Wielkanocne ciasta: poznaj 5 słodkich przepisów!

2016-02-12 14:57

Mazurek i babka to tradycyjne wielkanocne ciasta, które goszczą na stole w każdej polskiej rodzinie. W święta warto przygotować również inne wypieki - poznaj nasze propozycje na 5 pysznych słodkości!

wielkanocne ciasta

i

Autor: Thinkstock|thinkstockphotos.com Wielkanocne ciasta zawsze znajdują się na polskich świątecznych stołach.

Spis treści

  1. Wielkanocne ciasta: Mazurek z kremem ekler
  2. >> Zobacz także: Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej >>
  3. Wielkanocne ciasta: Babeczki wielkanocne
  4. >> Sprawdź też: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? >>
  5. Wielkanocne ciasta: Babka wielkanocna w białej czekoladzie
  6. >> Czytaj także: Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki >>
  7. Wielkanocne ciasta: Colomba
  8. >> Sprawdź też: Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas! >>
  9. Wielkanocne ciasta: Wielkanocny baranek
  10. >> Sprawdź też: Jajka wielkanocne - poznaj 3 oryginalne przepisy! >>

Wielkanocne ciasta to podstawa menu na każde święta. Tak jak Boże Narodzenie ma swoje kultowe potrawy, tak i Wielkanoc nie pozostaje w tym temacie w tyle. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje typowych i nietypowych deserów wielkanocnych.

Wielkanocne ciasta: Mazurek z kremem ekler

Mazurek, zaraz po babce, to jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Gości na stołach Polaków już od wielu lat. Zobacz jak wykonać ten kultowy deser.

Składniki:

  • kostka masła
  • sok z cytryny
  • 1 opakowanie kremu budyniowego
  • 2-2,5 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cytryny gotowane z 1/2 szklanki cukru pudru
  • półtorej szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • szczypta soli
  • sok z 3 cytryn

Wykonanie:

Składniki ciasta mieszamy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy z niego 2-3 prostokąty. Blaty wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika o temp. 180 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasto jest gotowe, kiedy ma złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy cytryny. Parzymy je wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i kroimy na 1-milimetrowe plastry, a następnie gotujemy z cukrem w minimalnej ilości wody bez przykrycia, do momentu, aż woda wyparuje. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy ostygnie, wkładamy ją na chwilę do zamrażarki. Przygotowujemy krem ekler. Zawartość torebki mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i mieszamy, gotując jeszcze 1 minutę. Nieco ostudzony krem wykładamy na mazurek a jego wierzch dekorujemy plastrami cytryny. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

>> Zobacz także: Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej >>

Wielkanocne ciasta: Babeczki wielkanocne

Babeczki w Wielkanoc to obowiązkowe danie. Każdy powinien spróbować chociaż jednej.

Składniki:

  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4-1 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kokosu + kokos do posypania
  • 300 ml cukru pudru
  • 15 ml przecedzonego przez sitko soku z cytryny
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 zółtka
  • 15 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i przekładamy do silikonowych form na babeczki. Pieczemy w temp. 185 stopni przez ok. 30 minut. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z cytryną oraz gorącą wodą. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub cukru. Babeczki polewamy lukrem i posypujemy kokosem.

>> Sprawdź też: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? >>

Wielkanocne ciasta: Babka wielkanocna w białej czekoladzie

Istnieje wiele propozycji na wykonanie babki wielkanocnej. Najpopularniejszą wersją jest cytrynowa i czekoladowa. Poniżej przedstawiamy opcję z polewą z białej czekolady.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 5 zółtek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 80 g świeżych drożdży
  • 100 g czekolady białej
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 900 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 230 g masła

Wykonanie:

Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20–30 minut w ciepłym miejscu. Następnie dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostała część mąki z solą zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15–20 minut, aby lekko wyrosło. Dodać połamane czekolady i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15–20 minut w ciepłym miejscu. Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.

>> Czytaj także: Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki >>

Wielkanocne ciasta: Colomba

Możesz urozamicić trochę menu wielkanocne, dodając do niego trochę zagranicznych smaków. Colomba to ciasto wykonywane na święta we Włoszech. Robi tam wielką furorę, więc warto spróbować wykonać je również u nas.

Składniki:

  • 200 g mąka pszennej
  • 300 g mąki manitoby
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 całe jajka + 3 żółtka
  • skórka z jednej startej pomarańczy
  • 50 g migdałów nie obranych
  • 120 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 3 jaja
  • 100 g cukru pudru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 300 g ulubionych owoców suszonych
  • 50 g kandyzowanej skórki cedru
  • 250 g masła
  • 100 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 3 białka
  • 100 g mleka
  • 50 g posypki cukrowej

Przygotowanie:

Na początku mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do ciasta 150 g mąki manitoby i 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dodajemy cięte na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut. Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny. Po tym czasie bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki, czyli 150 g mąki Manitoby, ​​170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jeden po drugim jajka i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki razem. Na koniec dodajemy owoce suszone, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce. Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. Tymczasem przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem. Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką. Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.    

>> Sprawdź też: Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas! >>

Wielkanocne ciasta: Wielkanocny baranek

Wielkanocny baranek to jeden z głównych symboli tego szczególnego święta. Sprawdź, jak wykonać jego podobiznę z ciasta, która może być ciekawą dekoracją stołu.

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki rumu
  • 3 jajka
  • miód
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Utrzyj jajka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, solą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj rum i dokładnie wymieszaj. Rozłożnoną formę do baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką. Formę złóż, odwróć do góry dnem, wlej ciasto. Wstaw w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, następnie piecz 40 min. Ostrożnie rozłóż foremkę. Ostrym nożem zetnij ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie wyjmij baranka. Ciepłego baranka można posmarować miodem i  posypać wiórkami kokosowymi.

>> Sprawdź też: Jajka wielkanocne - poznaj 3 oryginalne przepisy! >>