Spis treści
- Wielkanocne ciasta: Mazurek z kremem ekler
- >> Zobacz także: Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej >>
- Wielkanocne ciasta: Babeczki wielkanocne
- >> Sprawdź też: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? >>
- Wielkanocne ciasta: Babka wielkanocna w białej czekoladzie
- >> Czytaj także: Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki >>
- Wielkanocne ciasta: Colomba
- >> Sprawdź też: Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas! >>
- Wielkanocne ciasta: Wielkanocny baranek
- >> Sprawdź też: Jajka wielkanocne - poznaj 3 oryginalne przepisy! >>
Wielkanocne ciasta to podstawa menu na każde święta. Tak jak Boże Narodzenie ma swoje kultowe potrawy, tak i Wielkanoc nie pozostaje w tym temacie w tyle. Poniżej przedstawiamy nasze propozycje typowych i nietypowych deserów wielkanocnych.
Wielkanocne ciasta: Mazurek z kremem ekler
Mazurek, zaraz po babce, to jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Gości na stołach Polaków już od wielu lat. Zobacz jak wykonać ten kultowy deser.
Składniki:
- kostka masła
- sok z cytryny
- 1 opakowanie kremu budyniowego
- 2-2,5 szklanki mąki
- kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cytryny gotowane z 1/2 szklanki cukru pudru
- półtorej szklanki mleka
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
- 1 galaretka cytrynowa
- szczypta soli
- sok z 3 cytryn
Wykonanie:
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy z niego 2-3 prostokąty. Blaty wkładamy na ok. 25 minut do piekarnika o temp. 180 stopni. Czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasto jest gotowe, kiedy ma złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy cytryny. Parzymy je wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i kroimy na 1-milimetrowe plastry, a następnie gotujemy z cukrem w minimalnej ilości wody bez przykrycia, do momentu, aż woda wyparuje. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy ostygnie, wkładamy ją na chwilę do zamrażarki. Przygotowujemy krem ekler. Zawartość torebki mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i mieszamy, gotując jeszcze 1 minutę. Nieco ostudzony krem wykładamy na mazurek a jego wierzch dekorujemy plastrami cytryny. Całość zalewamy tężejącą galaretką.
>> Zobacz także: Potrawy wielkanocne w wersji włoskiej >>
Wielkanocne ciasta: Babeczki wielkanocne
Babeczki w Wielkanoc to obowiązkowe danie. Każdy powinien spróbować chociaż jednej.
Składniki:
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- 3/4-1 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kokosu + kokos do posypania
- 300 ml cukru pudru
- 15 ml przecedzonego przez sitko soku z cytryny
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 zółtka
- 15 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i przekładamy do silikonowych form na babeczki. Pieczemy w temp. 185 stopni przez ok. 30 minut. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z cytryną oraz gorącą wodą. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub cukru. Babeczki polewamy lukrem i posypujemy kokosem.
>> Sprawdź też: Śniadanie wielkanocne - co powinno się znaleźć na świątecznym stole? >>
Wielkanocne ciasta: Babka wielkanocna w białej czekoladzie
Istnieje wiele propozycji na wykonanie babki wielkanocnej. Najpopularniejszą wersją jest cytrynowa i czekoladowa. Poniżej przedstawiamy opcję z polewą z białej czekolady.
Składniki:
- 200 ml mleka
- 5 zółtek
- 200 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 80 g świeżych drożdży
- 100 g czekolady białej
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 900 g mąki pszennej
- 100 g czekolady mlecznej
- 230 g masła
Wykonanie:
Mleko z cukrem podgrzać do temperatury maksymalnie 35 stopni. Dodać pokruszone drożdże i część mąki, zrobić rozczyn, pozostawić go na 20–30 minut w ciepłym miejscu. Następnie dodać do rozczynu ubite żółtka połączone z jajami, pozostała część mąki z solą zagnieść ciasto drożdżowe. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone letnie masło, ciasto dokładnie wyrobić. Pozostawić je na 15–20 minut, aby lekko wyrosło. Dodać połamane czekolady i posiekaną w kostkę skórkę pomarańczową. Całość ponownie wyrobić i pozostawić na 15–20 minut w ciepłym miejscu. Formę do babki wysmarować masłem, wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości formy i pozostawić na 15 minut, aby jeszcze wyrosło. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Tak przygotowaną i ostudzoną masą udekorować babę.
