i dlaczego jest symbolem Wielkanocy?
Sałatki wielkanocne: sałatka z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym
Sałatka z tuńczykiem staje się coraz bardziej popularna jako propozycja dania na Wielkanoc. Zawsze jest to jakaś odmiana od tradycyjnej sałatki warzywnej. Zobacz, jak wykonać taką wariację z ogórkiem konserwowym.
Składniki:
- 100-150 g żółtego sera
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu, śmietany lub jogurtu
- 400 g kukurydzy konserwowej
- 200 g tuńczyka w sosie własnym
- 2-3 ogórki konserwowe
- 4 ugotowane na twardo jajka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy. Jajka, ogórki konserwowe, cebulę i ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, dodając jednocześnie majonez, śmietanę oraz musztardę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Czytaj: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole?
Sałatki wielkanocne: sałatka z żółtym serem i kurczakiem
Opcją na zdrowe i smaczne danie niskokaloryczne będzie sałatka z żółtym serem i kurczakiem. Może ona zastąpić cały posiłek, ponieważ zawiera odpowiednią ilość witamin.
Składniki:
- 200 g żółtego sera
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 pierś z kurczaka
- 1 ogórek konserwowy
- łyżka oliwy
- duża garść mieszanki sałat
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 zielonej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w małe kawałki, oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie. Sałatę poszarpać, a ser, ogórka i papryki pokroić. Składniki wymieszać z kukurydzą. Jogurt naturalny przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Gdy kurczak lekko wystygnie, ułożyć go na sałatce, a całość polać doprawionym jogurtem.