>> Czytaj także: Sałatki na Wielkanoc - poznaj 5 przepisów na świąteczne przystawki >>
Wielkanocne ciasta: Colomba
Możesz urozamicić trochę menu wielkanocne, dodając do niego trochę zagranicznych smaków. Colomba to ciasto wykonywane na święta we Włoszech. Robi tam wielką furorę, więc warto spróbować wykonać je również u nas.
Składniki:
- 200 g mąka pszennej
- 300 g mąki manitoby
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 całe jajka + 3 żółtka
- skórka z jednej startej pomarańczy
- 50 g migdałów nie obranych
- 120 g cukru
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 3 jaja
- 100 g cukru pudru
- skórka starta z jednej cytryny
- 300 g ulubionych owoców suszonych
- 50 g kandyzowanej skórki cedru
- 250 g masła
- 100 g mąki migdałowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki miodu
- 3 białka
- 100 g mleka
- 50 g posypki cukrowej
Przygotowanie:
Na początku mieszamy 100 g mąki pszennej z połową mleka i drożdży. Wyrabiamy 10 minut i przykrywamy ręcznikiem, a później miską i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po czasie wyrastania, bierzemy rozczyn drożdżowy, dodajemy do niego 100 g mąki pszennej, pozostałe mleko i wyrabiamy następne 20 minut. Odstawiamy i przykrywamy ręcznikiem, a później miską na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do ciasta 150 g mąki manitoby i 60 g cukru. Gdy cukier się wchłonie, dodajemy cięte na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej i wyrabiamy następne 20 minut. Kładziemy w miejscu, które uchroni ciasto od przeciągów i zostawiamy do wyrośnięcia 2 godziny. Po tym czasie bierzemy ciasto, dodajemy do niego pozostałe składniki, czyli 150 g mąki Manitoby, 170 gramów masła, mieszając aż masło się wchłonie. Dodajemy szczyptę soli, 60 g cukru, cukier waniliowy, skórki owoców cytrusowych, miód i jeden po drugim jajka i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki razem. Na koniec dodajemy owoce suszone, wyrabiamy następne 20 minut i kładziemy ponownie ciasto do wyrośnięcia na około 8 godzin w ciepłe miejsce. Zagniatamy ciasto po raz ostatni, aby straciło obrzęk i umieszczamy go w formie kartonu w kształcie gołębicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 6 godzin. Tymczasem przygotowujemy glazurę, którą pokryjemy ciasto tuż przed pieczeniem. Mieszamy mąkę migdałową, cukier puder i białka z 3 jaj, które nie zostały wykorzystane w cieście, mieszamy wszystko, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Pokrywamy ciasto glazurą i posypujemy granulkami cukru i migdałami ze skórką. Pieczemy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, a następnie po pierwszych 10 minutach, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut, pokrywając je arkuszem papieru do pieczenia, aby chronić glazurę.
>> Sprawdź też: Żurek wielkanocny - poznaj 3 przepisy na zupę i jeden na zakwas! >>
Wielkanocne ciasta: Wielkanocny baranek
Wielkanocny baranek to jeden z głównych symboli tego szczególnego święta. Sprawdź, jak wykonać jego podobiznę z ciasta, która może być ciekawą dekoracją stołu.
Składniki:
- 15 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- szczypta soli
- 3 łyżeczki rumu
- 3 jajka
- miód
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Utrzyj jajka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym, solą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj rum i dokładnie wymieszaj. Rozłożnoną formę do baranka dokładnie wysmaruj masłem i posyp mąką. Formę złóż, odwróć do góry dnem, wlej ciasto. Wstaw w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C, następnie piecz 40 min. Ostrożnie rozłóż foremkę. Ostrym nożem zetnij ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie wyjmij baranka. Ciepłego baranka można posmarować miodem i posypać wiórkami kokosowymi.